Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Finst review

Finst review - goedkoop handelsplatform voor bitcoin en andere cryptomunten

Finst

Finst is een nieuwe speler op de Nederlandse markt van crypto websites. Het werd opgericht door voormalige werknemers van de bekende aandelenbroker DEGIRO, die de klassieke beleggersmarkt kon opschudden met ultralage tarieven. Finst zegt in de cryptocurrency markt dezelfde te problemen zien als in de online aandelenhandel van weleer. Ze verwijzen daarmee naar te hoge tarieven, weinig transparantie, beperkte handelsmogelijkheden en te weinig focus op veiligheid.

Finst wordt geleid vanuit Amsterdam en heeft al zijn systemen zelf gebouwd door beroep te doen op de modernste technologie. Hierdoor biedt Finst je een goedkoop, gebruiksvriendelijk maar ook zeer veilig platform aan.

Een account openen bij Finst

Een account openen bij Finst gaat snel en begint met het opgeven van een emailadres, waarna je een bevestigingsmail krijgt toegestuurd om jouw adres te controleren. De website zal je vervolgens doorverwijzen naar de mobiele app om via de camera van je smartphone de identiteitsverificatie af te ronden.

Je bewijst je identiteit door een foto te maken van je paspoort en van jouw hoofd. Deze stap verloopt soms wat moeizaam, omdat het scherpstellen op de tekst van het paspoort niet altijd vlot gaat in de app. Het zou dan makkelijker zijn om zelf een foto te maken buiten de app en vervolgens te uploaden. Maar geen nood, de app geeft zelf aan als de tekst moeilijk leesbaar is en dan kan je het gewoon opnieuw proberen.

Open hier je Finst account »

Na de identiteitsverificatie is het tijd om het eerste geld op jouw account te zetten. Je kan storten via iDEAL of een overschrijving, waarbij deze laatste optie uiteraard wat trager gaat. Er is geen minimum bedrag, waardoor je het platform kan uittesten met enkele tientjes. Via Finst kan je dus op een gebruiksvriendelijke manier crypto kopen via iDEAL.

Ultralage transactiekosten

Finst wil net als DEGIRO de markt betreden als een absolute prijsbreker. Ze hanteren een transactiekost van slechts 0,15% per order, wat momenteel het laagste tarief in Nederland is. De kosten liggen zo flink lager dan wat je bij grote namen als Coinbase zou betalen. Veel partijen rekenen al snel 0,50% tot haast 1,50% aan. Finst zegt zelf dat gebruikers gemiddeld 82% kunnen besparen tegenover crypto kopen bij de concurrentie.

Marktleider Bitvavo hanteert een tarief van 0,25%. Op een aankooporder van 1.000 euro zal Finst dus 1,5 euro afhouden, terwijl dat bij Bitvavo 2,5 euro is. Deze laatste heeft uiteraard nog andere troeven, zoals een groter aanbod van cryptomunten en de mogelijkheid om een geavanceerder platform te openen met meer toeters en bellen.

Werking Finst platform

Finst werkt niet met paswoorden en op een iPhone opent de app door gebruik te maken van Face ID. De app openen kan uiteraard ook via een zelfgekozen pincode. Wanneer je op een pc wil inloggen op het platform, wordt een QR code getoond die je met de app moet inscannen. Via Face ID wordt dan opnieuw je identiteit gecontroleerd en zal het platform vervolgens openen in de browser.

Finst heeft een zeer gebruiksvriendelijk platform. Ideaal dus voor beginners om de eerste stappen te zetten in de cryptocurrency wereld.

In de screenshot hieronder zie je hoe eenvoudig het kopen van bitcoin werkt. Je vult simpelweg het gewenste bedrag in en klikt op de koop knop.

Finst

Het grote voordeel van de eenvoud is meteen ook een nadeel voor Finst. Het is eerder gericht op mensen die crypto willen aankopen en bijhouden. Handelen op korte termijn gaat natuurlijk ook, want het verkopen van crypto is even gebruiksvriendelijk. Maar echte traders verkiezen toch meer uitgebreide grafieken waar je indicatoren op kan plaatsen, wat je bij Bitvavo bijvoorbeeld wel kan op het geavanceerde platform.

Bundels

Uniek bij Finst is de mogelijkheid om in crypto bundels te beleggen. Met dit product koop je in één klik blootstelling op een deel van de cryptomarkt. Zo kan je bijvoorbeeld investeren in de Top 2, wat bitcoin en ethereum is. Er is ook een top 10, waarbij je meteen belegt in de tien grootste cryptomunten. De bundels worden ook elke maand geherbalanceerd. Valt er een coin uit de top 10, dan wordt je portefeuille automatisch aangepast.

De bundels zijn ideaal voor mensen die op lange termijn denken en wat blootstelling aan de cryptomarkt willen krijgen. Met een simpele druk op een knop bezit je meteen een aantal verschillende cryptomunten.

Staking rewards

Bij Finst is staking mogelijk met een hoog rendement. Voor Ethereum komen de rewards eind 2023 uit op 3,30%. Dat is een tikkeltje meer dan wat je bij concurrent Bitvavo krijgt. Ook binnen de bundels kan je staking opbrengsten ontvangen.

Bij staking worden jouw munten gebruikt om deze vast te zetten op een node in een Proof-of-Stake netwerk. De node zal regelmatig geselecteerd worden om een nieuw block te maken, waar een beloning tegenover staat in de vorm van nieuwe cryptomunten. De staking dienst is een gebruiksvriendelijke oplossen voor mensen die willen genieten van hoge opbrengsten, zonder zich bezig te moeten houden met het installeren en onderhouden van een node.

Portfolio analyse

Door middel van grafiekjes krijg je op het Finst platform een duidelijk beeld over de samenstelling en de prestatie van jouw portefeuille. Bij sommige andere partijen wordt zelfs niet getoond wat je break-even prijs op een bepaalde coin is. Je krijgt meteen ook een helder zicht op de winst of het verlies dat je aan het maken bent.

Nieuwe diensten en uitbreidingen

Omdat Finst nog nieuw is, biedt het platform nog niet alle mogelijkheden die je bij de concurrentie wel vindt. Zo werd het opnemen en verzenden van cryptomunten naar een eigen cold wallet in 2023 mogelijk gemaakt. Ook de on chain staking dienst, werd pas in december 2023 gelanceerd.

Veiligheid

Finst is in de markt gezet na de ondergang van FTX en trekt duidelijk de kaart van veiligheid en transparantie. Heel wat exchanges zijn namelijk niet transparant over hun bedrijfsstructuur, over de kosten die ze aanrekenen of hoe ze omgaan met het geld van klanten.

Finst werkt met gesegregeerde rekeningen, waardoor het geld van de klanten niet kan vermengd worden met het geld van Finst. Valt Finst dus om, dan blijft het klantengeld onaangetast in apart vehikel. Ook voor het bewaren van cryptomunten wordt samengewerkt met Fireblocks, een gerenommeerde partij in het crypto wereldje. Sommige andere exchanges werken samen met bedenkelijke aanbieders voor het wallet management en werken zichzelf zo in de problemen.

Uiteraard is Finst ook geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (DNB) als aanbieder van cryptodiensten. De DNB oefent het toezicht uit op de crypto sector.

Test Finst crypto eens uit »

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl