Je bent hier: Home > Leningen > Particulier lenen

Particulier lenen

Bij particulier lenen ga je een lening aan bij een andere particulier. Je gaat dus lenen buiten het banksysteem en dit is vaak een oplossing voor mensen die geen lening meer kunnen krijgen bij een bank.

Voor de meeste mensen is er echter een voldoende ruim aanbod aan persoonlijke leningen. Vergelijk persoonlijke leningen >>

Wanneer je niet kan of wil lenen bij een bank, dan kan je eventueel beroep doen op een familielid of een vriend. Vaak zal dit veel voordeliger zijn dan geld lenen bij een bank. Bij zulk een onderhandse lening hoef je vaak geen rente te betalen over het geleende bedrag, omdat de lening als een vriendendienst wordt beschouwd. Maar let wel op: een kleine of grote uitgave financieren met geleend geld van een naaste vraagt om duidelijke afspraken. Anders dan geld lenen bij je bank zal je naaste geen beslag kunnen leggen op je goederen als je het geleende bedrag niet binnen de vooraf afgesproken periode kunt aflossen. Je kunt hiermee dus grote conflicten veroorzaken, daarom is een leencontract opstellen absoluut noodzakelijk.

Ook buiten je directe omgeving zijn er nog wel mensen te vinden die graag een lening ter beschikking stellen. Op die manier maken zij hun spaargeld nuttig en verdienen ze rente op het uitlenen van geld. De rente ligt doorgaans fors hoger dan wat ze op een spaarrekening zouden krijgen, doordat er geen ganse bankstructuur achter zit. De bank als tussenpersoon wordt dus uitgeschakeld en dit heeft soms zelfs een positieve impact op de rente die de lener moet betalen.

Peer-to-peer lending

Peer-to-peer leningen zijn momenteel aan populariteit aan het winnen: hierbij leen je geld van een groep particuliere investeerders via een internetplatform. Deze platformen zetten de businessmodellen van traditionele banken op zijn kop door een online kredietmarktplaats aan te bieden waar iedereen kan participeren. Als je kapitaal ter beschikking stelt, kies je dus zelf aan welke partijen je dit wil uitlenen.

De platformen zijn interessant voor zowel investeerders als leners. Spaarders en beleggers kunnen zelf geld uitlenen aan particulieren of bedrijven die op zoek zijn naar een krediet. De rente die de investeerders hierop kunnen realiseren ligt doorgaans vele malen hoger dan wat een spaarrekening opbrengt. Anderzijds krijgen particulieren en bedrijven door de platformen opnieuw toegang tot kredieten. Vooral ZZP'ers en het MKB klagen over het feit dat ze maar moeizaam kredieten krijgen van banken. De peer-to-peer platformen zijn dus een erg handige financieringsmogelijkheid voor ondernemers.

Persoonlijke leningen

Fast Invest is een voorbeeld van een Europees platform gespecialiseerd in persoonlijke leningen en consumentenkredieten. Na het openen van een account en het storten van fondsen kan je kiezen in welke leningen je wil investeren. De rendementen kunnen wel oplopen tot 14%. Jouw ingelegde geld wordt beschermd door een verzekering voor als de ontlener zijn lening niet kan terugbetalen. Je kan ook op gelijk welk moment je investering stopzetten, jouw geïnvesteerde geld krijg je vrijwel meteen terug. Als je uitstapt voor de vervaldatum verlies je evenwel alle reeds betaalde intresten.

Zakelijk krediet

In Nederland is Funding Circle een voorbeeld van een peer-to-peer lending platform gericht op zakelijk krediet. Kredietnemers en investeerders ontmoeten elkaar zo op internet.

Bij Funding Circle kan je als bedrijf een lening aanvragen, waarna je dossier een bepaalde risicoklasse en rente zal krijgen. Als de lening op de website wordt gepubliceerd kunnen geïnteresseerde investeerders een deel van hun geld uitlenen aan jouw bedrijf. Als genoeg particuliere investeerders bereid zijn om geld uit te lenen, dan komt de lening effectief tot stand en wordt het kredietbedrag uitgekeerd.


Geld lenen bij je familie, mag het?

Op het ogenblik dat je geld nodig hebt spreekt het voor zich dat je op zoek zal willen gaan naar oplossingen die niet alleen eenvoudig bereikbaar, maar ook betaalbaar zijn. Hiermee rekening houdende is het dan ook zo dat bijzonder veel mensen er niet voor kiezen om eerst in de richting van een bank of een andere financiële instelling te kijken, maar bijvoorbeeld even bij de ouders gaan polsen. Op het eerste zicht lijkt dit voor de hand liggend en is er helemaal geen probleem, maar wat zegt de Nederlandse wetgeving? Is het bijvoorbeeld wel toegestaan om bij je ouders of iemand anders uit je familie geld te lenen en indien ja, wat zijn de gevaren die er aan verbonden zijn?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het lenen van geld bij één van je familieleden of zelfs vrienden is op zich helemaal geen probleem. Er is geen enkele wet in Nederland die particulieren verbiedt om aan kennissen of vrienden een bepaald krediet te verstrekken. Het ontbreken van ook maar enige wetgeving met betrekking tot onderhandse leningen zorgt er wel voor dat er ook geen enkel houvast is voor vrienden of familieleden die elkaar een krediet verstrekken. Hier moet je dan ook zelf voor zorgen door alles netjes op papier te zetten. Een mondelinge overeenkomst kan voor de hand liggend zijn bij goede vrienden en hechte familieleden, maar toch is het beter om jullie beiden in te dekken. Op deze manier wordt bovendien ook voorkomen dat jullie goede band toch schade oploopt.

Het lenen van geld bij familie kan in verschillende situaties zeer interessant zijn. Allereerst is er bijvoorbeeld de situatie waarin je zelf reeds één of meerdere (grote) kredieten hebt afgesloten bij een bank. In dat geval is het mogelijk dat je financiële reserve niet meer voldoende toereikend is waardoor een nieuwe lening wordt geweigerd. Een andere oorzaak om geen geld te willen of kunnen lenen bij een bank is terug te vinden in een mogelijke BKR-codering. Op het ogenblik dat je over een bepaalde, achterstallige schuld beschikt is het mogelijk dat je een BKR-codering krijgt opgespeld. Dan is de kans dat een bank je nog een krediet wenst te verstrekken eigenlijk bijzonder klein te noemen.

Het gebeurt vandaag de dag ook steeds vaker dat mensen een onderhandse lening aangaan bij vrienden of familieleden omdat ze bijvoorbeeld een deel van de hypotheek als eigen inbreng moeten voorzien. Dit is lang niet voor iedereen (in het bijzonder voor jongeren) even eenvoudig. Door er voor te kiezen om de eigen inbreng te lenen bij vrienden of familie door middel van een onderhandse lening voldoe je echter probleemloos aan de eisen van de bank waardoor je jouw droom zonder probleem waar kan maken.

Kosten

Geld lenen bij familie of vrienden door middel van een onderhandse lening is dus een optie, maar wat dan te denken van de kosten? In principe is de kostprijs die in rekening wordt gebracht vrij te bepalen. Het wordt uiteraard aangeraden om deze duidelijk in de schriftelijke, onderhandse overeenkomst op te nemen. Spreken beide partijen af dat er geen rente of andere kost in rekening wordt gebracht over het kredietbedrag? Dan is dat perfect mogelijk.

Gevaren

Uiteraard lijkt het op het eerste zicht bijzonder interessant om een lening aan te kunnen gaan bij vrienden en familie. Toch moet het gezegd dat het ook belangrijk is om even stil te blijven staan bij de potentiële gevaren die er aan verbonden zijn. Veel mensen die elkaar goed kennen kiezen er bijvoorbeeld voor om een onderhandse lening te verstrekken op basis van een mondelinge overeenkomst. Dit is absoluut geen goed idee. Wanneer er dan discussie ontstaat is er voor beide partijen geen enkele houvast waardoor je ook in een rechtbank weinig voordeel kan halen. Door alles netjes op papier te zetten weten beide partijen aan welke voorwaarden ze moeten voldoen en kan er in principe nooit een probleem ontstaan. Deze manier van werken zorgt er voor dat de goede band die jullie nu hebben ook naar de toekomst toe zal behouden blijven.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl