12 december 2024 - door Redactie
Consumenten zullen binnenkort het advies krijgen om een voorraad contant geld in huis te hebben. Dit is een voorzorgsmaatregel tegen mogelijke verstoringen van de betaalinfrastructuur, bijvoorbeeld door cyberaanvallen.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bereidt zich samen met andere organisaties voor op mogelijke crisisomstandigheden door geopolitieke spanningen.
De oproep komt voort uit zorgen over de aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Mochten deze escaleren, dan bestaat de kans dat Russische cyberaanvallen ook Nederlandse infrastructuur treffen, waaronder het betalingsverkeer. Dit zou het dagelijks leven ernstig verstoren en kan leiden tot economische schade.
Hoewel banken uitgebreide maatregelen treffen om cyberaanvallen af te weren, zoals incidentanalyses en preventieve samenwerking, blijft een volledig onkwetsbaar systeem onmogelijk. Het advies om contant geld achter de hand te hebben, geldt daarom als een extra vangnet.
Vanaf begin 2025 zullen banken en consumentenorganisaties richtlijnen communiceren over hoeveel contant geld je idealiter in huis zou moeten hebben. Een eerdere vuistregel over cash geld in een crisis suggereerde om je dagelijkse uitgaven te berekenen en dit bedrag te vermenigvuldigen met het aantal dagen dat je voorbereid wilt zijn.
Het is belangrijk om dit bedrag veilig te bewaren om risico’s zoals diefstal te beperken.
Meer contant geld in huis kan je aantrekkelijk maken voor inbrekers. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt dat het lastig kan zijn om aan te tonen hoeveel geld is gestolen bij een inbraak.
Mocht de reguliere betaalinfrastructuur volledig uitvallen, dan bieden cryptovaluta zoals bitcoin een robuust alternatief. Het Bitcoin netwerk is decentraal, waardoor het veel minder kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Wereldwijd zorgen duizenden nodes ervoor dat het netwerk altijd online blijft.
Dankzij Bitcoin Lightning, een laag bovenop het Bitcoin-netwerk, kun je snel en efficiënt kleine bedragen overmaken, vergelijkbaar met een Tikkie. Gebruiksvriendelijke diensten zoals Strike maken dit toegankelijk voor consumenten. In situaties waarin traditionele betaalmethoden niet functioneren, kunnen cryptomunten een betrouwbare uitweg bieden. Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.
Het advies om een cashbuffer aan te leggen is een verstandige voorzorgsmaatregel in onzekere tijden. Het herinnert consumenten eraan om voorbereid te zijn op het onverwachte, terwijl de optie van cryptovaluta een innovatieve aanvulling biedt. Door zowel traditionele als digitale oplossingen in overweging te nemen, kun je beter omgaan met mogelijke verstoringen in het betaalverkeer.
08 december 2024
Jonge mannen investeren steeds meer in cryptocurrency en ETF’s (Exchange Traded Funds), zo blijkt uit een onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.