Je bent hier: Home > Nieuws > Coronavirus-angsten treffen wereldwijde markten

Coronavirus-angsten treffen wereldwijde markten

Coronavirus-angsten treffen wereldwijde markten

28 januari 2020

Internationale gezondheidsorganisaties, overheden en tal van wereldwijde bedrijven intensiveren hun inspanningen om het razende coronavirus te beheersen.

Ondertussen heeft China zijn nieuwe maanjaarsvakantie verlengd en in de provincie Wuhan en Hubei hebben meer dan 50 miljoen mensen ernstige reisbeperkingen. Ondertussen lijkt de situatie in China nog steeds niet onder controle te zijn.

De Verenigde Staten hebben de reiswaarschuwing verhoogd naar de op één na hoogste van vier niveaus en proberen - samen met andere landen - vluchten te regelen om burgers, diplomaten en personeel uit specifieke gebieden te evacueren. Veel internationale bedrijven hebben al een deel of al hun werknemers geëvacueerd. Fast Retailing Co. heeft bijvoorbeeld al ongeveer 100 Uniqlo-winkels gesloten - voornamelijk in Hubei. Nissan Motor verklaarde dat het werknemers uit de regio's in het centrum van de crisis zal evacueren. Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, reisde snel naar Beijing, waar hij regeringsfunctionarissen ontmoette en zei dat de inspanningen van China om het Coronavirus te bestrijden worden gewaardeerd. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft echter - althans voorlopig - geweigerd het coronavirus tot een officiële internationale noodsituatie te verklaren, zodat het VN-agentschap nog steeds niet in staat is de wereldwijde inspanningen te coördineren.

Als u zich afvraagt hoe dit rapport betrekking heeft op de handel, laat het ons dan uitleggen. Er zijn tal van factoren die de economie kunnen beïnvloeden, waaronder het weer, natuurrampen en - zoals in dit geval - epidemieën. Hoewel dit misschien niet lijkt op de reguliere informatie over rentetarieven en economische rapporten die meestal op de Vestle-nieuws- en economische kalender wordt weergegeven, heeft het Coronavirus de aandelenmarkten wereldwijd al getroffen. Als de crisis voortduurt of zich uitbreidt, kan de impact op de wereldeconomie zelfs dramatischer zijn dan elke verrassende beslissing van een centrale bank.

Gevolgen voor de wereldeconomie

Het is niet moeilijk om te zien hoe een dergelijke crisis in een van 's werelds toonaangevende economieën verschillende bedrijven en sectoren kan beïnvloeden. De dramatische uitbraak van het coronavirus dreigt al de fragiele stabilisatie te ontrafelen die recent in de wereldeconomie te zien is. Meer in het bijzonder overwegen veel mensen de mogelijke impact op de wereldwijde economische groei. En vergeet niet: deze dramatische gezondheidscrisis komt kort nadat China en de Verenigde Staten erin zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over de fase één van de handelsovereenkomst, die een lange periode volgde van handelsoorlogsdreigingen en verhoogde tarieven.

Het is moeilijk om de potentiële impact van het Coronavirus te evalueren, maar met miljoenen mensen die niet vrij in China kunnen reizen en talloze anderen die hun vakantieplannen naar China annuleren, heeft de situatie het toerisme en de consumptie al beïnvloed. Royal Caribbean Cruises en Carnival Corp.hebben geplande reizen die eind januari en begin februari uit China moesten vertrekken, al opgeschort.

Wat gebeurt er met de industriële productie? Gezien het feit dat fabrieken na de vakantie al weer aan het werk moesten zijn, is het gemakkelijk om te beoordelen dat ze ook zullen worden beïnvloed.  De exacte impact is op dit moment niet te evalueren en hangt van veel factoren af. Het is duidelijk dat de groei van het BBP in gevaar is, hoewel niemand specifieke aantallen heeft, omdat de crisis zich blijft voordoen.

Hong Kong wordt ook getroffen door de crisis en de overheid heeft tijdelijk alle culturele en sportfaciliteiten gesloten, waaronder ook bibliotheken en musea.

Sentiment

Ongeacht de feiten en cijfers, is het belangrijk erop te wijzen dat mondiale markten ook worden beïnvloed door psychologie, en als echte paniek zich verspreidt, kan niemand voorspellen waar en wanneer het zal eindigen. Het is duidelijk dat het sentiment op de financiële markten al wordt beïnvloed doordat verschillende aandelen, indexen en ETF's wereldwijd dalen.

Wat is het volgende?

Het korte antwoord is: niemand weet het. Veel factoren kunnen de impact van de huidige crisis op de economie en de wereld bepalen, en zolang het Coronavirus zich blijft verspreiden en er geen remedie wordt gevonden, is het onmogelijk om te beoordelen hoe hard de wereldeconomie zal worden getroffen - en hoe snel het zal herstellen.

Hoewel er geen specifieke app is om te investeren in farmaceutische aandelen, biedt de Vestle-app handelaren directe toegang tot wereldwijde markten, waardoor ze meer dan 800 CFD's kunnen verhandelen. Handelaren kunnen ervoor kiezen om 'long' of 'short' te gaan, transacties te openen of ze denken dat de prijs van een instrument zal stijgen of dalen, en toegang krijgen tot risicobeheersinstrumenten, educatie- en handelssignalen, evenals tot het nieuws en economische kalender van Vestle.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 78.8 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. De in dit document vermelde resultaten uit het verleden of gesimuleerde resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html


Laatste artikels over Beleggen


Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.
Lees meer


Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.
Lees meer


Vraag naar olie is gecrasht

15 april 2020

Door de lockdown is de vraag naar olie teruggevallen tot op een niveau dat in 25 jaren niet meer gezien is.
Lees meer


Meeste beleggers handelen zelf

05 maart 2020

De meeste Nederlandse beleggers kiezen zelf in welke aandelen ze investeren. Ze beheren hun portefeuille zelf en doen geen beroep op adviseurs.
Lees meer