Je bent hier: Home > Nieuws > Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Cryptocurrency wordt ook in Nederland steeds populairder. Meer en meer mensen beleggen een heel klein deel van hun vermogen in deze jonge activaklasse. Helaas zijn er ook heel wat kapers op de kust die willen profiteren van goedgelovige mensen. Er is dan ook heel wat oplichting en om dat te voorkomen is een goede regulering noodzakelijk.

Die regulering zal nu eindelijk officieel in werking treden in Nederland. De zogenaamde cryptowet eist dat elke website die de handel in cryptomunten mogelijk maakt zich voortaan registreert bij De Nederlandsche Bank (DNB). Iedereen kan dan met een gerust hart cryptocurrency kopen op de aangesloten websites.

Per saldo gaat het over een aanpassing op de reeds bestaande Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De cryptodienstverleners moeten een toetsing ondergaan van hun bestuurders en aandeelhouders. Daarnaast moeten ze de identiteit van hun klanten controleren. Om die reden hebben heel wat cryptobeleggers de afgelopen weken al mails gekregen om hun identiteit te bevestigen of hun bankrekening te koppelen. Dit alles om het witwassen te voorkomen.

De cryptowebsites hebben heel wat procedures moeten invoeren en moeten een onafhankelijke compliance officer in dienst hebben. De kostprijs van al deze maatregelen is niet gering en verschillende kleinere partijen hebben hun dienstverlening dan ook stopgezet of zijn verkast naar offshore gebieden.

Gevestigde partijen zoals Bitvavo en Litebit hebben uiteraard wel een registratieverzoek lopen. Het kan nog enkele maanden duren vooraleer de DNB de lijst met geregistreerde en goedgekeurde websites publiceert.

Actuele bitcoin koers


Laatste artikels over Beleggen


Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

08 oktober 2021

Bij de Rabobank mag je met een zakelijke rekening niet beleggen in bitcoin. De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) dient daarom een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Lees meer


600.000 Nederlanders bezitten bitcoin

13 september 2021

Zo'n 4% van de Nederlanders bezit bitcoin en nog veel meer mensen denken er aan om cryptocurrency te kopen.
Lees meer


Cryptobedrijven sponsoren voetbalclubs

26 augustus 2021

Een nieuwe trend in de sportsponsoring zijn de cryptocurrency bedrijven die hun naamsbekenheid bij het brede publiek willen vergroten.
Lees meer


Cryptocurrency markt herstelt sterk

09 augustus 2021

De bitcoin bereikte eerder dit jaar een hoogtepunt boven de 60.000 dollar, maar werd daarna zwaar teruggefloten. De afgelopen weken herstelde de munt echter sterk.
Lees meer


De voordelen van schenken door te beleggen

12 juli 2021

Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken