Je bent hier: Home > Sparen

Sparen

Sparen

Spaarrekeningen vergelijken

Vergelijk de rente van spaarrekeningen

Vergelijken

Als je op het einde van de maand wat geld kunt overhouden, dan kan je gaan sparen of beleggen. Door te sparen zet je het geld risicoloos weg op een spaarrekening of spaardeposito. Je kan hierbij ook een doel voor ogen hebben, bijvoorbeeld sparen voor het maken van een verre reis, het aanschaffen van een auto of nieuwe meubels. In dat geval is het verstandig om een spaarplan op te stellen. Met andere woorden, hoe lang ga je sparen en hoeveel geld wil je sparen tijdens deze periode? Lees onze spaartips.

Zelf geld uitlenen

Een andere manier om een hoger rendement te realiseren, is door zelf geld uit te lenen. Het ontleende bedrag wordt dan met rente weer aan jou terugbetaald. Doordat je de bank als tussenpersoon uitschakelt is een veel hoger rendement mogelijk dan op een klassieke spaarrekening. Natuurlijk is het risico ook veel hoger: als de ontlener er niet in slaagt om het geld terug te betalen gaat je investering in rook op.

Belangrijk bij sparen is niet alleen hoeveel je wilt en kunt sparen, maar ook de hoogte van de rente die je ontvangt over je spaargeld.

Hoogste spaarrente vinden

Hoe vind je de hoogste spaarrente? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. Die vind je namelijk door te vergelijken.

Vergelijk spaarrente

Waar let je op als je de spaarrente gaat vergelijken?

Wat is de basisrente? Naast de basisrente kun je vaak ook premies ontvangen en die premies ontvang je als je niet aan je spaargeld komt en langdurig blijft sparen. Vaak ontvang je dan extra rente als bonus.

Zet je het geld vast voor een jaar, twee jaar of vijf jaar? Wat is de rente die daar dan tegenover staat? Is het de moeite waard en kun je het geld ook daadwerkelijk voor die periode missen?

Bovenstaande vragen zijn belangrijke vragen waar je voor jezelf het antwoord op moet geven. Zo kun je namelijk de spaarrekening met de hoogste spaarrente en het hoogste rendement vinden die bij jouw wensen past.

Sparen zonder voorwaarden

Sparen zonder voorwaarden houdt in dat je jouw spaargeld vrij kunt opnemen wanneer het je uitkomt. Er gelden geen beperkende voorwaarden. De rente voor sparen zonder voorwaarden is over het algemeen minder hoog dan wanneer je spaart met voorwaarden.

Sparen met voorwaarden

Banken zijn meestal bereid om je een hogere spaarrente te geven als je jouw geld voor langere tijd vast zet op een spaardeposito. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bedrag van €10.000 vast te zetten over vijf jaar. Bij het deposito sparen mag je van dit bedrag vijf jaar lang geen geld opnemen, maar ter compensatie krijg je dan vaak een hogere spaarrente. Dit is natuurlijk alleen een verstandige optie wanneer je zeker bent dat je in de komende vijf jaar dit geld niet nodig hebt.

Deposito termijnen kunnen variëren van één dag tot bijvoorbeeld tien jaar. Deposito's die een termijn tot 12 maanden hebben, worden vaak termijndeposito's genoemd. Deposito's met een langere looptijd dragen vaak de naam spaardeposito.

Risico's?

Natuurlijk lijkt een bank met een hoge spaarrente de beste keuze. Echter zit aan een hoge spaarrente vaak ook een hoog risico: de bank moet namelijk zelf het opgehaalde geld tegen een hoger risico gaan beleggen, om zo de hoge rente aan de spaarrekeninghouders te kunnen betalen. De kans dat dit eens fout loopt en dat de bank failliet gaat is niet onbestaande. Denk maar aan de DSB bank en Icesave. Daarom is het niet altijd verstandig om voor een bank met de hoogste spaarrente te kiezen.

Zakelijk sparen

Niet alleen consumenten kunnen sparen. Het kan voor bedrijven vaak ook een verstandige optie zijn om een bedrag te sparen. Zo kan een bedrijf er bijvoorbeeld voor kiezen om het geld op een spaarrekening te zetten, zodat het geld altijd opneembaar is. Daarnaast kan een bedrijf ook kiezen om het geld weg te zetten als deposito. Bij deze vorm van sparen is het geld tijdens de spaartijd niet opneembaar. Het rentepercentage ligt bij deze spaarvorm vaak een stuk hoger. Banken geven een hoger rentepercentage naarmate de spaartijd langer wordt.

Bank rating

Om er voor te zorgen dat er een bepaald toezicht wordt gehouden op de kredietwaardigheid van banken bestaat er zoiets als een bank rating. Een bank rating is eigenlijk niets meer dan een rapport dat wordt gemaakt door verschillende instellingen, zoals bijvoorbeeld Moody’s, Standard’s & Poor’s en Fitch. Stuk voor stuk hebben deze organisaties als doel om na te gaan of het voor mensen nog wel veilig is om een beroep te doen op een bepaalde bank. Daarbij wordt rekening gehouden met lopende (risico)beleggingen van de bank in kwestie, maar ook met cijfers van de voorbije jaren en de laatste groeivooruitzichten. Het spreekt voor zich dat rating bureaus ook nog met andere aspecten rekening zullen houden, maar die zijn voor mensen die niet in de financiële wereld actief zijn moeilijk te doorgronden. In ieder geval moet een bank rating aangegeven hoe hoog de betrouwbaarheid van een bepaalde bank is en dat is voor consumenten en bedrijven natuurlijk bijzonder belangrijk om te weten.

Het spreekt voor zich dat de kredietbeoordeling van een bepaalde bank duidelijk aangeeft hoe betrouwbaar deze is. In dat opzicht geldt, hoe hoger de beoordeling, des te betrouwbaarder de bank. Wanneer een bepaald ratingbureau aan de hand van nieuwe ontwikkelingen besluit om de rating van een bank te verlagen heeft dit dan ook steeds bijzonder grote gevolgen. We hoeven je niet te vertellen dat het gerucht alleen al voldoende kan zijn om de bank in ernstige problemen te brengen.

Lees nog meer antwoorden op veelgestelde vragen over sparen.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl