Je bent hier: Home > Nieuws > Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Cryptocurrency wordt ook in Nederland steeds populairder. Meer en meer mensen beleggen een heel klein deel van hun vermogen in deze jonge activaklasse. Helaas zijn er ook heel wat kapers op de kust die willen profiteren van goedgelovige mensen. Er is dan ook heel wat oplichting en om dat te voorkomen is een goede regulering noodzakelijk.

Die regulering zal nu eindelijk officieel in werking treden in Nederland. De zogenaamde cryptowet eist dat elke website die de handel in cryptomunten mogelijk maakt zich voortaan registreert bij De Nederlandsche Bank (DNB). Iedereen kan dan met een gerust hart cryptocurrency kopen op de aangesloten websites.

Per saldo gaat het over een aanpassing op de reeds bestaande Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De cryptodienstverleners moeten een toetsing ondergaan van hun bestuurders en aandeelhouders. Daarnaast moeten ze de identiteit van hun klanten controleren. Om die reden hebben heel wat cryptobeleggers de afgelopen weken al mails gekregen om hun identiteit te bevestigen of hun bankrekening te koppelen. Dit alles om het witwassen te voorkomen.

De cryptowebsites hebben heel wat procedures moeten invoeren en moeten een onafhankelijke compliance officer in dienst hebben. De kostprijs van al deze maatregelen is niet gering en verschillende kleinere partijen hebben hun dienstverlening dan ook stopgezet of zijn verkast naar offshore gebieden.

Gevestigde partijen zoals Bitvavo en Litebit hebben uiteraard wel een registratieverzoek lopen. Het kan nog enkele maanden duren vooraleer de DNB de lijst met geregistreerde en goedgekeurde websites publiceert.


Laatste artikels over Beleggen


De voordelen van schenken door te beleggen

12 juli 2021

Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.
Lees meer


Wees voorzichtig met financiële influencers

03 juli 2021

De AFM waarschuwt voor influencers die op sociale media aandelen of cryptomunten promoten.
Lees meer


Bitcoin Meester wordt sponsor van AZ Alkmaar

01 juli 2021

De Nederlandse cryptocurrency aanbieder Bitcoin Meester zal tot midden 2024 de exclusieve en officiële Cryptocurrency Partner van AZ worden.
Lees meer


Financiële influencers leren jongeren beleggen

20 mei 2021

Uit een onderzoek van BUX blijkt dat maar liefst 20% van de jongeren zijn beleggingskennis verwerft dankzij influencers.
Lees meer


Phishing bij cryptocurrency

22 april 2021

Criminelen proberen steeds vaker om cryptomunten in hun bezit te krijgen door de eigenaars om de tuin te leiden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken