Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Staking

Wat is staken bij crypto en wat zijn de risico's?

hardware wallet

Cryptocurrency-staking is een steeds populairder wordende manier om opbrengsten te krijgen van je digitale activa. Het is vergelijkbaar met de rente die je op een spaarrekening krijgt. Je krijgt dus een vergoeding om jouw cryptomunten vast te zetten.

De inflatie komt veelal hoger uit dan de rente op spaarrekeningen. Zo verarmen spaarders op reële basis: de koopkracht van hun geld daalt sterker dan wat de rente opbrengt. Daarom gaan mensen op zoek naar andere manieren om rendement te realiseren en komen ze uit bij crypto staking diensten. Staking en lending is echter niet zonder risico!

Staking lijkt aantrekkelijk vanwege de potentiële rendementen, die soms wel oplopen tot meer dan 20% per jaar. Maar je moet wel de risico's van staking en lending begrijpen. Op deze pagina zullen we eerst bekijken waar je cryptomunten kan staken. Vervolgens vertellen we meer over zowel on-chain staking als off-chain staking of lending. We bespreken tenslotte ook de risico's die je loopt als belegger.


Finst en Bitvavo staking en lending

ADVERTENTIE

Bitvavo
  • Meer dan 200 cryptocurrencies
  • Storten via iDeal, SEPA bankoverschrijving
  • Zowel on-chain als off-chain staking of lending
  • On-chain staking opbrengsten voor ETH, SOL, ADA, NEO, PHA, AXS en +15 andere coins. Rewards mogelijk tot 15% per jaar.
  • Lending rewards voor USD Coin, Tether USDT, Bitcoin Cash en Bitcoin. Rewards mogelijk tot 5,10% per jaar.
  • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank *


ADVERTENTIE

Finst
  • Meer dan 40 grote cryptocurrencies
  • Storten via iDeal, SEPA bankoverschrijving
  • On-chain staking
  • Royale staking opbrengsten voor altcoins als Ethereum, Solana en Cosmos. Rewards mogelijk tot 10% per jaar.
  • Geen lending
  • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank *
  • Lees onze Finst review »

* Let op: aanbieders van cryptomunten moeten in Nederland geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht uitoefent op de sector. Blijf van weg van ongeregistreerde websites. De controletaak van DNB gaat over het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. Je blijft dus steeds het risico lopen om jouw inleg kwijt te spelen.

Vergelijking staking rewards bij Finst en Bitvavo

Asset Finst Bitvavo
Axie Infinity (AXS) - 15,00%
Celestia (TIA) - 10,00%
Ethereum (ETH) 3,10% 3,20%
Solana (SOL) 5,60% 5,50%
Cardano (ADA) 2,25% 2,05%
Polygon (MATIC) 3,25% -
Polkadot (DOT) 7,50% -
Near (NEAR) 5,25% 5,00%
Cosmos (ATOM) 10,00% 8,00%

Hoe staken bij Bitvavo?

Bij Bitvavo klik je rechts bovenaan op je accountnaam en kies je vervolgens 'instellingen'. Hier zal je onder 'Rewards' de mogelijkheid hebben om apart de 'Staking' of 'Lending' rewards in te schakelen.

Staking of lending kan je per asset inschakelen of uitschakelen.

Wens je geen gebruik te maken van staking of lending, zorg er dan voor dat deze optie uitgeschakeld is.

Hoeveel staking of lending opbrengsten krijg je bij Bitvavo?

Bij Bitvavo kan je per coin raadplegen welke rewards je al verdiend hebt.

Nemen we even het voorbeeld van Bitcoin. Klik door naar de Bitcoin detail pagina op het Bitvavo platform en kies vervolgens bovenaan in het menu voor 'Rewards'. Nu zie je het overzicht van de lending rewards die je verdiend hebt op bitcoin. Klik je even op lending, dan zie je een overzicht van de andere cryptomunten waarvoor lending beschikbaar is. Hier zie je de percentages die elke coin potentieel opbrengt.

Wens je de on-chain staking opbrengsten te bekijken? Bekijk op het Bitvavo platform de Ethereum detail pagina en klik weer bovenaan op Rewards. Vervolgens klik je op Staking om een overzicht te zien van andere cryptomunten die beschikbaar zijn voor on-chain staking.

Hoe staken bij Finst?

Bij Finst klik je in het menu op Staking. Je krijgt dan een overzicht van de cryptomunten die beschikbaar zijn voor staking. Om te starten met staken druk je op de knop 'Activeer staking'. Het staken wordt dan ingeschakeld voor alle cryptomunten uit je portefeuille die rewards bieden.

Zelfs als staking is ingeschakeld kan je nog steeds je cryptomunten verkopen.

Bescherm jouw investeringen

Wil je niet al jouw cryptomunten blootstellen aan de risico's van staking? Gebruik dan een eigen cold wallet om een deel voor de lange termijn te bewaren. Voor het deel dat je op Bitvavo of Finst laat staan kan je vervolgens de staking of lending optie op actief zetten.


Wat is on-chain staking en wat zijn de risico's of nadelen?

On-chain staking is het vastzetten van cryptocurrencies in een specifieke wallet die bij een node hoort. De node ondersteunt een blockchain netwerk van een cryptomunt en controleert alle transacties. Regelmatig mag de node ook zelf een nieuw block maken. Voor deze taak ontvangt de node een vergoeding of beloning. Hoewel dit mechanisme aantrekkelijk is vanwege de potentieel hoge opbrengsten, brengt het ook enkele risico's met zich mee.

Risico's staking

  1. Netwerkrisico's: Bij on-chain staking zijn de beloningen die je ontvangt afhankelijk van de gezondheid en veiligheid van het netwerk zelf. Als het netwerk wordt getroffen door een aanval, een 51%-aanval of andere beveiligingsproblemen, kan dit leiden tot verlies van fondsen of lagere beloningen. Soms zijn er ook gewoon bugs waardoor een blockchain stopt met werken. Als voorbeeld denken we aan Solana dat al vaak offline is geweest.

  2. Liquiditeitsrisico's: Tijdens het staken van je cryptocurrencies worden je tokens soms vastgezet voor een bepaalde periode. Dit was het geval bij Ethereum en dit kon problemen veroorzaken als je op korte termijn toegang nodig had tot je fondsen. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende liquide middelen buiten het stakingproces hebt om onverwachte uitgaven te dekken.

  3. Risico van protocolfouten: On-chain staking vereist dat je vertrouwt op de werking van smart contracts en protocollen. Als er fouten optreden in het ontwerp of de implementatie ervan, kunnen je fondsen in gevaar komen. Hackers proberen misbruik te maken van beveiligingslekken, waardoor ze jouw munten zouden kunnen stelen.

  4. Risico op koersverliezen: Misschien maak je een mooi rendement van bijvoorbeeld 10% op jouw inleg, maar een belangrijke factor is ook de koers van de cryptomunt die je aan het staken bent. Een rendement van 10% stelt niet veel voor als de koers van de munt zelf met 35% gedaald is. Sommige van deze altcoins houden zelfs op te bestaan, waardoor je jouw ganse inleg kwijt bent.

On-chain staking vereist technische kennis om een eigen node te kunnen onderhouden. Doe je dit liever niet, kies dan voor een platform als Bitvavo dat deze technische zaken uit handen neemt. Simpelweg door het aanzetten van de staking optie zal je meteen rewards kunnen verdienen.


Wat is off-chain staking of lending en wat zijn de risico's?

Heel wat platformen hebben buiten on-chain staking ook het zogenaamde off-chain staking, hoewel dit met het technische staken absoluut niets te maken heeft. Ze tonen dan bijvoorbeeld mogelijke staking opbrengsten op bitcoin, wat uiteraard pure onzin is. In dit geval zullen de rendementen gerealiseerd worden door lending.

Bij lending worden jouw cryptomunten uitgeleend aan andere gebruikers in ruil voor rente. Hoewel dit aantrekkelijk kan lijken als een passieve inkomstenbron, zijn er toch grote risico's waarmee je rekening moet houden.

Risico's lending

  1. Tegenpartijrisico: Je leent jouw cryptocurrencies uit aan andere mensen of bedrijven. Wie zegt dat deze mensen altijd hun lening kunnen terugbetalen? Je loopt dus het risico om wat je uitgeleend had niet meer (helemaal) terug te zien. In het verleden zijn grote platformen op deze manier in de problemen gekomen. Ze leenden cryptomunten van gebruikers uit aan hefboomfondsen die deze munten vergokt hebben.

  2. Platformrisico's: Het uitlenen van cryptocurrencies vindt plaats op gespecialiseerde platformen. Deze platformen zijn onderhevig aan verschillende risico's, zoals hacks, operationele storingen of zelfs faillissementen. Als het platform waarop je je cryptocurrencies hebt uitgeleend wordt getroffen door een dergelijk probleem, kan dit leiden tot het verlies van jouw ganse inleg.

    In 2022 gingen bijvoorbeeld Celsius, Voyager Digital, BlockFi en nog andere partijen onderuit, omdat ze teveel risico hadden genomen met het geld van hun gebruikers. In de praktijk wordt het platform dan gesloten en zit het geld van de klanten vast. Ze proberen dan nog te redden wat er te redden valt, maar in veel gevallen zal er niet veel meer overblijven voor de gebruikers.

  3. Risico op koersverliezen: Lending gebeurt in een specifieke cryptomunt. Ook hier loop je dus risico op koersverliezen. Lending kan wel gebeuren in stablecoins, maar ook dan moet je erop vertrouwen dat de stablecoin wel blijft bestaan. In het verleden zijn stablecoins als UST vrijwel waardeloos geworden, waardoor gebruikers flinke verliezen moesten slikken.


Denk steeds aan de risico's van staking en lending

Het realiseren van rendementen via cryptocurrency-staking en lending is aantrekkelijk, maar het is van cruciaal belang om de risico's te begrijpen. Zowel on-chain staking als lending brengen specifieke risico's met zich mee, zoals netwerkrisico's, liquiditeitsrisico's, tegenpartijrisico's en volatiliteitsrisico's.

Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de platformen en protocollen waarmee je van plan bent te werken. Gebruik alleen fondsen om te staken of om uit te lenen die je bereid bent te verliezen. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij experts voordat je beslissingen neemt met betrekking tot cryptocurrency-staking, om zo een goed geïnformeerde keuze te maken en je risico's te beperken.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl