Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Staking

Het realiseren van rendementen via cryptocurrency staking: Risico's onder de loep

hardware wallet

Cryptocurrency-staking is een steeds populairder wordende methode om rendement te genereren op je digitale activa. Het wordt weleens vergeleken met de rente die je op een spaarrekening krijgt. In de huidige periode komt de inflatie hoger uit dan de rente op spaarrekeningen, waardoor spaarders op reële basis verarmen. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar andere manieren om rendement te realiseren, wat de opgang van staking diensten verklaart. Staking en lending is echter niet zonder risico!

Hoewel staking aantrekkelijk kan lijken vanwege de potentiële rendementen, is het van essentieel belang om de inherente risico's van staking en lending te begrijpen. In dit artikel zullen we ons richten op zowel on-chain staking als off-chain staking of lending. We zullen hierbij de mogelijke risico's onder de loep nemen.

Risico's van on-chain staking:

On-chain staking omvat het vastzetten van cryptocurrencies in een specifieke wallet die bij een node hoort. De node ondersteunt een blockchain netwerk van een specifieke munt en zal ook regelmatig zelf een nieuw block mogen maken. Hiervoor zal er een beloning worden uitgekeerd. Hoewel dit mechanisme aantrekkelijk is vanwege de potentieel hogere rendementen, brengt het ook enkele risico's met zich mee.

 1. Netwerkrisico's: Bij on-chain staking zijn de beloningen die je ontvangt afhankelijk van de gezondheid en veiligheid van het netwerk zelf. Als het netwerk wordt getroffen door een aanval, een 51%-aanval of andere beveiligingsproblemen, kan dit leiden tot verlies van fondsen of verminderde beloningen. Soms zijn er ook gewoon bugs waardoor een blockchain stopt met werken. Als voorbeeld denken we aan Solana dat al vaak offline is geweest.

 2. Liquiditeitsrisico's: Tijdens het staken van je cryptocurrencies worden je tokens soms vastgezet voor een bepaalde periode. Dit was het geval bij Ethereum en dit kon problemen veroorzaken als je op korte termijn toegang nodig had tot je fondsen. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende liquide middelen buiten het stakingproces hebt om onverwachte uitgaven te dekken.

 3. Risico van protocolfouten: On-chain staking vereist dat je vertrouwt op de werking van smart contracts en protocollen. Als er fouten optreden in het ontwerp of de implementatie ervan, kunnen je fondsen in gevaar komen. Hackers kunnen proberen misbruik te maken van beveiligingslekken, wat kan leiden tot verlies van fondsen.

 4. Risico op koersverliezen: Mogelijk realiseer je een mooi rendement van bijvoorbeeld 10% op jouw inleg, maar een belangrijke factor is ook de koers van de cryptomunt die je aan het staken bent. Een rendement van 10% stelt niet veel voor als de koers van de munt zelf met 35% gedaald is. Sommige van deze altcoins houden zelfs op te bestaan, waardoor je jouw ganse inleg kwijt bent.

Risico's van lending:

Heel wat platformen hebben buiten on-chain staking ook het zogenaamde off-chain staking, hoewel dit met het technische staken absoluut niets te maken heeft. Ze tonen dan bijvoorbeeld mogelijke staking opbrengsten op bitcoin, wat uiteraard pure onzin is. In dit geval zullen de rendementen gerealiseerd worden door lending. Jouw cryptomunten zullen hierbij uitgeleend worden aan andere gebruikers in ruil voor rente. Hoewel dit aantrekkelijk kan lijken als een passieve inkomstenbron, zijn er toch grote risico's waarmee je rekening moet houden.

 1. Tegenpartijrisico: Lending houdt in dat je je cryptocurrencies uitleent aan andere gebruikers op een platform. Hierbij loop je het risico dat de tegenpartij in gebreke blijft bij het terugbetalen van de lening. Dit kan leiden tot verlies van fondsen. In het verleden zijn grote platformen op deze manier in de problemen gekomen, omdat ze cryptomunten van gebruikers hadden uitgeleend aan hefboomfondsen die deze munten vergokt hebben.

 2. Platformrisico's: Het uitlenen van cryptocurrencies vindt meestal plaats op gespecialiseerde platformen. Deze platformen zijn onderhevig aan verschillende risico's, zoals hacks, operationele storingen of zelfs faillissementen. Als het platform waarop je je cryptocurrencies hebt uitgeleend wordt getroffen door een dergelijk probleem, kan dit leiden tot het verlies van jouw ganse inleg. In 2022 gingen bijvoorbeeld Celsius, Voyager Digital, BlockFi en nog andere partijen onderuit, omdat ze teveel risico hadden genomen met het geld van gebruiker. In de praktijk wordt het platform dan gesloten en zit het geld van de klanten vast. Ze proberen dan nog te redden wat er te redden valt, maar in veel gevallen zal er niet veel meer overblijven voor de gebruikers.

 3. Risico op koersverliezen: Lending gebeurt ook in een specifieke cryptomunt. Ook hier loop je dus risico op koersverliezen. Lending kan ook gebeuren in stablecoins, maar ook dan moet je erop vertrouwen dat de stablecoin wel blijft bestaan. In het verleden zijn stablecoins als UST vrijwel waardeloos geworden, waardoor gebruikers flinke verliezen moesten slikken.

Conclusie:

Het realiseren van rendementen via cryptocurrency-staking kan aantrekkelijk zijn, maar het is van cruciaal belang om de risico's die eraan verbonden zijn te begrijpen. Zowel on-chain staking als lending brengen specifieke risico's met zich mee, zoals netwerkrisico's, liquiditeitsrisico's, tegenpartijrisico's en volatiliteitsrisico's. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen naar de platformen en protocollen waarmee je van plan bent te werken, en om alleen fondsen te staken of uit te lenen die je bereid bent te verliezen. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij experts voordat je beslissingen neemt met betrekking tot cryptocurrency-staking, om zo een goed geïnformeerde keuze te maken en je risico's te beperken.


Advertentie


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

Finst
 • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
 • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl