Je bent hier: Home > Nieuws > Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019 - door Redactie

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.

Dit geldt natuurlijk alleen voor kosten die strikt met je werk te maken hebben. Kosten voor privé uitgaven zijn vanzelfsprekend niet aftrekbaar. Maar er zijn wel kosten die je maakt voor voorzieningen die je deels privé en deels zakelijk  gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een internetabonnement voor zzp’ers die thuis werken. Ook een abonnement voor een mobiele telefoon die je deels privé en deels zakelijk gebruikt kun je gedeeltelijk als aftrekpost opvoeren.

Hoe zit het met afschrijving?

Als je iets koopt ‘voor de zaak’  dan hangt het er van af hoe hoog de aanschafwaarde is of je de aankoop moet afschrijven of dat je die in één keer mag aftrekken. De grens voor de aanschafwaarde ligt rond de 500 euro. Dus koop je een bureaustoel voor 125 euro dan mag je die in één keer afschrijven. Gaat het om een laptop van 800 euro dan gelden er regels voor afschrijving. In het geval van een laptop wordt uitgegaan van een economische levensduur van zo’n 5 jaar. Je moet de laptop dus in vijf jaar afschrijven. Ieder jaar mag je 1/5 van de aanschafkosten exclusief BTW afschrijven en opvoeren als aftrekpost.

Zakendiners en andere maaltijden buiten de deur

Als je met een zakenrelatie een hapje gaat eten dan mag je de kosten daarvan aftrekken. De BTW mag je aftrekken en ook een deel van de kosten. Houd hierbij wel voor ogen wat een zakendiner is en wat niet. Een diner met vrienden is uiteraard geen zakendiner, ook al zijn die vrienden ook zakenmensen. Het zakendiner moet wel een doel hebben dat betrekking heeft op je bedrijf, zoals overleg met een klant over een mogelijke opdracht of een etentje om de contacten met een goede klant warm te houden. Dit laatste uiteraard beperkt en niet iedere maand.

En hoe zit het met de auto van de zaak?

Voor de auto van de zaak gelden aparte regels. Je mag een auto die op naam van de zaak staat slechts zeer beperkt privé gebruiken. Het gaat dan om maximaal 500 kilometer per jaar. Daar zit je zo aan, zelfs al gebruik je de auto alleen privé om in het dorp boodschappen te gaan doen is het aantal van die maximale privé kilometers zo bereikt. Er zijn wel andere constructies denkbaar waarbij je toch voordeel hebt en de auto ook gewoon privé kunt gebruiken. Je boekhouder kan je meer vertellen over een auto, de autoverzekering en andere pistes die mogelijk zijn om de belastingen te optimaliseren.

Finst

Laatste artikels over Belastingen


Haast 200.000 mensen doen geen belastingaangifte

08 augustus 2023

Zo'n 197.000 mensen hebben verzuimd om hun belastingaangifte van 2022 te doen.


8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

30 juli 2022

Het openbare ministerie van Spanje heeft een gevangenisstraf van minstens 8 jaar geëist tegen de Colombiaanse popster Shakira.


De boekhouding is een verplicht nummer

07 januari 2021

Elke zelfstandige krijgt er mee te maken; de boekhouding. Het is dikwijls geen favoriete bezigheid, maar het is zelfs verplicht om een correcte financiële administratie te voeren. De belastingdienst stelt het als voorwaarde dat de aangiften correct worden gedaan.


Belastingdienst kan massa bezoekers niet bedienen

02 maart 2020

Op de allereerste dag hebben al 410.000 mensen hun belastingaangifte online ingevuld. Door de drukte was inloggen evenwel onmogelijk voor heel wat mensen.


Tweetaks is er volgend jaar al

30 november 2019

De belastingschijven zouden in 2021 verlaagd worden naar slechts twee schijven, maar het kabinet Rutte 3 voert dit volgend jaar al in.


Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.


Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl