Je bent hier: Home > Nieuws > Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Cryptocurrency wordt ook in Nederland steeds populairder. Meer en meer mensen beleggen een heel klein deel van hun vermogen in deze jonge activaklasse. Helaas zijn er ook heel wat kapers op de kust die willen profiteren van goedgelovige mensen. Er is dan ook heel wat oplichting en om dat te voorkomen is een goede regulering noodzakelijk.

Die regulering zal nu eindelijk officieel in werking treden in Nederland. De zogenaamde cryptowet eist dat elke website die de handel in cryptomunten mogelijk maakt zich voortaan registreert bij De Nederlandsche Bank (DNB). Iedereen kan dan met een gerust hart cryptocurrency kopen op de aangesloten websites.

Per saldo gaat het over een aanpassing op de reeds bestaande Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De cryptodienstverleners moeten een toetsing ondergaan van hun bestuurders en aandeelhouders. Daarnaast moeten ze de identiteit van hun klanten controleren. Om die reden hebben heel wat cryptobeleggers de afgelopen weken al mails gekregen om hun identiteit te bevestigen of hun bankrekening te koppelen. Dit alles om het witwassen te voorkomen.

De cryptowebsites hebben heel wat procedures moeten invoeren en moeten een onafhankelijke compliance officer in dienst hebben. De kostprijs van al deze maatregelen is niet gering en verschillende kleinere partijen hebben hun dienstverlening dan ook stopgezet of zijn verkast naar offshore gebieden.

Gevestigde partijen zoals Bitvavo en Litebit hebben uiteraard wel een registratieverzoek lopen. Het kan nog enkele maanden duren vooraleer de DNB de lijst met geregistreerde en goedgekeurde websites publiceert.


Laatste artikels over Beleggen


Phishing bij cryptocurrency

22 april 2021

Criminelen proberen steeds vaker om cryptomunten in hun bezit te krijgen door de eigenaars om de tuin te leiden.
Lees meer


Veel Nederlanders overwegen aankoop bitcoins

02 april 2021

Uit een onderzoek van het bureau Markteffect blijkt dat maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders overwegen om bitcoins aan te kopen.
Lees meer


Meer jongeren beginnen met beleggen

22 maart 2021

Uit een onderzoek van het bureau Kantar blijkt dat ruim 1,75 miljoen Nederlandse huishoudens beleggen op de beurs.
Lees meer


Beleggingsfondsen trekken recordbedrag aan

16 maart 2021

Nederlanders hebben in 2020 voor maar liefst 3,8 miljard euro geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Dat maakte de DNB bekend.
Lees meer


Cryptocurrency: toekomstmuziek of nu al actueel?

18 december 2020

De meeste mensen redden het prima zonder cryptogeld in hun bezit te hebben, wat het idee kan geven dat deze digitale munten vooral iets zijn voor in de toekomst, en niet iets waar je nu direct mee aan de slag moet gaan.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken