Je bent hier: Home > Verzekeringen > Autoverzekering > Opzeggen

Autoverzekering opzeggen

autoverzekering vergelijken

Autoverzekering vergelijken

Vergelijk snel autoverzekeringen

Vergelijken >>

De meeste verzekeringen kun je niet per direct opzeggen en dat geldt ook voor een autoverzekering. Tussen de datum dat je jouw autoverzekering opzegt en de datum dat de autoverzekering wordt stopgezet zit vaak een bepaalde periode. Hoelang deze periode is, hangt af van de reden voor de opzeg. Het opzeggen doe je best schriftelijk en het liefst aangetekend. Dit wordt ook wel een opzegbrief autoverzekering genoemd.

Wanneer je autoverzekering opzeggen?

Autoverzekering opzeggen voor andere autoverzekering

Het kan zijn dat je liever een andere autoverzekering wilt. De contracttermijn van je autoverzekering is minimaal één jaar. Het eerste jaar kun je dus niet de autoverzekering opzeggen. Daarna kun je steeds een opzegging doen. Het duurt dan wel een maand voordat je autoverzekering wordt stopgezet.

Opzeg autoverzekering bij aankoop andere auto

Als je een andere auto hebt gekocht, kan het zijn dat je jouw auto bij een andere verzekeringsmaatschappij wilt verzekeren. De periode tussen het opzeggen en het stopzetten van de verzekering is dan een maand. Dit kun je op elke dag doen.

Auto verkocht

Het opzeggen bij verkoop van de auto kun je per direct doen. Dit doe je door een vrijwaringsbewijs naar de verzekeringsmaatschappij op te sturen als bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Soms krijg je de reeds betaalde premie terug.

Autoverzekering opzeggen door wijziging premie of voorwaarden

Als je verzekeringsmaatschappij de autoverzekering prijs of de voorwaarden in jouw nadeel heeft gewijzigd, kun je per direct de auto verzekering opzeggen. Er zit dan geen periode tussen de datum van opzegging en de datum dat de verzekering wordt stopgezet.

Autoverzekering tijdelijk stopzetten

Je kunt je autoverzekering tijdelijk stopzetten als je je auto heeft geschorst of verkocht. Dit is verstandig om te doen als je eerst je auto verkoopt en later pas een andere koopt. Zo hoef je geen premie te betalen over de periode dat je geen auto bezit. Zodra je een andere auto heeft gekocht, kun je de autoverzekering weer in laten gaan.

Opzegbrief autoverzekering

Hoe schrijf je een opzegbrief autoverzekering?

Een autoverzekering opzeggen kun je heel gemakkelijk doen door een opzegbrief autoverzekering naar jouw verzekeraar te sturen.

Wij geven hieronder een beschrijving over hoe je de opzegbrief autoverzekering het beste kunt schrijven. Wat er in de brief komt te staan hangt echter wel af van de lengte van de opzegtermijn.

In de meeste gevallen geldt er een opzegtermijn als je de autoverzekering wilt opzeggen. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of een andere autoverzekering wilt, krijg je te maken met een opzegtermijn. Meestal is de opzegtermijn van een autoverzekering een maand.

Net als bij elke andere formele brief vermeld je bovenaan de brief je adresgegevens en die van je verzekeraar. In de brief zelf schrijf je dat je jouw verzekering wilt beëindigen vanaf de contractvervaldatum en je vraagt of de verzekeraar dit kan bevestigen.

Per direct autoverzekering opzeggen

In sommige gevallen kun je per direct je autoverzekering opzeggen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u uw auto verkoopt, maar ook als de verzekeraar de premie of de voorwaarden in uw nadeel heeft gewijzigd.

Opzegbrief per direct autoverzekering opzeggen

Een opzegbrief om per direct je autoverzekering op te zeggen lijkt erg op een opzegbrief om je autoverzekering met opzegtermijn op te zeggen. Het enige verschil is dat je schrijft dat je de autoverzekering per direct wilt opzeggen. Hierbij geef je aan welke reden je hiervoor hebt en daarna vraag je de verzekeraar wanneer de autoverzekering wordt beëindigd.