Je bent hier: Home > Nieuws > DNB waarschuwt voor Europese afhankelijkheid van Amerikaanse betalingsverwerkers
30 maart 2025 - door Redactie
Mastercard en Visa hebben een marktaandeel van 61% in het Europees consumentenbetalingsverkeer. Met de Trump tariefheffingen in het achterhoofd wijst DNB op het risico van deze afhankelijkheid.
De Nederlandsche Bank (DNB) slaat in haar jaarverslag alarm over de dominantie van Amerikaanse betalingsverwerkers in Europa. Visa en Mastercard controleren samen 61% van het Europese consumentenbetalingsverkeer, wat volgens DNB een groot risico vormt voor de financiële autonomie van de EU.
Betalingssystemen vormen de ruggengraat van de economie. Nu digitale betalingen de standaard worden, is Europa steeds afhankelijker van deze infrastructuur. Het probleem? Een groot deel van het Europese betaalverkeer verloopt via Amerikaanse bedrijven, waardoor Europa kwetsbaar is voor geopolitieke spanningen.
DNB wijst op de mogelijkheid dat een Amerikaanse regering, zoals die van Donald Trump, economische druk kan uitoefenen via deze bedrijven. Net zoals Trump nu handelstarieven gebruikt als politiek wapen, zou hij in theorie beperkingen kunnen opleggen aan Visa en Mastercard om Europa onder druk te zetten.
Hoewel de euro al meer dan 20 jaar een eenheidsmunt is, ontbreekt een geharmoniseerd Europees betaalsysteem. Momenteel gebruiken landen nog lokale oplossingen, zoals iDEAL in Nederland en Bancontact in België.
Om de afhankelijkheid van Amerikaanse spelers te verminderen, wordt nu gewerkt aan Wero, een nieuw Europees betaalsysteem. Dit initiatief wordt geleidelijk uitgerold, maar voorlopig blijft de dominantie van Visa en Mastercard onaangetast.
Naast Wero kijken centrale banken ook naar een digitale euro (CBDC, Central Bank Digital Currency) als mogelijke oplossing. Deze digitale munt zou een elektronische versie van contant geld worden, uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Het idee is dat elke Europeaan toegang krijgt tot een digitale wallet, waarmee betalingen zonder tussenkomst van commerciële banken kunnen worden uitgevoerd.
De ECB benadrukt dat de digitale euro een aanvulling op het huidige betaalsysteem zou zijn en niet bedoeld is om contant geld te vervangen.
Hoewel de digitale euro bedoeld is als stabiel en betrouwbaar alternatief, waarschuwen critici voor te veel controle door centrale banken.
🚨 Potentiële gevaren van een programmeerbare munt:
Beperkingen op bestedingen: Er zouden bijvoorbeeld CO₂-budgetten kunnen komen, waarbij aankopen worden beperkt op basis van hun impact op het milieu.
Gedwongen bestedingen: Overheden zouden kunnen bepalen dat geld binnen een bepaalde periode moet worden uitgegeven, om economische groei te stimuleren.
Sociale controle: In autoritaire regimes zou een digitale munt gebruikt kunnen worden om burgers financieel te bestraffen of te monitoren.
De digitale euro zal later worden uitgerold, maar de discussie over privacy, vrijheid en controle woedt nu al volop.
Mensen die vrijheid erg belangrijk vinden, zullen dan ook kiezen voor cryptomunten zoals bitcoin, die neutraal opereren. Iedereen kan een bitcoin wallet openen en zelf bitcoin ontvangen en verzenden, zonder dat er een centrale partij bestaat die je wallet kan blokkeren of transacties zal weigeren. Lees meer over bitcoin kopen met iDEAL.
DNB onderstreept het belang van Europese financiële onafhankelijkheid, maar de zoektocht naar alternatieven is nog lang niet afgerond. Terwijl initiatieven zoals Wero en de digitale euro in ontwikkeling zijn, blijft Europa voorlopig sterk afhankelijk van Amerikaanse betaalreuzen. De vraag is of en hoe Europa hieraan kan ontsnappen en tegen welke prijs.
30 april 2024
Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.
22 maart 2024
UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.
06 november 2023
EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
24 maart 2023
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.