Je bent hier: Home > Nieuws > Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

08 oktober 2021

Bij de Rabobank mag je met een zakelijke rekening niet beleggen in bitcoin. De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) dient daarom een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De banken in Nederland staan niet te springen om zaken te doen met ondernemers die actief zijn in de cryptocurrencymarkt of die simpelweg een deel van hun cash in bitcoin willen beleggen. De banken blijven beweren dat ze geen zicht hebben op deze geldstromen. Ze vrezen dat ze witwaspraktijken faciliteren door klanten toe te staan om betalingen van crypto exchanges te ontvangen.

De Rabobank is heel duidelijk op de eigen website: "Het is niet toegestaan om via een Rabobankrekening zakelijk virtuele valuta, zoals bitcoin, te kopen of verkopen." Ook Knab zegt dat ze geen bedrijven accepteren die zich bezig houden met diensten en producten inzake cryptocurrency. Betalingen versturen naar of ontvangen van exchanges hoort daar ook bij en mag dus niet via een Knab rekening. Voor persoonlijke rekeningen zou er evenwel geen probleem zijn, alhoewel banken daar ook heel wat informatie durven opvragen eens het over grotere bedragen gaat.

Volgens Patrick van der Meijde, voorzitter van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland, maken deze banken zich schuldig aan machtsmisbruik. In eerste instantie heeft de brancheverening van Bitcoinbedrijven nu een handhavingsverzoek ingediend bij de ACM, om van de Rabobank te eisen dat zakelijke rekeninghouders wél transacties met cryptovaluta mogen uitvoeren.

De cryptodiensten die in Nederland actief zijn staan immers sinds vorig jaar geregistreerd bij de DNB, net om witwassen te voorkomen. Zij zijn zelf dus poortwachter. "Dit betekent dat er voor de Rabobank minder risico is om transacties van en naar onze leden toe te staan", zegt van der Meijde.

Volatiliteit

Banken willen nog voor een andere reden klanten behoeden om te gaan beleggen in cryptocurrency. Door de hoge beweeglijkheid van de koersen kan het snel omhoog maar ook weer omlaag gaan, wat zich kan vertalen in grote verliezen. Volgens van der Meijde moeten banken zich echter niet bemoeien met de keuzes die ondernemers willen maken. "Steeds meer bedrijven zetten een deel van hun cash om in cryptocurrency en weten goed wat de risico's zijn", klinkt het. Een ondernemer zou inderdaad zelf moeten kunnen beslissen hoe de financiële middelen geïnvesteerd worden.


Laatste artikels over Beleggen


7 tips voor optimaal thuiswerken

13 januari 2022

Thuiswerken is de nieuwe norm. Door de coronapandemie werden werknemers haast gedwongen om thuis hun werk te doen en dat brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee.
Lees meer


Verdwijnt contant geld voor 2030?

06 januari 2022

Uit een onderzoek van Knab blijkt dat 57% van de Nederlanders denkt dat contant geld in de niet zo verre toekomst zal verdwijnen.
Lees meer


Crypto bedrijfjes in opmars

30 december 2021

Het aantal ondernemers die zich bezig houden met cryptocurrency boomt. Dat bewijzen het aantal inschrijvingen in het handelsregister van de KVK.
Lees meer


Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

06 december 2021

Uit een onderzoek van Nibud en de Rabobank blijkt dat 42% van de 18- tot 30-jarigen belegt. Maar liefst 27% van de jongvolwassenen bezit ook cryptovaluta.
Lees meer


Celstraf voor man die miljoenen ontfutselde van beleggers

26 november 2021

De oprichter van het crypto handelsbedrijf Bitnextfast moet voor 15 maanden de cel in. Hij haalde zo'n 5,6 miljoen euro op bij beleggers maar financierde hier zijn dure levensstijl mee.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken