Je bent hier: Home > Nieuws > Contactloos skimmen voorkomen, zo doe je dat

Contactloos skimmen voorkomen, zo doe je dat

Contactloos skimmen voorkomen, zo doe je dat

20 oktober 2017

In 2014 werd contactloos betalen geïntroduceerd in Nederland. Met contactloos betalen is het mogelijk om te betalen bij een pinautomaat zonder de pincode in te voeren.

Voor contactloos betalen is een andere pinpas nodig. Deze pinpas is voor veel gebruikers een uitkomst, maar helaas ook voor criminelen. Het is namelijk mogelijk om kleine bedragen van de pinpas contactloos af te schrijven. Hoe dit precies kan en hoe dit voorkomen kan worden, lees je hieronder.

NFC-chip in uw bankpas

Een bankpas waarmee contactloos betaald kan worden, beschikt over een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication en is de opvolger van de RFID (Radio-frequency identification) technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om vanaf een kleine afstand informatie over te brengen. Door de NFC-chip in de bankpas hoeven bedragen onder de €25,- niet meer met de pincode betaald te worden, maar kan men de bankpas tegen de pinautomaat houden en op deze manier contactloos betalen.

Contactloos skimmen

Helaas maken criminelen misbruik van het contactloos betalen. Zij kunnen nu namelijk eenvoudig kleine bedragen van een rekening afschrijven via contactloos betalen. Op een mobiele pinautomaat toetsen zij een bedrag in en vervolgens proberen ze deze in de buurt van uw pinpas te houden. Wanneer uw pinpas contactloos betalen ondersteunt, zal de transactie waarschijnlijk lukken en heeft de crimineel geld van jouw rekening gestolen. Dit is een eigenlijk een soort van moderne manier van zakkenrollen en ook minder opvallend. Alleen wanneer je op jouw rekening kijkt en ziet dat er onterecht een bedrag van jouw rekening afgeschreven is, kom je hier achter. Het valt daardoor ook veel minder op dan andere manieren van skimmen aangezien criminelen dan vaak grote bedragen in een keer afschrijven.

Zo voorkomt u contactloos skimmen

Er zijn verschillende manieren om contactloos skimmen te voorkomen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om contactloos betalen helemaal uit te zetten. Door dit te doen is het 100% zeker dat je niet meer contactloos geskimd kunt worden, alleen kunt u hierdoor zelf ook niet meer contactloos betalen. Wanneer je zelf wel contactloos wilt blijven betalen, is er nog een andere oplossing. Bewaar je bankpas in een speciaal hoesje of in een speciale portemonnee welke het onmogelijk maakt om geskimd te worden. RFID creditcardhouders bieden een oplossing tegen dit probleem. De creditcardhouders zijn voorzien van een speciaal soort folie. Dit folie maakt het onmogelijk om van buitenaf contact te maken met de pinpas. Hierdoor is het dan ook onmogelijk om contactloos geskimd te worden.  Zorg er dus voor dat wanneer je contactloos wilt blijven betalen dat je een hoesje of een portemonnee koopt die jouw bankpas beschermt tegen contactloos skimmen. 


Laatste artikels over Kredietkaarten


Creditcards automatisch geblokkeerd bij betalingsachterstand

18 september 2018

ICS gaat creditcards blokkeren die een betalingsachterstand hebben. Vanaf november moet je binnen de 3 weken je creditcardschuld betaald hebben.
Lees meer


Wat is de beste creditcard voor in het buitenland?

05 mei 2018

Als je naar het buitenland gaat met vakantie of voor een zakelijke trip, dan wil je overal gemakkelijk en veilig kunnen betalen bij restaurants, hotels en winkels.
Lees meer


Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

28 februari 2018

Een creditcard is erg handig. Je betaalt er wereldwijd mee in winkels of restaurants en ook bij online aankopen wordt een creditcard vrijwel overal aanvaard.
Lees meer


De creditcard gaat belangrijker worden in Nederland

09 december 2017

In Nederland zijn we nog niet zo heel happig op de creditcard. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft er eentje, maar dat betekent niet dat deze ook wordt gebruikt.
Lees meer
geld lenen kost geld