Je bent hier: Home > Leningen > Particulier lenen

Particulier lenen

Bij particulier lenen ga je een lening aan bij een andere particulier. Je gaat dus lenen buiten het banksysteem en dit is vaak een oplossing voor mensen die geen lening meer kunnen krijgen bij een bank.

Voor de meeste mensen is er echter een voldoende ruim aanbod aan persoonlijke leningen. Vergelijk persoonlijke leningen >>

Wanneer je niet kan of wil lenen bij een bank, dan kan je eventueel beroep doen op een familielid of een vriend. Vaak zal dit veel voordeliger zijn dan geld lenen bij een bank. Bij zulk een onderhandse lening hoef je vaak geen rente te betalen over het geleende bedrag, omdat de lening als een vriendendienst wordt beschouwd. Maar let wel op: een kleine of grote uitgave financieren met geleend geld van een naaste vraagt om duidelijke afspraken. Anders dan geld lenen bij je bank zal je naaste geen beslag kunnen leggen op je goederen als je het geleende bedrag niet binnen de vooraf afgesproken periode kunt aflossen. Je kunt hiermee dus grote conflicten veroorzaken, daarom is een leencontract opstellen absoluut noodzakelijk.

Ook buiten je directe omgeving zijn er nog wel mensen te vinden die graag een lening ter beschikking stellen. Op die manier maken zij hun spaargeld nuttig en verdienen ze rente op het uitlenen van geld. De rente ligt doorgaans fors hoger dan wat ze op een spaarrekening zouden krijgen, doordat er geen ganse bankstructuur achter zit. De bank als tussenpersoon wordt dus uitgeschakeld en dit heeft soms zelfs een positieve impact op de rente die de lener moet betalen.

Peer-to-peer lending

Peer-to-peer leningen zijn momenteel aan populariteit aan het winnen: hierbij leen je geld van een groep particuliere investeerders via een internetplatform. Deze platformen zetten de businessmodellen van traditionele banken op zijn kop door een online kredietmarktplaats aan te bieden waar iedereen kan participeren. Als je kapitaal ter beschikking stelt, kies je dus zelf aan welke partijen je dit wil uitlenen.

De platformen zijn interessant voor zowel investeerders als leners. Spaarders en beleggers kunnen zelf geld uitlenen aan particulieren of bedrijven die op zoek zijn naar een krediet. De rente die de investeerders hierop kunnen realiseren ligt doorgaans vele malen hoger dan wat een spaarrekening opbrengt. Anderzijds krijgen particulieren en bedrijven door de platformen opnieuw toegang tot kredieten. Vooral ZZP'ers en het MKB klagen over het feit dat ze maar moeizaam kredieten krijgen van banken. De peer-to-peer platformen zijn dus een erg handige financieringsmogelijkheid voor ondernemers.

Zakelijk krediet

In Nederland is Lendico een voorbeeld van een peer-to-peer lending platform gericht op zakelijk krediet. Kredietnemers en investeerders ontmoeten elkaar zo op internet.

Bij Lendico kan je als bedrijf een lening aanvragen, waarna Lendico je dossier een bepaalde risicoklasse zal meegeven. Vervolgens wordt de lening op de website gepubliceerd waarna geïnteresseerde investeerders een deel van hun geld kunnen uitlenen aan jouw bedrijf. Als genoeg particuliere investeerders bereid zijn om geld uit te lenen, dan komt de lening effectief tot stand en wordt het kredietbedrag uitgekeerd.geld lenen kost geld