Je bent hier: Home > Sparen > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Bij welke banken kan ik sparen?

Er zijn veel spaarbanken> waar je kunt sparen. Zo zijn er de 'grotere' banken, waaronder Rabobank, ING, en ABN Amro waar je kunt sparen. Er zijn ook veel kleine spaarbanken. De 'kleinere' spaarbanken geven vaak hogere rentes om te kunnen concurreren met de grotere banken.

Meestal wordt er gekeken naar de hoogste rente, maar niet naar klantvriendelijkheid, snelheid en het nakomen van afspraken. Naast de rente zijn ook de voorwaarden die een bank stelt belangrijk om naar te kijken bij het nemen van een spaarrekening.

TIP Wil je een spaarrekening of deposito openen? Ga dan eerst na of de bank is aangesloten bij het depositogarantiestelsel.

Heeft sparen zin als ik rood sta op mijn betaalrekening?

Nee. Op de hypotheek op je huis of appartement na, is het altijd beter om eerst alle schulden af te lossen. De rente die je ontvangt bij sparen is namelijk bijna altijd lager dan de rente die je betaalt over schulden. Voor rood staan op een betaalrekening of creditcard betaal je vaak hoge rente, tot wel meer dan 10 procent. Los dus eerst je schlden af voordat je gaat sparen.

Hoe kan ik automatisch sparen?

Je kunt de bank toestemming geven om elke maand automatisch een bepaald bedrag van je rekening af te schrijven naar je spaarrekening. Bijvoorbeeld als je net je salaris hebt ontvangen. Door de automatische afschrijving heb je het bijna niet door, maar spaar je toch een heel bedrag bij elkaar. De rente die je krijgt bij het automatisch sparen is relatief hoger dan bij een normale spaarrekening. De bank is er namelijk van verzekerd dat er elke maand een bedrag op de spaarrekening wordt gestort en beloont je daarvoor met een hogere rente.

Hoe kan ik duurzaam sparen?

Je kunt duurzaam sparen door een groene spaarrekening te nemen. Een groene spaarrekening is te vergelijken met een gewone spaarrekening. Het verschil is dat jouw geld geïnvesteerd wordt in het milieu of duurzame projecten, zoals groene energie en het aanleggen van bossen en landbouwgrond.

Twee groene spaarrekeningen

Er zijn twee verschillende soorten groene spaarrekingen: een spaarrekeing waarbij je direct het geld kunt opnemen en een spaardeposito waarbij het geld voor een bepaalde periode vast staat. Het rentetarief van een groene spaarrekening is te vergelijken met een gewone spaarrekening en ligt soms zelfs hoger.

Groene bankbrief

Een andere vorm van duurzaam sparen is de Groene bankbrief. Je investeert tegen een vaste looptijd en vast rentetarief. Jouw investering gebruikt de bank alleen voor groene projecten die door de overheid zijn goedgekeurd. Na de looptijd krijg je gegarandeerd het geïnvesteerde bedrag weer terug. Het voordeel van deze manier van sparen is dat groenfondsen fiscale vrijstelling hebben en de spaarrente daardoor geheel belastingvrij is.

Duurzame bank

ASN Bank is een duurzame bank die zich inzet voor het het milieu en duurzaam ondernemen.

Hoe maak ik een spaarplan voor mijn kinderen?

Je kunt een spaarplan gebruiken om kinderen te leren omgaan met geld en sparen. Je kunt hierbij kiezen uit twee soorten spaarrekeningen voor kinderen: een spaarrekening zonder voorwaarden en een spaarrekening met voorwaarden.

Spaarrekening kind zonder voorwaarden

Met een spaarrekening voor kinderen zonder voorwaarden kan het kind geld storten en opnemen wanneer hij of zij dat zelf wilt. Via deze spaarrekening kan het kind sparen voor grotere uitgaven. En als er genoeg geld is gespaard, kan het kind het geld opnemen.

Spaarrekening kind mét voorwaarden

Een spaarrekening voor kinderen met voorwaarden is bedoeld om geld te sparen over een langere periode. Op deze rekening kan het kind geld storten en kan het kind pas geld opnemen bij een bepaalde leeftijd. Het voordeel van deze spaarrekening is dat de rente een stuk hoger ligt, omdat het geld voor langere periode op de rekening staat.

Hoeveel spaarrekeningen mag ik hebben?

In Nederland is geen limiet aan het aantal spaarrekening verbonden. Je mag zoveel spaarrekeningen hebben als je wilt. Heel veel spaarrekeningen kunnen weer onoverzichtelijk werken. Open een spaarrekening met een bepaald doel, bijvoorbeeld extra geld achter de hand hebben in deze onzekere economische tijd. Je kunt een spaardeposito nemen voor een doel dat verder weg ligt, zoals alvast sparen voor de studie van jouw kind of een nieuwe auto die je over een paar jaar wilt aanschaffen.

Ik heb alle rekeningen bij één bank. Kan ik met mijn spaarrekening overstappen naar een andere bank?

Met je spaargeld kun je makkelijk overstappen naar een andere bank. Je hoeft alleen maar een spaarrekening te openen bij je nieuwe bank en het geld over te zetten. Je hoeft je betaalrekening en spaarreking namelijk niet bij dezelfde bank te hebben.

Is er een spaardeposito waar ik mijn geld 10 jaar vast kan zetten?

Ja, er is een spaardeposito waarbij je je geld 10 jaar vast kunt zetten. Het maximaal aantal jaren dat je je geld kan vast zetten is 20 jaar.

Is het lastig om over te stappen naar een andere spaarbank?

Nee, het is niet lastig om over te stappen naar een andere spaarbank. Het is belangrijk om een goed alternatief te vinden, voordat je je huidige spaarrekening opzegt. Je kunt een goed alternatief vinden door de aanbieders te vergelijken. Zodra je een nieuwe bank hebt gevonden en hier een rekening hebt geopend, dan kun je het geld van je huidige rekening direct overboeken naar je nieuwe rekening. Je moet dan alleen nog je huidige rekening opzeggen.

Je kunt er ook voor kiezen om je huidige spaarrekening nog niet op te zeggen. Mocht de spaarrente hier weer aantrekken dan kun je het geld weer terugzetten. Je moet hier wel rekening houden met de kosten om de rekening te behouden.

Kan iemand anders ook geld overmaken naar mijn spaarrekening?

Ja, iemand anders mag altijd geld overmaken naar je spaarrekening. Voorwaarde is wel dat de persoon geld stort vanaf een Nederlandse bank.

Tussentijds geld storten op een spaardeposito kan vaak niet, omdat een bepaald bedrag voor een bepaalde periode is vast gezet. Controleer daarom de voorwaarden van de deposito voordat je geld overmaakt naar je eigen of andermans deposito.

Kan ik beter geld lenen of geld sparen?

Dat hangt ervan af hoe snel je geld nodig hebt en om hoeveel geld het gaat. Ook de economische situatie speelt een rol.

Het verschil tussen geld lenen en sparen

Als je geld gaat lenen dan ga je op zoek naar een geldverstrekker. De geldverstrekker zal aan de hand van je maandelijkse inkomen bepalen welk bedrag je kunt lenen. Ook spreek je dan af welke rente er betaald wordt, wat de looptijd is en welke vorm van aflossing er gekozen wordt. Als je gaat sparen dan kun je periodiek een geld bedrag storten. Over het gestorte geld in jaar 1 krijg je rente. In jaar 2 stort je ook periodiek een bedrag. Aan het einde van jaar 2 krijg je dan rente over het gestorte bedrag van jaar 1, de rente van jaar 1 en het gestorte bedrag jaar 2. Zo kun je verder sparen totdat je het bedrag bij elkaar hebt wat je graag wilt hebben.

Geld sparen kost veel tijd in vergelijking met geld lenen. Daarentegen kost een lening je geld en sparen niet. Je kunt dan de afweging maken of je snel geld wilt hebben en er voor te betalen of dat je liever een tijdje wacht tot je het geld gespaard hebt zonder er voor te betalen.

Kan ik beter geld sparen of beleggen?

Geld sparen brengt niet veel op, maar brengt bijna geen risico met zich mee. Beleggen brengt (veel) risico met zich mee, maar kan meer opleveren. Je kunt zelf afwegen wat je belangrijker vindt.

Wat is het verschil tussen sparen en beleggen?

Als je een spaarrekening opent, krijg je een paar procent rente per jaar. Hier zal je niet veel geld mee verdienen, maar het is wel een veilige spaarvorm. Je kunt het rentepercentage verhogen door een spaardeposito te nemen. Dit betekent dat het geld op je spaarrekening voor een bepaalde periode vast zet. Je kunt het geld niet opnemen wanneer je het weer nodig hebt tot de termijn verlopen is. Als je gaat beleggen doe je een grote investering waar je een hoger rendement op kan behalen. Het nadeel is dat je de investering soms zelfs volledig kunt verliezen.

Krijg ik rente op mijn betaalrekening?

Bij een betaalrekening rekent de bank een rente over het bedrag dat je in het rood staat. Dit moet je dan betalen aan de bank. Bij sommige banken belonen zij je over het bedrag dat je niet in het rood staat op uw betaalrekening.

Waar vind ik hoge spaarrente?

Om hoge spaarrente te vinden, kun je de verschillende spaarrekeningen en spaardeposito's vergelijken. Als eerste kun je kiezen tussen een spaarrekening zonder voorwaarden of een spaardeposito. Beide spaarproducten zijn te vergelijken in rentetarief en bijbehorende voorwaarden. Bij een spaardeposito zal de rente hoger worden wanneer je er verschillende voorwaarden bij neemt.

Welke risico's heb ik met sparen?

Sparen brengt enige risico's met zich mee bij een spaarbedrag boven de €100.000.-. Wanneer een bank niet financieel gezond is en in moeilijkheden komt, kun je jouw geld verliezen. De overheid zal garant staan voor een bedrag van maximaal €100.000.- per bankvergunning (dochteronderneming), mits ze zijn aangesloten bij het depositogarantiestelsel. Hogere bedragen op de spaarrekening of op rekening bij banken die handelen onder dezelfde bankvergunning gaan verloren.

Om te voorkomen dat een deel van jouw geld verloren gaat, kun je het geld verspreiden over verschillende bankvergunningen. Ook kun je een rekening afsluiten samen met jouw partner. Gaat het mis met de bank? Dan kun je samen aanspraak maken op €200.000. Dit komt omdat de overheid het bedrag vergoedt per rekeninghouder.

Wat doet het depositogarantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel wordt gevormd door de overheid en verkleint het risico van sparen. Zij staan garant voor het spaargeld bij de bank. Het depositogarantiestelsel beschermt spaarders wanneer een bank niet financieel gezond is en in moeilijkheden komt. Wanneer de bank failliet gaat zal de overheid het spaargeld vergoeden tot een maximumbedrag. De overheid vergoedt per rekeninghouder maximaal €100.000. Partners die samen een rekening hebben, kunnen maximaal €200.000 vergoed krijgen. Eventuele schulden bij de bank worden verrekend met het vergoede bedrag. De hypotheekschuld valt hier buiten en wordt niet verrekend met het vergoede bedrag.

Wat gebeurt er als mijn bank failliet gaat?

Als een bank failliet gaat dan is je spaargeld door De Nederlandsche Bank gegarandeerd tot maximaal €100.000 per persoon.

Het is veiliger om je spaargeld op een bank te zetten die is aangesloten op het Nederlandse garantiestelstel.

Wat is banksparen?

Banksparen is een vorm van fiscaal vriendelijk sparen. Je hebt een geblokkeerde rekening waar je periodiek een bedrag op stort. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks zijn. Je kunt alleen geld storten en niet opnemen. Je kunt fiscaalvriendelijk sparen voor bijvoorbeeld de aflossing van je hypotheek of voor een aanvulling van je pensioen.

Het voordeel van banksparen is dat je een relatief hoge rente krijgt en je recht hebt op belastingvoordeel. Om recht te hebben op belastingvoordeel moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Als je bijvoorbeeld banksparen gebruikt om je hypotheek mee af te lossen, dan moet je ook echt het geld gebruiken voor het aflossen van je hypotheek. En bij een aanvulling van je pensioen moet je kunnen aantonen dat je een pensioenstekort hebt.

Wat is het dakpansysteem?

Het dakpansysteem is een misleidende manier om spaarders over de streep te trekken om een spaarrekening af te sluiten. Aanbieders brengen een nieuw spaarproduct uit met een hoge rente. Om geen verlies te draaien worden andere spaarrekeningen verlaagd of wordt de rente na verloop van tijd verlaagd.

Om dit tegen te gaan kun je bij het kiezen van een spaarrekening kijken naar de rentevastheid van de aanbieder.

Wat zijn veelvoorkomende voorwaarden bij het sparen?

De rente die je krijgt bij een spaarrekening, kun je verhogen door meer verplichtingen of beperkingen te nemen. Bijvoorbeeld door een spaardeposito te nemen. Je zet het geld dan voor een bepaalde periode vast en kunt niet tussentijds geld opnemen.

Stortingsbeperking

Een stortingsbeperking laat de rente stijgen. Je spreekt dan met de bank af dat je elke maand een bedrag stort tussen een minimum en maximum vastgesteld bedrag. Meestal is het minimale bedrag €30-, en het maximale bedrag kan oplopen tot enkele honderden euro's. Let op! Stort je een maand geen geld? Of een bedrag dat lager is dan de minimale inleg of hoger dan de maximale inleg? Dan kan de rente door de bank worden verlaagd.

Opnamekosten

Er is nog een manier om de rente te laten stijgen: door opnamekosten. Banken willen graag de garantie hebben dat jouw spaargeld bij hun blijft en dat je niet overstapt. Daarom geven ze hoge rentes, maar betaal je extra kosten als je geld wilt opnemen.

Welke spaarrekening is er voor studenten?

Voor studenten is er een speciale studentenspaarrekening. Studenten die studiefinancieringen ontvangen, kunnen deze spaarrekening openen. Banken bieden meestal een totaalpakket aan; een speciaal pakket voor studenten met een betaal- en internetspaarrekening. Studenten kunnen gratis een spaarrekening openen of kiezen voor het totaalpakket bij de bank. Daarnaast zitten er vaak interessante kortingen voor studenten bij.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl