Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Kopen met iDEAL

Bitcoin kopen met iDEAL

Je kunt in bitcoin en andere cryptomunten investeren via speciale websites in Nederland. Kies websites die zijn geregistreerd bij de toezichthouder DNB, dat zorgt ervoor dat je veilig investeert en niet wordt bedrogen. Maar let op, er zijn ook veel mensen die oneerlijk zijn in deze wereld. Kies dus voor een geregistreerde website!


Veilig bitcoins kopen met iDEAL

Bitcoin kopen is in Nederland nog niet mogelijk bij gewone banken zoals ING of Rabobank. Maar geen zorgen, op speciale websites kun je wél gemakkelijk bitcoin en andere cryptomunten kopen met iDEAL. Je maakt een account aan op een betrouwbare site die iDEAL gebruikt.

Na het voltooien van het aanmeldingsproces en het verifiëren van je identiteit, ben je klaar om bitcoin te kopen. Je moet je identiteit bewijzen om het witwassen van geld te voorkomen. De tijd dat je zomaar een rekening kon openen zonder verificatie ligt ver achter ons.

Hoe werkt bitcoins kopen?

Eenmaal geregistreerd en ingelogd op het gekozen platform, kies je iDEAL als betaalmethode. Je selecteert vervolgens jouw bank en geeft goedkeuring voor de betaling. Dat is even gebruiksvriendelijk zoals op een webshop iets aankopen. Het gestorte geld verschijnt daarna op jouw crypto account. Nu kies je de cryptomunt die je wil aankopen en kies je het bedrag dat je wil investeren.

Je kunt zelfs met een klein bedrag, zoals 10 euro, beginnen. Zodra je hebt gekocht, verschijnen de bitcoins op je account. Je kunt ze daar houden of naar een persoonlijke wallet overmaken voor extra veiligheid.


Waar bitcoins kopen in Nederland? Onze selectie van betrouwbare crypto platformen

ADVERTENTIE

Finst
 • Meer dan 100 grote cryptocurrencies
 • Storten via iDeal, SEPA bankoverschrijving
 • Transactiekosten: 0,15%
 • Staking rewards
 • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank *
 • Lees onze Finst review »


ADVERTENTIE

Bitvavo
 • Meer dan 200 cryptocurrencies
 • Storten via iDeal, SEPA bankoverschrijving
 • Transactiekosten: 0,25%
 • Staking en lending rewards
 • Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank *

* Let op: aanbieders van cryptomunten moeten in Nederland geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Blijf weg van websites die deze registratie niet hebben want dan is de kans groot dat ze je oplichten. De DNB controleert de websites op het naleven van de anti-witwas regels. Het gaat dus niet over volledig toezicht zoals bij traditionele banken. Daarom is er ook geen bescherming voor consumenten als het fout loopt. Je riskeert dus om jouw inleg kwijt te spelen.


Welk crypto platform kies ik?

Bij het kiezen van een website of platform is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksgemak en handelskosten. Kies een platform dat voldoet aan je verwachtingen. Misschien wil je wel die ene speciale cryptomunt kopen? En misschien is net die coin niet op alle platformen beschikbaar. Niet elk platform biedt namelijk dezelfde altcoins aan. De meeste cryptocurrency beleggers hebben dan ook rekeningen bij meerdere platformen.

Omdat er regelmatig problemen opduiken met hippe platformen, is het wel raadzaam om dicht bij huis te blijven. Kies voor een Nederlandse speler die goed gereguleerd is. Klantengeld wordt dan niet vermengd met het geld van het bedrijf. Loopt er toch iets fout, dan helpen ze jou in je eigen taal. Grote en spectaculaire internationale faillissementen zijn bijvoorbeeld de ondergang van het FTX platform of Mt. Gox, waarbij geld van klanten verdwenen was. Door de strenge regulering zou dit in Nederland niet mogen gebeuren.

Kies een Nederlands platform

Finst en Bitvavo zijn twee gebruiksvriendelijke Nederlandse platformen. Bitvavo is marktleider en biedt veel verschillende cryptomunten aan. Daarnaast bieden ze ook een geavanceerde versie van het platform aan. Dit is interessant voor meer gevorderde beleggers of mensen die op korte termijn willen handelen.

Finst is een relatief nieuwe speler, die opgericht werd door werknemers van het bekende DEGIRO platform voor aandelenhandel. Finst zet zich in de markt als prijsbreker en hanteert dus een lagere commissie. Het zeer gebruiksvriendelijk platform overtuigt nieuwe crypto beleggers snel.

Er zijn nog veel andere aanbieders actief in Nederland. Bitonic is bijvoorbeeld één van de eerste partijen die het kopen van bitcoin mogelijk maakte in Nederland. Tot op vandaag is dat ook de enige cryptomunt die zij aanbieden. Zij kiezen duidelijk voor Bitcoin Only en blijven weg van hypecoins. Zij baten ook BL3P uit, een bitcoin handelsplatform dat zich op de gehele Europese Unie richt.

Een andere speler op de markt is BTC Direct, vooral bekend van de BLOX app. Dit is een erg gebruiksvriendelijk app voor mensen die weinig van cryptocurrency kennen. Nadeel bij BLOX is dat het een gesloten systeem is. De cryptomunten die je koopt kan je dus niet verzenden naar een eigen wallet of naar een andere exchange. Het voordeel is dan weer dat er bij een eventuele hack van jouw account geen cryptomunten kunnen gestolen worden. Geld overmaken vanuit BLOX kan ook alleen naar jouw gekoppelde en geverifieerde bankrekening.

Ook Anycoin Direct mikt met een handige website en app op mensen die van eenvoud houden. Geen gedoe met een eigen wallet, maar veilig je tegoeden aanhouden in de Anycoin Vault.

Wie op zoek is naar meer functionaliteiten kan verder nog terecht bij Knaken, BCM of Coinmerce. BCM is trouwens overgenomen door de grote Amerikaanse exchange Kraken. Coinmerce heeft dan weer de klanten van Binance overgenomen toen deze laatste de Nederlandse markt moest verlaten.

Als een buitenlandse exchange gedwongen wordt om zijn diensten stop te zetten, dan levert dit voor klanten wel wat werk op. Zo moet je dan je tegoeden overzetten naar een partij die wel de juiste registratie heeft voor Nederland. Het register van aanbieders van cryptodiensten raadpleeg je op de website van DNB.


Bitcoin kopen via de bank?

Beleggers vragen regelmatig of ze bitcoin kunnen kopen via ING, Rabobank, ABN AMRO of een andere traditionele bank. Dat is helaas niet mogelijk. Wil je in Nederland veilig bitcoin kopen, dan kan je best een account openen bij een Nederlands crypto platform zoals Finst of Bitvavo.


Huidige bitcoin koers in euro

De onderstaande grafiek toont de huidige bitcoin koers in euro op het Bitvavo platform.


Moet ik een hele bitcoin kopen?

Veel mensen die in bitcoin willen investeren denken dat ze daar de middelen niet voor hebben. Weinig mensen kunnen zomaar een volle bitcoin kopen van pakweg 35.000 euro. Maar je moet uiteraard geen hele bitcoin aankopen! Een bitcoin wordt namelijk onderverdeeld in Satoshi's of Sats. Dat is een verwijzing naar de mysterieuze bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Sats

Eén Bitcoin bestaat uit 100 miljoen Satoshis en de kleinste eenheid is dus 0.00000001 BTC. Dat wil zeggen dat je tegen een bitcoin koers van 25.000 euro maar liefst 4.000 Sats nodig hebt om het equivalent van 1 euro te bereiken.

Je zou dus via iDEAL 10 euro kunnen betalen aan een crypto exchange en hier vervolgens bitcoin mee gaan kopen. Je zou dan 40.000 Sats bezitten of 0.00040000 BTC. Bitcoin kopen is dus mogelijk voor al zeer lage bedragen.

Voor beginners in de wereld van cryptocurrency is het kopen van Satoshis erg handig. Het is een laagdrempelige manier om te leren over Bitcoin en blockchain-technologie zonder grote financiële verplichtingen.


Hoe bitcoin kopen of verkopen?

We nemen hierbij even een voorbeeld vanop het platform van Bitvavo.

Je selecteert bitcoin en komt vervolgens op een detailpagina terecht. Hier zie je links de bitcoin grafiek met de actuele prijs. Rechts zie je een kader waarbinnen je koopt of verkoopt. In deze screenshot willen we we voor 10 euro bitcoin kopen. Je ziet daarbij meteen hoeveel bitcoin je hiervoor krijgt. Als je klikt op de knop 'kopen', wordt deze bitcoin voor jou aangekocht.

hoe bitcoin kopenScreenshot van Bitvavo

Om tot een aankoop over te gaan heb je dus euro's op jouw account nodig. Storten bij Bitvavo kan door een iDEAL betaling te doen of door een SEPA overschrijving uit te voeren. Andere betaalmogelijkheden zijn EPS, Giropay, Sofort of Paypal.

Op andere platformen verloopt het kopen van bitcoin erg gelijkaardig. Je vult simpelweg in voor hoeveel euro je wil investeren en klikt vervolgens op de 'kopen' knop, zoals je hier onder ziet op het platform van Finst.

hoe bitcoin kopen op FinstScreenshot van Finst

Ook bij Finst stort je makkelijk geld via iDEAL of een bankoverschrijving naar de IBAN rekening van de Stichting Finst Custody.

Hoe winsten opnemen?

Als je bitcoin wil verkopen, dan klik je op de verkoopknop. Het geld van de verkoop wordt vervolgens bijgeschreven op de euro balans van jouw account. Dit kan je vervolgens opnemen en laten overschrijven naar een gekoppelde bankrekening.

Om een bankrekening te verifiëren volstaat het om een storting te doen. Let er daarbij op dat de naam op jouw bankrekening overeenkomt met de naam die je opgegeven hebt bij het Bitvavo account. Normaal gezien komt dat overeen met wat er op jouw paspoort staat.

Indien het gaat over een gezamelijke bankrekening is soms nog een extra controle nodig, omdat de volledige namen van beide personen niet altijd automatisch worden doorgegeven. Het volstaat dan van een foto te maken van jouw betaalkaart waarop zowel jouw naam als bankrekeningnummer vermeld staan.


Waarom Bitcoin kopen?

Bitcoin, vaak aangeduid als "digitaal goud," is steeds aantrekkelijker om te bezitten in een gespreide investeringsportefeuilles.

We sommen vijf argumenten op om bitcoin te bezitten.

 1. Decentralisatie en financiële onafhankelijkheid
  Bitcoin wordt niet beheerd of gecontroleerd door een centrale autoriteit, zoals een overheid of een financiële instelling. Dit betekent dat gebruikers zelf de controle hebben over hun financiën en transacties, zonder afhankelijk te zijn van derden. Een bitcoin wallet in eigen beheer kan niet geblokkeerd worden door de bank of door een overheid. Dat maakt bitcoin erg aantrekkelijk voor mensen die waarde hechten aan financiële onafhankelijkheid en vrijheid.

 2. Bescherming tegen inflatie
  Er zullen slechts 21 miljoen Bitcoin ooit worden gecreëerd, waardoor Bitcoin bestand zou moeten zijn tegen de inflatoire druk die fiatvaluta's zoals de dollar of euro kunnen ervaren. Dit maakt van Bitcoin een veilige haven in tijden van economische onzekerheid en inflatie.

 3. Diversificatie van de portefeuille
  Voor beleggers die risico's willen spreiden is Bitcoin interessant. Het heeft historisch gezien een lage correlatie gehad met traditionele activa zoals aandelen en obligaties. Bitcoin kan stijgen terwijl aandelen dalen en het vaart dus zijn eigen koers. Dit betekent dat het toevoegen van Bitcoin aan een investeringsportefeuille helpt bij het verminderen van het algemene risico.

 4. Verdere adoptie
  Sinds de oprichting heeft Bitcoin indrukwekkende rendementen behaald. Hoewel de koers volatiel is en grote prijsschommelingen erbij horen, hebben investeerders in het verleden aanzienlijke winsten gemaakt. Het verleden biedt uiteraard geen garantie voor toekomstige prestaties, maar veel mensen geloven toch dat Bitcoin nog steeds groeipotentieel heeft. De grote massa bezit nog geen bitcoin en ook grote bedrijven en financiële instellingen gaan in toekomst mogelijk iets doen met bitcoin.

 5. Geen toegangsdrempel
  Een belangrijk voordeel van Bitcoin is dat het toegankelijk is voor mensen over de hele wereld, zelfs voor degenen zonder toegang tot traditionele bankdiensten. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding om Bitcoin te kopen, bewaren en gebruiken. Dit maakt het inclusiever dan veel andere financiële activa.

Bitcoin heeft een plaats verdiend in de moderne financiële wereld, maar het blijft echter belangrijk om grondig onderzoek te doen. Informeer jezelf goed en investeer alleen wat je bereid bent te verliezen.


Wanneer Bitcoin kopen?

Niemand kan de toekomst met zekerheid voorspellen en de bewegingen uit het verleden zullen zich niet altijd herhalen. Tot nog toe kent bitcoin een vierjarige cyclus, vooral gedreven door de zogenaamde bitcoin halving. Om de vier jaar wordt de beloning voor bitcoin miners immers gehalveerd, waardoor er dagelijks de helft minder bitcoin op de markt komen. Dat zorgt voor een aanbodschok, die veelal gevolgd wordt door een stijging. Meer informatie daarover lees je op onze bitcoin halving pagina, waar je ook een halving aftelklok kan raadplegen.

Belangrijke opmerking is dat de vorige halvings doorgingen tijdens een periode van extreem lage rentevoeten. Toen was het geld op zoek naar risicovolle investeringen om rendement te maken. Sinds 2022 zijn de centrale banken echter begonnen aan een rondje renteverhogingen. Bitcoin heeft deze macro economische omgeving van strakker monetair beleid nog nooit meegemaakt. Resultaten uit het verleden zijn dus geen garantie voor de toekomst!


Geen garantie op winst

Hoewel bitcoin en cryptomunten vaak in de media komen omwille van fenomenale winsten, bestaat er uiteraard geen enkele garantie op winst. De koersen van cryptomunten zijn erg volatiel en stijgen erg sterk in bepaalde periodes. Daarna gaan de koersen weer even snel onderuit. Wanneer je juist op een topkoers instapt, loop je het risico op grote verliezen. Dalingen van 80% tot 90% zijn geen uitzondering in deze markt.

Dollar Cost Averaging

Heel wat bitcoin investeerders gebruiken daarom een zogenaamde DCA strategie. Dit staat voor 'Dollar Cost Averaging', waarbij het risico op grote verliezen wat ingeperkt wordt. Koop je in één keer voor 5.000 euro bitcoin, dan loop je het risico van net op de top in te stappen. Dan is het beter om dat aankoopbedrag te verdelen over vele maandelijke aankopen. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor om op elke eerste dag van de maand voor 200 euro bitcoin te kopen.

Op deze manier zal je kopen aan verschillende prijzen. Wanneer de koers gedurende maanden een correctie maakt, zal je kunnen profiteren van een lagere bitcoin prijs. Zo krijg je een aantrekkelijke gemiddelde aankoopprijs en zal je minder geconfronteerd worden met gigantische verliezen.

Wie al zijn geld in bitcoin stopte op 60.000 euro keek tegen een koers van 15.000 euro aan tegen een gigantisch verlies. Wie echter maandelijks bitcoin kocht tijdens de rit naar beneden, heeft een veel betere gemiddelde aankoopprijs. Deze belegger kan tegen een koers van 25.000 of 30.000 euro al terug op winst staan.

Hoog risico

Ondanks dat er al verschillende cyclussen zijn geweest van stijgende en dan weer dalende koersen, is er geen enkele garantie dat er weer opnieuw een periode van flinke stijgingen zal komen. Investeren in bitcoin en crypto blijft risicovol. Je moet begrijpen dat je jouw inleg volledig kan kwijtspelen. Je doet dit dan ook best met slechts een beperkt deel van je ganse beleggingsportefeuille. Wie een goede diversificatie wil investeert ook in andere activa zoals aandelen, obligaties of vastgoed.


Altcoins: Een wereld vol mogelijkheden met grote risico's

Welke bitcoin kopen?

Mensen vragen soms 'welke bitcoin' ze moeten kopen. Er is uiteraard maar één echte bitcoin! Maar naast bitcoin zijn er duizenden andere cryptocurrencies op de markt, beter bekend als altcoins of soms wel 'shitcoins'. Deze muntjes bieden een breed scala aan mogelijkheden, maar het is belangrijk om te begrijpen dat er grote risico's aan verbonden zijn. Deze risico's liggen doorgaans nog veel hoger dan bij bitcoin zelf.

Enorm aanbod

Cryptocurrency exchanges worden door de grote vraag van klanten gestimuleerd om zoveel mogelijk cryptomunten aan te bieden. Het scala aan altcoins varieert van bekende namen zoals Ethereum, Ripple en Litecoin tot relatief obscure en nieuwe projecten. Dit brede aanbod trekt speculanten aan die op zoek zijn naar snelle winsten. Dergelijke altcoins maken vaak een periode van hype mee waardoor de koersen flink stijgen.

Volatiliteit

Een van de belangrijkste risico's van altcoins is hun volatiliteit. Hoewel de bitcoin koers zelf al erg kan schommelen, worden deze bewegingen vaak nog uitvergroot bij de altcoins. Ze kunnen grote prijsschommelingen van tientallen procenten ondergaan binnen korte tijdsperiodes, wat zowel kansen als risico's met zich meebrengt. Een sterke stijging kan leiden tot aanzienlijke winsten, maar aan de andere kant kan een daling leiden tot aanzienlijke verliezen.

Vaak fraude

Een ander risico is dat veel altcoins geen gevestigde geschiedenis hebben en alleen beloftecoins zijn. Veel nieuwe projecten worden gelanceerd als Initial Coin Offerings (ICO's). Hierbij kopen investeerders tokens voordat het project volledig operationeel is. Helaas zijn er talloze gevallen geweest waarin ICO's frauduleus bleken te zijn of niet aan de beloofde resultaten voldeden. Dit kan leiden tot het verlies van het geïnvesteerde kapitaal.

Heel wat technische risico's

Daarnaast zijn er ook technische risico's verbonden aan altcoins. Sommige projecten kunnen kwetsbaar zijn voor hacks of beveiligingslekken, wat kan resulteren in het verlies van fondsen. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je investeert in een altcoin. Handel verder alleen op betrouwbare en goed beveiligde cryptocurrency exchanges.

Regelgeving in de maak

Bovendien kunnen altcoins ook worden beïnvloed door externe factoren, zoals regelgeving en marktsentiment. Nieuws over overheidsmaatregelen of negatieve berichtgeving kan leiden tot paniekverkopen en prijsdalingen. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Je hebt ook best een goed begrip van de marktfundamenten voordat je investeringsbeslissingen neemt.

Diversificatie

Om deze risico's te beperken, is het belangrijk om een gediversifieerde portefeuille te hebben. Beleg ook in andere activa klassen zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Op de cryptomarkt investeer je alleen wat je bereid bent te verliezen. Het is verleidelijk om mee te gaan met de hype en te investeren in opkomende altcoins die snelle winsten beloven, maar probeer het hoofd toch koel te houden. In veel gevallen loopt een dergelijke investering namelijk helemaal fout. Speculanten spelen zo hun ganse inleg kwijt.

De winnaars en verliezers van vandaag

Dat de koersen erg sterk bewegen, zie je hieronder in de lijst van stijgers en dalers. Sommige muntjes stijgen met tientallen procenten op een dag. Maar wanneer je pech hebt, kan je ook geconfronteerd worden met zware dalingen. Dagelijks zijn er altcoins die flink onderuit gaan. Je moet deze risico's goed begrijpen vooraleer zelf een aankoop te doen.

ADVERTENTIE

ADVERTENTIE