Je bent hier: Home > Nieuws > Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

Banken doen moeilijk over beleggen in bitcoin

08 oktober 2021

Bij de Rabobank mag je met een zakelijke rekening niet beleggen in bitcoin. De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) dient daarom een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De banken in Nederland staan niet te springen om zaken te doen met ondernemers die actief zijn in de cryptocurrencymarkt of die simpelweg een deel van hun cash in bitcoin willen beleggen. De banken blijven beweren dat ze geen zicht hebben op deze geldstromen. Ze vrezen dat ze witwaspraktijken faciliteren door klanten toe te staan om betalingen van crypto exchanges te ontvangen.

De Rabobank is heel duidelijk op de eigen website: "Het is niet toegestaan om via een Rabobankrekening zakelijk virtuele valuta, zoals bitcoin, te kopen of verkopen." Ook Knab zegt dat ze geen bedrijven accepteren die zich bezig houden met diensten en producten inzake cryptocurrency. Betalingen versturen naar of ontvangen van exchanges hoort daar ook bij en mag dus niet via een Knab rekening. Voor persoonlijke rekeningen zou er evenwel geen probleem zijn, alhoewel banken daar ook heel wat informatie durven opvragen eens het over grotere bedragen gaat.

Volgens Patrick van der Meijde, voorzitter van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland, maken deze banken zich schuldig aan machtsmisbruik. In eerste instantie heeft de brancheverening van Bitcoinbedrijven nu een handhavingsverzoek ingediend bij de ACM, om van de Rabobank te eisen dat zakelijke rekeninghouders wél transacties met cryptovaluta mogen uitvoeren.

De cryptodiensten die in Nederland actief zijn staan immers sinds vorig jaar geregistreerd bij de DNB, net om witwassen te voorkomen. Zij zijn zelf dus poortwachter. "Dit betekent dat er voor de Rabobank minder risico is om transacties van en naar onze leden toe te staan", zegt van der Meijde.

Volatiliteit

Banken willen nog voor een andere reden klanten behoeden om te gaan beleggen in cryptocurrency. Door de hoge beweeglijkheid van de koersen kan het snel omhoog maar ook weer omlaag gaan, wat zich kan vertalen in grote verliezen. Volgens van der Meijde moeten banken zich echter niet bemoeien met de keuzes die ondernemers willen maken. "Steeds meer bedrijven zetten een deel van hun cash om in cryptocurrency en weten goed wat de risico's zijn", klinkt het. Een ondernemer zou inderdaad zelf moeten kunnen beslissen hoe de financiële middelen geïnvesteerd worden.


Laatste artikels over Beleggen


600.000 Nederlanders bezitten bitcoin

13 september 2021

Zo'n 4% van de Nederlanders bezit bitcoin en nog veel meer mensen denken er aan om cryptocurrency te kopen.
Lees meer


Cryptobedrijven sponsoren voetbalclubs

26 augustus 2021

Een nieuwe trend in de sportsponsoring zijn de cryptocurrency bedrijven die hun naamsbekenheid bij het brede publiek willen vergroten.
Lees meer


Cryptocurrency markt herstelt sterk

09 augustus 2021

De bitcoin bereikte eerder dit jaar een hoogtepunt boven de 60.000 dollar, maar werd daarna zwaar teruggefloten. De afgelopen weken herstelde de munt echter sterk.
Lees meer


De voordelen van schenken door te beleggen

12 juli 2021

Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken