Je bent hier: Home > Sparen > Vergelijken

Sparen Vergelijken

Hoe kan ik een spaarrekening openen?

Je kunt een vergelijking maken op deze website. Je kunt er dan ook voor kiezen om naar de spaarbank te gaan door op de button 'naar aanbieder' te klikken. Bij de door jou gekozen bank kun je vervolgens de spaarreking openen.

Wat is een spaarrekening?

Een spaarrekening is een rekening waar je geld op kunt zetten om te sparen. Heb je genoeg gespaard en wil je het geld uitgeven? Dan kan je het geld opnemen of overboeken naar een andere rekening, bijvoorbeeld jouw betaalrekening. Over het geld dat op je spaarrekening staat, ontvang je rente. De rente die je krijgt over het bedrag kan verschillen en door de bank aangepast worden. Je hebt dan het recht om over te stappen naar een andere bank, met bijvoorbeeld een hogere rente. Wij raden aan om regelmatig spaarrentes met elkaar te vergelijken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een spaarrekening?

Voordelen:

  • Variabele rente. De rente kan meestijgen met de marktrente.
  • Geen beperkingen in het tussentijds opnemen en storten van geld.
  • Niet gebonden aan een minimum inleg.

Nadelen:

  • Opbrengst is niet van te voren te bepalen door de variabele rente.
  • Variabele rente daalt mee als de marktrente daalt.
  • Vaak een lagere rente ten opzichte van depositosparen.

Wat betekent spaardeposito?

Een spaardeposito betekent dat het geld op jouw spaarrekening vast staat voor een bepaalde periode. Je kunt het geld niet opnemen wanneer je het weer nodig hebt tot de afgesproken termijn verlopen is. Het voordeel van geld vast zetten is de relatief hogere rente die de bank zal betalen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een spaardeposito?

Voordelen:

  • Zekerheid door een vast staande rente
  • Vooruit berekenen wat je zal verdienen
  • Hoe langer de periode, hoe hoger de rente
  • Vaak is de rente hoger ten opzichte van de rente bij de spaarrekening.

Nadelen:

  • Het geld staat vast voor een bepaalde periode.
  • Vaak een minimale inleg vereist.
  • Het geld kan niet bijgestort worden.

Hoe wordt de rente van een spaardeposito berekend?

Als je bij een bank een spaardeposito opent, dan geldt de rente van die dag. De rente staat vast en wijzigt de hele looptijd van het spaardeposito niet. Heb je bijvoorbeeld jouw geld voor 2 jaar vast gezet? Dan blijft de rente twee jaar hetzelfde. Bij de meeste banken ontvang je jaarlijks rente over het bedrag op je rekening.

Wat is sparen zonder of met voorwaarden?

Bij sparen zonder voorwaarden heb je een spaarrekening waarbij je geen verplichtingen hebt. Je mag zelf bepalen hoeveel geld je wilt sparen en hoe lang je dit geld op de spaarrekening wilt laten staan. Het voordeel van sparen zonder voorwaarden is dat het erg flexibel is. Je kunt namelijk geld storten en opnemen wanneer je dat wilt. Het heeft alleen wel een nadeel. Omdat het zo flexibel is, krijg je een relatief laag rentepercentage op het spaarbedrag.

Het rentepercentage kan hoger worden wanneer je een spaarrekening neemt met voorwaarden. Ook wel een spaardeposito genoemd. Een veel voorkomende voorwaarde is bijvoorbeeld dat je een minimaal bedrag op je spaarrekening moet laten staan. Door deze verplichting aan te gaan, weet de bank hoeveel geld er beschikbaar is en zal een hoger rentepercentage worden uitbetaald.

Vallen de banken op deze site onder het depositogarantiestelsel?

Ja, alle banken die wij op deze site met elkaar vergelijken vallen onder een depositogarantiestelsel.

Hoe werkt het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank?

Wanneer de bank failliet gaat zal de overheid het spaargeld vergoeden tot een maximumbedrag. De overheid vergoedt per rekeninghouder €100.000 per bank. Het maakt daarbij niet uit hoeveel rekeningen je bij die bank hebt. Eventuele schulden bij de bank worden verrekend met het vergoede bedrag. De hypotheekschuld valt hier buiten en wordt niet verrekend met het vergoede bedrag. Je ontvangt het geld 20 werkdagen nadat het depositogarantiestelsel in werking is gezet door De Nederlandsche Bank.

Meer veelgestelde vragen >>


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl