Je bent hier: Home > Verzekeringen > Inboedelverzekering

Inboedelverzekering

Als je eventuele schade aan de inboedel van jouw huis wilt verzekeren, kun je kiezen voor een inboedelverzekering. Schade aan je inboedel die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand of inbraak wordt dan vergoed door de verzekering.

Dekking

Een inboedelverzekering vergoedt schade aan de inboedel. Onder inboedel verstaan we alle materialen die te verhuizen zijn. Alles wat aan de woning vast zit en dus niet te verhuizen is valt noemen we opstal. Dit kun je verzekeren met een opstalverzekering. Je kunt ook een opstalverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering in één afsluiten. Dit noemen we een woonverzekering.

Wat bij een huurhuis?

De verhuurder van de woning moet altijd een opstalverzekering afsluiten en dit hoef je dus niet meer zelf te doen. Het is wel verstandig om altijd een inboedelverzekering af te sluiten, zelfs als dit niet verplicht is. Het kan trouwens ook voorkomen dat de glasschade de verantwoording van de huurder is en dat de verhuurder dit dus niet heeft meeverzekerd met de opstalverzekering. Dan kun je bij het aanvragen van de inboedelverzekering bij huurhuis aangeven dat je het glas wilt meeverzekeren.

Premie

De kosten van een inboedelverzekering zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo bepalen de regio waarin je woont, de dekking van de polis, de verzekerde som en het eventuele eigen risico de hoogte van de premie. Ook de verdieping en de bewaking van de woning zijn van belang.

De dekkingswaarde bepaalt ook de hoogte van de premie. Als je gehele huis is vernietigd door bijvoorbeeld brand, kijkt de verzekeringsmaatschappij meestal naar de waarde van je inboedel op dat moment. Indien je voor een lagere waarde bent verzekerd, krijg je niet alles vergoedt. Als je voor een hogere waarde bent verzekerd, krijg je enkel de werkelijke waarde vergoedt. Je hebt dan teveel premie betaald. Met sommige verzekeraars kun je van tevoren een verzekerde waarde kiezen die je terugkrijgt als je inboedel geheel vernietigd is.

Soorten inboedelverzekeringen

Er zijn meerdere soorten inboedelverzekeringen.

Brand en inboedelverzekering

Met een brand en inboedelverzekering kun je jouw gehele woning en inboedel verzekeren tegen brandschade en andere vormen van schade aan je inboedel. Zo krijg je na een brand de kosten van de brandschade vergoed van jouw verzekeraar. Dit is in feite een woonverzekering, maar er is geen dekking tegen waterschade.

Brand/inbraakinboedelverzekering

De brand/inbraakinboedelverzekering vezekert de inboedel tegen brand en inbraak, maar ook hier is er geen dekking tegen waterschade.

Uitgebreide inboedelverzekering

De uitgebreide inboedelverzekering verzekert de inboedel tegen brand, inbraak, storm, vandalisme en waterschade.

Bij waterschade zal de verzekeraar eerst kijken naar de oorzaak van de waterschade. Als deze veroorzaakt is door neerslag of door leidingwater wat je niet hebt kunnen voorzien, wordt de schade gedekt. Als je waterschade hebt die is veroorzaakt door overstroming van grachten of sloten, dan wordt dit enkel vergoed als je een extra uitgebreide of all risk inboedelverzekering hebt afgesloten.

Extra uitgebreide inboedelverzekering

Je kunt ook een extra uitgebreide inboedelverzekering afsluiten. Dan worden bijvoorbeeld ook schade door neerslag of schade aan voedsel door een stroomstoring vergoedt. Als laatste kun je kiezen voor de all risk inboedel verzekering die alle schade vergoedt.

Het kan zijn dat je een aantal kostbaarheden bezit, zoals kunst of sieraden. Vaak wordt de schade aan kostbaarheden door de inboedelverzekering maar voor een beperkt deel gedekt. Je kunt er dan voor kiezen om nog een extra kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering all risk

Een inboedelverzekering met all risk dekking wordt niet voor niets een all risk inboedelverzekering genoemd. Deze verzekering vergoedt namelijk de schade aan de inboedel in nagenoeg alle situaties.

Als schade in bepaalde situaties niet wordt vergoed door de inboedelverzekering met all risk dekking, dient dit duidelijk te zijn aangegeven in de polisvoorwaarden. Verzekeraars vergoeden soms schade veroorzaakt door een aardbeving of door huisdieren niet ook al heb je een all risk dekking.

Wat is de beste inboedelverzekering?

Als je wilt onderzoeken wat voor jou de beste inboedelverzekering is, zul je een afweging moeten maken tussen de dekking en de kosten van de inboedelverzekering.

Woon je in een onveilige buurt waar veel wordt ingebroken? Dan kun je het beste kiezen voor een inboedelverzekering die in ieder geval een dekking heeft voor inbraak. Bevindt jouw woning zich naast de dijk en is het wel vaker voorgekomen dat je huis blank stond? Dan is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten die in ieder geval waterschade vergoedt.

Opzeggen

Je kunt meerdere redenen hebben voor het opzeggen van een inboedelverzekering. Het kan zijn dat je ermee wilt stoppen, omdat je het toch te duur vindt. Of je wilt bij een andere verzekeringsmaatschappij een verzekering afsluiten.

Verhuizing

Als je gaat verhuizen, gaat de verzekeraar ervan uit dat je de inboedelverzekering meeneemt naar je nieuwe huis. Wil je toch je inboedelverzekering opzeggen bij verhuizing? Nadat de contracttermijn is verlopen is de opzegtermijn een maand.

Samenwonen

Er komen twee inboedels bij elkaar als je gaat samenwonen. Over het algemeen wordt de oudste inboedelverzekering de inboedelverzekering van de 2 partners. De andere verzekering wordt dan stopgezet.

Opzegtermijn

De contracttermijn van een inboedelverzekering is minimaal een jaar. Na dit jaar kun je de inboedelverzekering opzeggen. De opzegtermijn inboedelverzekering is dan een maand. Als je een meerjarige inboedelverzekering hebt afgesloten, kun je de verzekering opzeggen als deze jaren voorbij zijn.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl