Je bent hier: Home > Nieuws > Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Cryptocurrency wordt ook in Nederland steeds populairder. Meer en meer mensen beleggen een heel klein deel van hun vermogen in deze jonge activaklasse. Helaas zijn er ook heel wat kapers op de kust die willen profiteren van goedgelovige mensen. Er is dan ook heel wat oplichting en om dat te voorkomen is een goede regulering noodzakelijk.

Die regulering zal nu eindelijk officieel in werking treden in Nederland. De zogenaamde cryptowet eist dat elke website die de handel in cryptomunten mogelijk maakt zich voortaan registreert bij De Nederlandsche Bank (DNB). Iedereen kan dan met een gerust hart cryptocurrency kopen op de aangesloten websites.

Per saldo gaat het over een aanpassing op de reeds bestaande Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De cryptodienstverleners moeten een toetsing ondergaan van hun bestuurders en aandeelhouders. Daarnaast moeten ze de identiteit van hun klanten controleren. Om die reden hebben heel wat cryptobeleggers de afgelopen weken al mails gekregen om hun identiteit te bevestigen of hun bankrekening te koppelen. Dit alles om het witwassen te voorkomen.

De cryptowebsites hebben heel wat procedures moeten invoeren en moeten een onafhankelijke compliance officer in dienst hebben. De kostprijs van al deze maatregelen is niet gering en verschillende kleinere partijen hebben hun dienstverlening dan ook stopgezet of zijn verkast naar offshore gebieden.

Gevestigde partijen zoals Bitvavo en Litebit hebben uiteraard wel een registratieverzoek lopen. Het kan nog enkele maanden duren vooraleer de DNB de lijst met geregistreerde en goedgekeurde websites publiceert.


Laatste artikels over Beleggen


Paypal lanceert cryptomunten op zijn platform

25 oktober 2020

Betaalgigant Paypal zal zijn meer dan 300 miljoen gebruikers weldra de mogelijkheid geven om cryptocurrency aan te kopen.
Lees meer


Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.
Lees meer


Vraag naar olie is gecrasht

15 april 2020

Door de lockdown is de vraag naar olie teruggevallen tot op een niveau dat in 25 jaren niet meer gezien is.
Lees meer


Meeste beleggers handelen zelf

05 maart 2020

De meeste Nederlandse beleggers kiezen zelf in welke aandelen ze investeren. Ze beheren hun portefeuille zelf en doen geen beroep op adviseurs.
Lees meer