Je bent hier: Home > Sparen > Zelf geld uitlenen

Zelf geld uitlenen

Beschik je over wel wat spaargeld en ben je graag op een actieve manier bezig met jouw kapitaal? Genoeg van de lage rendementen die spaarrekeningen opleveren? Dan is geld uitlenen aan bedrijven of particulieren een ideaal alternatief! Via peer-to-peer leningen (P2P kredieten) kan je bovendien het risico makkelijk spreiden over diverse ontleners.

Platformen

Lender Spender

Leningen aan Nederlanders met hoge kredietwaardigheid, laag risico

Investeer

Fast invest

Beleggen in persoonlijke leningen met een hoog rendement tot 14%

Investeer

Banken halen traditioneel tegen een lage rente geld op bij spaarders, om dit geld vervolgens tegen een hoge rente uit te lenen aan kredietnemers. Leen geld uit aan 4% en betaal slechts 2% rente op de spaarrekeningen. Ziedaar hoe banken winst kunnen maken. Bij een P2P netwerk valt de bank als tussenschakel weg en daar profiteren de gebruikers van het platform van. Investeerders lenen via het internetplatform rechtstreeks aan kredietnemers, de rente van de lener is het rendement van de investeerder. Hoge rendementen tot meer dan 10% zijn zelfs mogelijk, afhankelijk van het risico van de lening.

Maar een hoger rendement betekent natuurlijk ook een hoger risico: sommige leningen zullen niet volledig of soms zelfs helemaal niet terugbetaald worden. Zelf geld uitlenen is een mooi alternatief voor een spaarrekening of spaardeposito, maar wees verstandig en gebruik hiervoor slechts een beperkt deel van je spaargeld. Investeer ook in meerdere leningen.

Hoe werkt een peer to peer platform?

Op de diverse internetplatformen kunnen geïnteresseerde kredietnemers kosteloos en vrijblijvend een kredietaanvraag indienen. Het platform voert daarna zelf een kredietcheck uit en kijkt of het krediet verantwoord is. Als dit het geval is, dan krijgt de kredietnemer een voorstel. Indien deze hiermee akkoord gaat, dan wordt de aanvraag op het platform gepubliceerd. Investeerders kunnen de gepubliceerde aanvragen bekijken en kiezen aan welke ontleners ze geld willen uitlenen. Dit kan vaak al vanaf erg kleine bedragen, bijvoorbeeld vanaf 25 of 100 euro. Zo kan elke ontlener het risico gemakkelijk spreiden over verschillende leningen.

Als het totale vooropgestelde leenbedrag wordt bereikt, dan wordt het krediet uitbetaald. De kredietnemers betalen de lening vervolgens via het platform af aan de investeerders.

Kortom, de ontleners genieten van een voordelige lening, de investeerders genieten van een aantrekkelijk rendement.

Hoe verdienen de P2P platformen geld?

De meeste platformen rekenen diverse kosten aan. Zo kan er sprake zijn van eenmalige administratiekosten als er een lening wordt toegekend. Deze vergoeding kan grofweg tussen de 0,50% en 4% van de kredietsom liggen. De vergoeding wordt ingehouden op het kredietbedrag alvorens het wordt uitbetaald. Verder worden ook vaak servicekosten aangerekend als de rente wordt uitbetaald. Al deze kosten wegen natuurlijk op het rendement dat je als ontlener kan realiseren.

Geld lenen aan particulieren of bedrijven

Op de P2P platformen kan je vaak kiezen of je geld wil uitlenen aan particulieren of bedrijven. De rente die voor particulieren wordt aangerekend ligt doorgaans wat lager dan bij de zakelijke kredieten. Het risico dat een nieuw bedrijfje overkop gaat is uiteraard heel wat hoger dan een particulier die er niet in slaagt om de verbouwing van zijn huis terug te betalen.


Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken