Je bent hier: Home > Nieuws > Celstraf voor man die miljoenen ontfutselde van beleggers

Celstraf voor man die miljoenen ontfutselde van beleggers

Celstraf voor man die miljoenen ontfutselde van beleggers

26 november 2021

De oprichter van het crypto handelsbedrijf Bitnextfast moet voor 15 maanden de cel in. Hij haalde zo'n 5,6 miljoen euro op bij beleggers maar financierde hier zijn dure levensstijl mee.

Bitnextfast werd in 2018 opgericht om in te spelen op de cryptomunten die toen volop in het nieuws waren. Via filmpjes op sociale media kon hij zo'n 140 mensen overtuigen om geld bij hem te beleggen. Hij beloofde een rendement van 0,5% tot 1% per dag en kon op een half jaar tijd zo'n 5,6 miljoen euro aantrekken.

Dit opgehaalde geld werd maar voor een klein deel geïnvesteerd in cryptocurrency. Er werd voor zo'n 700.000 euro aan cryptomunten aangekocht, maar dit resulteerde niet in winst. Sterker nog, de verliezen begonnen op te lopen en bijna de helft van het geïnvesteerde kapitaal ging in rook op.

De oplichter gebruikte het geld van nieuwe klanten om bestaande klanten uit te betalen. Het ging dus over een klassiek ponzi scheme. Een groot deel van het geld werd ook uitgegeven aan dure horloges, reizen met privéjets, dure hotels enzovoorts.

Bitnextfast heeft dit spelletje een half jaar kunnen volhouden. De opsporingsdienst van de Belastingdienst voerde al snel een onderzoek naar de man omdat er meldingen waren geweest van verdachte transacties. Eind 2018 werd de man al gearresteerd en vorige week werd hij veroordeeld voor oplichting en witwassen.

Let op met mooie praatjes

We kunnen het blijven herhalen: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Rendementen van 30% per maand zijn onrealistisch, zelfs op jaarbasis is dat in de meeste gevallen niet mogelijk. Cryptomunten kunnen uiteraard verveelvoudigen, maar ze kunnen even goed heel hard crashen. Wie geld investeert in deze markt moet beseffen dat grote verliezen altijd mogelijk zijn.

Wees dus achterdochtig tegenover een partij die hoge rendementen belooft met crypto. Beleggen in cryptomunten kan je trouwens zelf doen via een Nederlandse partij als Bitvavo.


Laatste artikels over Beleggen


7 tips voor optimaal thuiswerken

13 januari 2022

Thuiswerken is de nieuwe norm. Door de coronapandemie werden werknemers haast gedwongen om thuis hun werk te doen en dat brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee.
Lees meer


Verdwijnt contant geld voor 2030?

06 januari 2022

Uit een onderzoek van Knab blijkt dat 57% van de Nederlanders denkt dat contant geld in de niet zo verre toekomst zal verdwijnen.
Lees meer


Crypto bedrijfjes in opmars

30 december 2021

Het aantal ondernemers die zich bezig houden met cryptocurrency boomt. Dat bewijzen het aantal inschrijvingen in het handelsregister van de KVK.
Lees meer


Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

06 december 2021

Uit een onderzoek van Nibud en de Rabobank blijkt dat 42% van de 18- tot 30-jarigen belegt. Maar liefst 27% van de jongvolwassenen bezit ook cryptovaluta.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken