Met een minilening, flitskrediet of flexkrediet leen je een beperkt bedrag van 100 tot 1500 euro om tegemoet te komen aan kleine en onverwachte uitgaven. De lening moet snel terug betaald worden en de kosten kunnen erg oplopen, waardoor andere formules zoals een doorlopend krediet of een creditcard veel interessanter zijn.
De flitskredieten zijn vooral populair bij mensen die omwille van een negatieve BKR nergens anders meer kunnen lenen. Het gaat dus hoofdzakelijk over erg kwetsbare consumenten die door deze flitskredieten hun schulden in een erg snel tempo verder zien stijgen.
De minilening of het flitskrediet geeft je een klein bedrag en om die reden wordt er door de geldverstrekker geen controle uitgevoerd bij het BKR. Je aanvraag wordt bijna altijd en vrijwel onmiddellijk goedgekeurd, maar er is wel een garantstelling nodig. Ofwel kies je voor een persoonlijke garantsteller: een persoon die borg wil staan voor jouw lening. Dit is kosteloos maar brengt heel wat rompslomp met zich mee. Bovendien staan er weinig mensen te springen om borg te staan voor iemand anders, terwijl de ontlener dit meestal ook niet durft vragen aan iemand in zijn omgeving. De meeste klanten kiezen dan ook voor een borgstelling van een partij als Global Guarantee, maar dit is erg duur. Wil je 400 euro op 30 dagen lenen, dan kost de garantstelling maar liefst 110,10 euro.
De rente die de geldverstrekker mag aanrekenen is begrensd tot 14% op jaarbasis. Enkele jaren geleden werden nog fors hogere kosten aangerekend, maar dit is wettelijk gezien niet meer mogelijk. Leen je nu €400, dan betaal je na 30 dagen €404.32 terug. Maar de garantstelling van een partij als Global Guarantee zijn in feite verborgen kosten die de minilening nog steeds heel erg duur maken. Om 400 euro te lenen betaal je uiteindelijk al 115 euro kosten!
Kwetsbare consumenten komen door de minileningen al snel in een negatieve spiraal terecht. Ze moeten bijvoorbeeld een nieuw flitskrediet aangaan om de kosten van een vorig flitskrediet te kunnen aflossen.
De toezichthouders vinden dat de flitskrediet aanbieders er erg onethische praktijken op nahouden. Maar omdat ze hun diensten aanbieden vanuit het buitenland vallen ze buiten de strengere Nederlandse wetgeving en heeft de AFM amper vat op deze kredietverleners.