Je bent hier: Home > Beleggen > Cryptocurrency

Bitcoin kopen als belegging

De bitcoin werd in 2009 op de wereld losgelaten en op amper 10 jaren tijd is er zo een geheel nieuwe activaklasse ontstaan. Na de bitcoin zagen andere cryptomunten het licht en ondertussen kan je als belegger kiezen uit vele honderden cryptomunten. Velen hiervan zullen echter falen en daarom blijf je best bij de grootste cryptomunten zoals de bitcoin of de ether. De koersbewegingen bij deze grote cryptomunten kunnen ook omvangrijk zijn, zowel naar boven als naar beneden. Daarom investeer je best slecht een heel klein deel van je portefeuille in deze digitale munten.

Public en private keys

Wie cryptocurrency koopt, zal deze 'geleverd' krijgen op een publiek adres, de zogenaamde 'public key'. Dit is een reeks cijfers en getallen die je zou kunnen vergelijken met een IBAN rekeningnummer. In de blockchain wordt bewaard welk adres over hoeveel munten beschikt.

De eigenaar van zulk een adres heeft in zijn 'wallet' de private sleutels bewaard. Deze private sleutels zijn nodig om transacties te bevestigen, net zoals je een pincode nodig hebt om geld af te halen van jouw bankrekening. De veiligste manier om deze sleutels te bewaren is door gebruik te maken van een zogenaamde hardware wallet of cold wallet. Beginners kunnen echter perfect hun cryptocurrency in een online wallet op een cryptowebsite bewaren.

Actuele bitcoin koers

Hoe bitcoins kopen?

Er zijn in Nederland diverse websites waarop bitcoins kopen mogelijk is. Deze websites vallen trouwens sinds 2020 onder het toezicht van De Nederlandsche Bank, waardoor ze betrouwbaar zijn. Bekende voorbeelden van gebruiksvriendelijke websites zijn Bitvavo of Litebit.

Via deze crypto exchanges kan je op een gebruiksvriendelijke manier euro's omruilen in cryptocurrency. Dat kan al voor een tientje. De munten die je koopt kan je vervolgens in een online wallet op deze websites bewaren. Zolang je geen te grote positie hebt is dit een perfecte oplossing. Wens je echter meer zekerheid en veiligheid, dan moet je een eigen hardware wallet overwegen. In 2020 komt de revolutionaire cold wallet NGRAVE op de markt.


Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken