Je bent hier: Home > Nieuws > Strengere huurregels zorgen voor forse daling in aanbod huurwoningen

Strengere huurregels zorgen voor forse daling in aanbod huurwoningen

Strengere huurregels zorgen voor forse daling in aanbod huurwoningen

23 oktober 2024 - door Redactie

Het aantal beschikbare huurwoningen in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar met 38% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers die Klaas Knot, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft gedeeld. De daling is volgens hem grotendeels het gevolg van de invoering van de Wet betaalbare huur.

Impact van de Wet betaalbare huur

De Wet betaalbare huur, die op 1 juli 2023 van kracht werd, legt een maximale huurprijs op voor een groot deel van de huurwoningen in Nederland. Bij de invoering van de wet werd verwacht dat de huurprijzen van ongeveer 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro per maand zouden dalen. Hoewel deze maatregel bedoeld was om huurwoningen betaalbaarder te maken voor huurders, heeft het een negatief effect op de verhuurmarkt gehad: verhuurders trekken zich massaal terug.

Door de nieuwe regels wordt het voor verhuurders financieel minder aantrekkelijk om woningen te verhuren. Niet alleen worden ze geconfronteerd met lagere huurinkomsten, maar ook de aangescherpte regels in box 3, die hogere belastingheffingen met zich meebrengen, maken het verhuren van woningen minder lucratief. Veel verhuurders kiezen er daarom voor om hun panden te verkopen zodra huurders vertrekken, een praktijk die bekendstaat als "uitponden."

Afname van rendement en aanbod

De sterk verminderde winstgevendheid van huurwoningen heeft ervoor gezorgd dat het aanbod op de huurmarkt flink onder druk staat. Verhuurders kiezen er steeds vaker voor om hun woningen te verkopen in plaats van ze opnieuw te verhuren. Dit leidt niet alleen tot een kleiner aanbod van huurwoningen, maar verhoogt ook de druk op de woningmarkt voor huurders die op zoek zijn naar een betaalbare woonruimte.

Minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer, heeft de situatie echter als tijdelijk bestempeld. Volgens haar zullen verhuurders voornamelijk in de eerste jaren na de invoering van de nieuwe wet hun woningen verkopen, waarna de markt zich weer zou moeten stabiliseren.

Economische theorie en vooruitzichten

De huidige situatie weerspiegelt een bekend economisch fenomeen dat optreedt wanneer de overheid prijsplafonds oplegt. In theorie leidt een maximumprijs vaak tot een stijgende vraag, omdat de woningen betaalbaarder worden voor consumenten. Tegelijkertijd worden verhuurders ontmoedigd om woningen te verhuren, wat resulteert in een dalend aanbod. Dit creëert een vraagoverschot en dus een tekort aan huurwoningen. In veel gevallen moet de overheid dan opnieuw ingrijpen door het aanbod te stimuleren, bijvoorbeeld door subsidies te verstrekken aan verhuurders of woningcorporaties. Dit soort ingrepen brengt echter weer extra kosten met zich mee voor de overheid.

Toekomst van de huurmarkt

De combinatie van strengere regelgeving en lagere rendementen stelt verhuurders voor lastige keuzes. Of de markt zich op termijn zal herstellen zoals minister Keijzer verwacht, blijft afwachten. Voorlopig lijkt de Nederlandse huurmarkt geconfronteerd te worden met een structureel tekort, waardoor wachtlijsten mogelijk zullen stijgen.

De uitdaging voor beleidsmakers blijft het vinden van een balans tussen betaalbaarheid voor huurders en voldoende prikkels voor verhuurders om actief te blijven in de markt.

Finst

Laatste artikels over Vastgoed


Huurprijzen stijgen fors in 2024 en 2025

04 september 2024

De huurprijzen in Nederland zijn het afgelopen jaar met ongeveer 5,5% gestegen en deze trend lijkt zich ook in 2025 voort te zetten.


Prijzen Nederlandse huizen herstellen weer

25 september 2023

De prijzen van de Nederlandse huizen lijken de daling achter zich te laten. In augustus zijn de prijzen voor de derde maand op rij lichtjes gestegen.


Groot tekort aan woningen in Nederland

12 juli 2023

Dit jaar is er een tekort op de woningmarkt van maar liefst 390.000 woningen.


Huizenprijzen weer gestegen

06 juli 2023

In het afgelopen kwartaal kwam de daling van de huizenprijzen tot stilstand. Tegenover het eerste kwartaal werden huizen weer 2,8% duurder.


Starters zien een derde van hun inkomen naar hypotheeklasten gaan

27 maart 2023

Uit onderzoek van ING blijkt dat starters 32,9% van hun inkomen naar de het aflossen van de hypotheek zien gaan.


Puntensysteem en belastingen maken verhuur woningen onaantrekkelijk

23 maart 2023

Steeds meer huurwoningen worden op de markt verkocht omdat de verhuurder het rendement fors ziet dalen.


Huizenprijzen kunnen flink lager

16 maart 2023

Volgens Rabobank en ABN Amro zullen de huizenprijzen in de komende periode sterk corrigeren.


Starter maakt weinig kans op woning

20 februari 2023

Een alleenverdienende starter kan in Nederland vrijwel geen woning kopen.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl