Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Cold wallets

De veiligheid van cold wallets: bescherm jouw bitcoin

hardware wallet

Met de opkomst van cryptocurrencies is het belang van veilige opslag van deze digitale activa steeds groter geworden. Een van de meest betrouwbare methoden voor het beschermen van je cryptocurrency-investeringen is het gebruik van zogenaamde "cold wallets" (hardware wallets). In dit artikel zullen we verkennen wat cold wallets zijn, waarom ze als veiliger worden beschouwd en waarom ze een essentieel hulpmiddel zijn geworden voor crypto-investeerders.

Welke cold wallets zijn er?

Er zijn diverse cold wallets op de markt. Wij hebben een voorkeur voor de volgende twee merken.

ADVERTENTIE

NGRAVE
  • Ziet eruit als een smartphone
  • Volledig air gapped
  • Erg gebruiksvriendelijk
  • Lees meer over de NGRAVE ZERO


ADVERTENTIE

Ledger
  • Ziet er uit als een memory stick
  • Communicatie via usb of bluetooth
  • Soms wat omslachtiger
  • Instapmodellen voor lage prijs


Wat zijn Cold Wallets?

Om te begrijpen waarom een veilige wallet belangrijk is, moet je begrijpen dat cryptomunten zoals bitcoin eigenlijk nooit in een portemonnee bewaard worden. Jouw bitcoin staat als het ware altijd online, een beetje vergelijkbaar met documenten die je in de cloud bewaart. In het geval van Bitcoin wordt elke transactie bijgehouden in de Bitcoin blockchain, die door duizenden nodes wereldwijd bewaard wordt. In dit grootboek staat vermeld welk adres hoeveel bitcoin bezit. Dat adres is een afgeleide van de public key en je kan het opgeven als je van iemand anders bitcoin wil ontvangen.

Stel dat je 0.1 bitcoin wil verzenden vanaf jouw adres. Je start deze transactie op door het adres van de ontvanger op te geven. Je ondertekent deze transactie met behulp van jouw private key of private sleutel. Hiermee bewijs je dat je de eigenaar bent van deze bitcoin. En het is juist deze private sleutel die in de wallet bewaard wordt. In de crypto wereld hoor je weleens 'not your keys, not your coins', waarmee verwezen wordt naar het feit dat je geen eigenaar bent van de bitcoin als je zelf de private sleutel niet beheerd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je jouw bitcoin op jouw adres bij een exchange laat staan. Zij beheren dan voor jou de private sleutels.

Een cold wallet is dan simpelweg een manier om jouw private keys veilig en offline te bewaren. Dit staat in contrast met "hot wallets", die exchanges deels gebruiken. Deze wallets zijn steeds verbonden met internet en lopen daardoor een hoger risico op hacks en diefstal. Wanneer een hacker toegang krijgt tot de hot wallets van een exchange, dan worden vaak voor miljoenen euro's aan cryptomunten gestolen. Je kan jouw bezittingen dus beschermen door je bitcoin in eigen beheer te nemen en weg te halen bij exchanges.

Welke cold wallets bestaan er?

Cold wallets kunnen verschillende vormen aannemen, zoals hardware wallets, papieren portemonnees en zelfs offline computersystemen.

Paper wallets

Papieren portemonnees zijn uiteraard niet verbonden met het internet. Op een fysiek stukje papier worden dan de privésleutels afgedrukt. Aangezien de sleutels nooit online worden opgeslagen, zijn papieren portemonnees veilig tegen hackers. Het belangrijkste is om ze op een veilige plaats te bewaren, omdat het verlies van het papier betekent dat je permanent de toegang tot je cryptocurrencies verliest. Het nadeel van zo'n paper wallet is uiteraard dat papier vergankelijk is, bijvoorbeeld bij een brand. Daarnaast is het ook geen handige manier als je transacties wil opstarten, omdat je dan de private sleutel moet overtypen in wallet software.

Offline computersystemen

Hierbij ga je een software wallet gebruiken op bijvoorbeeld een laptop, die je niet met het internet gaat verbinden. Op deze manier zijn de sleutels weer veilig tegen hackers. Maar wanneer je later toch jouw bezit wil aanspreken, moet je evenwel verbinding maken met internet.

Hardware wallets

Hardware wallets zijn een van de meest populaire vormen van cold wallets. Ze zijn fysieke apparaten die kunnen lijken op een USB-stick of een smartphone. Op deze toestellen worden de privésleutels van je cryptocurrencies veilig bewaard. Deze apparaten zijn ontworpen om de sleutels offline te genereren. Wanneer je een transactie wil uitvoeren moet er uiteraard wel op de één of andere manier informatie over het internet verzonden worden. Sommige hardware wallets gebruiken hiervoor een usb kabel om op de computer aan te sluiten. Andere wallets werken dan weer via bluetooth met een app op jouw smartphone. Nog andere wallets communiceren via QR codes met een app, zodat er geen enkele verbinding mogelijk is met het internet.

Waarom zijn cold wallets veiliger?

Het gebruik van cold wallets biedt een aantal belangrijke veiligheidsvoordelen ten opzichte van hot wallets:

  1. Bescherming tegen hacks: Aangezien cold wallets offline worden bewaard, zijn ze niet direct blootgesteld aan het risico van online aanvallen. Dit maakt het extreem moeilijk voor hackers om toegang te krijgen tot je privésleutels en je cryptocurrencies te stelen.

  2. Bescherming tegen malware: Hot wallets zijn gevoelig voor malware, zoals keyloggers en schadelijke software die je toetsaanslagen kan opnemen. Cold wallets, vooral hardware wallets, bieden bescherming tegen dergelijke bedreigingen, aangezien ze de privésleutels offline genereren en de transacties ook offline ondertekenen.

  3. Fysieke beveiliging: Hardware wallets en papieren portemonnees bieden een extra beveiligingslaag doordat ze fysiek moeten worden gestolen om toegang te krijgen tot de privésleutels. Dit maakt ze ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden cryptocurrency op een veilige manier.

  4. Je bezit je bitcoin ook echt: malafide exchanges hebben in het verleden de boel al vaak opgelicht. Gebruikers dachten dan dat ze bitcoin hadden in een wallet bij de exchange, maar dat bleek niet zo te zijn. De exchange had bijvoorbeeld zelf met de bitcoin van klanten gespeculeerd en grote verliezen gemaakt. De klanten bleven dan met lege handen achter.

Conclusie

Als je investeert in cryptocurrencies, is het van vitaal belang om de veiligheid van je digitale activa serieus te nemen. Hardware wallets bieden een betrouwbare oplossing om je cryptocurrencies veilig op te slaan en te beschermen tegen online bedreigingen. Door je privésleutels offline te bewaren, minimaliseer je het risico op hacks, malware en diefstal. Kortom, cold wallets zijn essentiële hulpmiddelen geworden voor iedereen die de veiligheid van zijn cryptocurrency-investeringen serieus neemt.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl