Je bent hier: Home > Verzekeringen > Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering of rechtshulpverzekering vergoedt de kosten van eventuele advocaten, juristen of juridisch geschoolde medewerkers als je deze nodig hebt. Veel mensen sluiten tegenwoordig een rechtsbijstandsverzekering af, omdat er in deze tijd veel juridische zaken zijn.

Op verschillende gebieden worden rechtsbijstandsverzekeringen aangeboden. Zo kun je kiezen voor een motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering, een verkeersrechtsbijstandverzekering, een gezinsrechtsbijstandverzekering of een bedrijfsrechtsbijstandverzekering.

Waarom afsluiten?

Het kan zomaar zijn dat je voor een klein geschil wordt aangeklaagd. De afgelopen jaren zijn er veel juridische zaken geweest om bijna niets. Je hebt bijvoorbeeld niets misdaan en je staat vol in je recht, maar toch word je wel aangeklaagd. De kosten van een advocaat of jurist kunnen erg hoog oplopen. Als je een rechtsbijstand verzekering hebt afgesloten, worden deze kosten (gedeeltelijk) vergoed. Je krijgt dan niet te maken met onverwacht hoge rekeningen.

Dekking

Een verzekering rechtsbijstand vergoedt de kosten van rechtshulp die je nodig hebt. Het hangt van het soort verzekering dat je kiest af of dit in natura of in geld wordt uitbetaald. Wat precies wordt vergoed, hangt af van de dekking(en) waar je voor hebt gekozen.

Soorten

Natura rechtsbijstandsverzekering

Deze verzekering zorgt zelf voor rechtshulp als je dat nodig hebt. Deze rechtshulp is in dienst van de verzekeraar en wordt in zijn geheel vergoed. Dit is de meest gebruikte verzekeringsvorm in Nederland, omdat een juridisch geschil in regel wordt behandeld door een jurist in dienst van een verzekeringsmaatschappij.

Indien je zelf over een vaste advocaat beschikt en je wenst gebruik te maken van zijn of haar diensten dan is dat bij dit type verzekering niet gedekt.

Sommen rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering keert een geldbedrag uit. Hiervan kun je dan zelf je advocaat betalen. Als het geldbedrag niet genoeg is, zul je de rest zelf moeten betalen. Deze verzekeringsvorm wordt enkel toegepast in uitzonderlijke gevallen, zoals een geschil over de aanpak van de kwestie met de verzekeraar of jurist.

Rechtsgebieden

Werk

Een rechtsbijstandverzekering werk is een rechtsbijstandverzekering die de kosten van juridische hulp dekt in werksituaties. Zowel een werkgever als een werknemer kunnen een werk rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Een rechtsbijstandverzekering ontslag verzekert je van juridische hulp bij ontslag. Zo zorgt een rechtsbijstandverzekering dreigend ontslag ervoor dat je juridische hulp krijgt bij het aanvechten van je ontslag, het aanvechten van je ontslagvergoeding en het aanvragen van een uitkering. In al deze gevallen is het handig om juridische hulp te krijgen.

Een werkgever kan ervoor kiezen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, zodat hij juridische hulp vergoed krijgt bij conflicten met een werknemer. Conflicten kunnen bijvoorbeeld gaan over de ontslagprocedure. De werkgever kan ook juridische hulp inhuren voor advies over de arbeids- en ontslagprocedure van werknemers. Rechtsbijstandverzekering werknemer

Een werknemer kan tevens een rechtsbijstandverzekering werk afsluiten om verzekerd te zijn van juridische hulp in bepaalde werksituaties. Dit wordt ook wel een rechtsbijstandverzekering werk en inkomen genoemd. Hiermee wordt juridische hulp vergoed bij conflicten met uw werkgever of uw uitkering. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering dien je dan (onder andere) te kiezen voor de dekking werk en inkomen.

Motorrijtuigen

Gezin

Verkeer

Met een rechtsbijstandverzekering verkeer ben je verzekerd van juridische hulp als je als deelnemer in het verkeer te maken krijgt met een juridisch geschil. Zo dekt deze verzekering bijvoorbeeld juridische hulp als je door een ongeval in het verkeer materiële schade of letselschade hebt opgelopen.

Naast juridische hulp bij materiële schade die is opgelopen in het verkeer vergoedt een rechtsbijstandverzekering tevens de juridische hulp die je nodig hebt bij een geschil met een autofabrikant of garage. Ook kan deze verzekering je helpen als je in het buitenland te maken krijgt met de justitie of de politie ten gevolge van een probleem in het verkeer. Een rechtsbijstandverzekering verkeer kan tevens de kosten van juridische hulp dekken bij een strafrechtelijke vervolging als gevolg van een gebeurtenis in het verkeer.

Een rechtsbijstandverzekering is niet enkel bedoeld voor bezitters van motorrijtuigen. Naast automobilisten, motorrijders en scooterrijders zijn fietsers en voetgangers tevens verzekerd voor juridische hulp bij gebeurtenissen in het verkeer.

Bedrijf / zakelijk

Bij een rechtsbijstandverzekering bedrijven kun je niet kiezen uit verschillende dekkingen. Een rechtsbijstandverzekering zakelijk verzekert je namelijk altijd voor juridische hulp bij conflicten over ontslag- en arbeidsprocedures van werknemers. Eigenlijk is het voor ieder bedrijf met personeel wel verstandig om deze verzekering af te sluiten, omdat er bij bijna ieder bedrijf conflicten met werknemers voorkomen en de kosten van juridische hulp hoog zijn.

ZZP'ers

Een rechtsbijstandverzekering ZZP is niet bedoeld voor conflicten met het personeel, maar voor conflicten met klanten en leveranciers. Deze verzekering vergoedt de kosten van juridische hulp als je bijvoorbeeld te maken krijgt met een ontevreden klant of als een klant de rekening niet wil betalen.

Verschillende verzekeringsmaatschappijen

De voorwaarden en premie van een rechtshulpverzekering kunnen per verzekeringsmaatschappij zeer verschillen. Daarom is het goed om voordat je een rechts hulp verzekering gaat afsluiten eerst de voorwaarden en premies van verschillende aanbieders te vergelijken.

Premie

De premie van een rechtsbijstandverzekering hangt vooral af van het soort verzekering. Daarnaast hangt het ook af van het gebied dat de verzekering dekt. Tevens is de situatie van jij en je gezin een bepalende factor. En de premie wordt natuurlijk hoger als juridische problemen in het buitenland worden meeverzekerd.

Wachttijd

Voor de meeste rechtsbijstandverzekeringen geldt een wachttijd. Hiermee willen verzekeraars voorkomen dat ze meteen nadat je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten juridische hulp moeten vergoeden. Tijdens de wachttijd rechtsbijstandverzekering dien je meestal wel premie te betalen.

De lengte van de wachttermijn hangt meestal af van het soort verzekering en de aanbieder. Bij de meeste verzekeringen en verzekeraars geldt er een wachttijd van ongeveer drie maanden. Er zijn echter ook verzekeringen en verzekeraars waarbij je een rechtsbijstandverzekering zonder wachttermijn kunt afsluiten. Voor verkeer geldt er bijvoorbeeld meestal geen wachttijd.


Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken