Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Kopen met iDEAL
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Wil je graag investeren in bitcoin of andere cryptomunten? Dat is mogelijk via verschillende websites in Nederland, die allemaal geregistreerd zijn bij de DNB. Zo ben je er zeker van dat je niet opgelicht wordt, want helaas zijn er heel veel malafide spelers actief in dit wereldje.
In Nederland kan je op een handige manier bitcoin en crypto kopen met iDEAL. Je maakt dan eerst een account aan bij een betrouwbare cryptocurrency-beurs of broker die iDEAL ondersteunt. Er zijn verschillende bekende platformen in Nederland die deze service aanbieden. Na het voltooien van het aanmeldingsproces en het verifiëren van je identiteit, ben je klaar om bitcoin te kopen. Omwille van de regulering en om witwassen tegen te gaan is het verifiëren van je identiteit een vereiste.
Eenmaal geregistreerd en ingelogd op het gekozen platform, kun je iDEAL selecteren als betaalmethode. Het platform leidt je door het proces om de transactie te voltooien. Je selecteert jouw bank, logt in op je online bankieren en autoriseert de betaling. Zo wordt er geld op jouw crypto account gestort. Het proces is vergelijkbaar met het doen van een reguliere iDEAL-betaling voor andere online aankopen. Vervolgens kies je het bedrag dat je wil investeren en de cryptomunt die je wil aankopen. Je kunt al met een klein bedrag beginnen, dit kan vaak al vanaf 10 euro. Eenmaal voltooid, worden de gekochte bitcoin bijgeschreven op je account op het platform. Vanaf daar kun je ervoor kiezen om je bitcoin op het platform te bewaren of over te dragen naar een persoonlijke wallet voor extra veiligheid.
* Let op: aanbieders van cryptomunten moeten in Nederland geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Vermijd dus liever websites die deze registratie niet behaald hebben. De DNB controleert de websites op het naleven van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. Het gaat niet over volledig toezicht zoals bij traditionele banken en er is geen bescherming voor consumenten. Je loopt dus het risico om jouw inleg kwijt te spelen.
Bij het kiezen van een platform is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksgemak en handelskosten. Zorg ervoor dat je een platform kiest dat voldoet aan je behoeften. Afhankelijk van welke cryptomunten je juist wil kopen, moet je misschien voor een ander platform kiezen. Niet elk platform biedt namelijk dezelfde altcoins aan.
Omdat er regelmatig problemen opduiken met hippe platformen, is het wel raadzaam om dicht bij huis te blijven en te kiezen voor een Nederlandse speler die goed gereguleerd is. Klantengeld wordt dan niet vermengd met het geld van het bedrijf. Loopt er toch iets fout, dan kan je in je eigen taal geholpen worden. Grote en spectaculaire internationale faillissementen zijn bijvoorbeeld de ondergang van het FTX platform of Mt. Gox, waarbij geld van klanten verdwenen was. Door de strenge regulering zou dit in Nederland niet mogen gebeuren.
Finst en Bitvavo zijn twee gebruiksvriendelijke Nederlandse platformen. Bitvavo is marktleider en biedt veel verschillende cryptomunten aan, terwijl er ook een geavanceerde versie van het platform bestaat. Dit is vooral interessant voor meer gevorderde beleggers of mensen die op korte termijn willen handelen. Finst is een relatief nieuwe speler, die opgericht werd door werknemers van het bekende DEGIRO platform voor aandelenhandel. Finst zet zich in de markt als prijsbreker en hanteert dus een lagere commissie, terwijl het zich met een gebruiksvriendelijk platform richt op nieuwe crypto beleggers.
Beleggers vragen regelmatig of ze bitcoin kunnen kopen via ING, Rabobank, ABN AMRO of een andere traditionele bank. Dat is helaas niet mogelijk. Wil je in Nederland veilig bitcoin kopen, dan kan je best een account openen bij een Nederlands crypto platform zoals Finst of Bitvavo.
De onderstaande grafiek toont de huidige bitcoin koers in euro op het Bitvavo platform.
Veel mensen die in bitcoin willen investeren denken dat ze daar de middelen niet voor hebben. Weinig mensen kunnen zomaar een volle bitcoin kopen van pakweg 25.000 euro. Maar je moet uiteraard geen hele bitcoin aankopen! Een bitcoin wordt namelijk onderverdeeld in Satoshi's of Sats, een verwijzing naar de mysterieuze bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto.
Eén Bitcoin bestaat uit 100 miljoen Satoshis en de kleinste eenheid is dus 0.00000001 BTC. Dat wil zeggen dat je tegen een bitcoin koers van 25.000 euro maar liefst 4.000 Sats nodig hebt om het equivalent van 1 euro te bereiken.
Je zou dus via iDEAL 10 euro kunnen betalen aan een crypto exchange en hier vervolgens bitcoin mee gaan kopen. Je zou dan 40.000 Sats bezitten of 0.00040000 BTC. Bitcoin kopen is dus mogelijk voor al zeer lage bedragen.
Voor beginners in de wereld van cryptocurrency bieden Satoshis dan ook een laagdrempelige manier om te leren over Bitcoin en blockchain-technologie zonder grote financiële verplichtingen.
We nemen hierbij even een voorbeeld vanop het platform van Bitvavo.
Wanneer je bitcoin geselecteerd hebt, kom je op een detailpagina terecht. Hier zie je links de bitcoin grafiek met de actuele koers. Rechts heb je een kader waarbinnen je kan kopen of verkopen. In deze screenshot vulden we in dat we voor 10 euro bitcoin willen kopen. Je ziet daarbij meteen hoeveel bitcoin je hiervoor zou krijgen. Als je klikt op de knop 'kopen', wordt deze bitcoin voor jou aangekocht.
Om tot een aankoop over te gaan moet je dus euro's op jouw account hebben. Storten bij Bitvavo kan door een iDEAL betaling te doen of door een SEPA overschrijving uit te voeren. Andere betaalmogelijkheden zijn EPS, Giropay, Sofort of Paypal.
Als je bitcoin wenst te verkopen, dan klik je op de verkoopknop. Het geld van de verkoop wordt vervolgens bijgeschreven op de euro balans van jouw account. Dit kan je vervolgens opnemen en laten overschrijven naar een gekoppelde bankrekening.
Om een bankrekening te verifiëren volstaat het om een storting te doen. Let er daarbij op dat de naam op jouw bankrekening overeenkomt met de naam die je opgegeven hebt bij het Bitvavo account. Normaal gezien komt dat overeen met wat er op jouw paspoort staat. Indien het gaat over een gezamelijke bankrekening is soms nog een extra controle nodig, omdat de volledige namen van beide personen niet altijd automatisch worden doorgegeven. Het volstaat dan van een foto te maken van jouw betaalkaart waarop zowel jouw naam als bankrekeningnummer vermeld staan.
Bitcoin, vaak aangeduid als "digitaal goud," wordt steeds aantrekkelijker als een waardevolle aanvulling op investeringsportefeuilles.
We bespreken vijf argumenten om bitcoin te bezitten.
Bitcoin heeft een plaats verdiend in de moderne financiële wereld, maar het blijft echter belangrijk om grondig onderzoek te doen. Informeer jezelf goed en investeer alleen wat je bereid bent te verliezen.
Niemand kan de toekomst met zekerheid voorspellen en de bewegingen uit het verleden zullen zich niet altijd herhalen. Tot nog toe kent bitcoin een vierjarige cyclus, vooral gedreven door de zogenaamde bitcoin halving. Om de vier jaar wordt de beloning voor bitcoin miners immers gehalveerd, waardoor er dagelijks de helft minder bitcoin op de markt komen. Dat zorgt voor een aanbodschok, die veelal gevolgd wordt door een stijging. Meer informatie daarover lees je op onze bitcoin halving pagina, waar je ook een halving aftelklok kan raadplegen.
Belangrijke opmerking is dat de vorige halvings doorgingen tijdens een periode van extreem lage rentevoeten, waarbij geld op zoek was naar risicovolle investeringen om rendement te maken. Sinds 2022 zijn de centrale banken begonnen aan een rondje renteverhogingen en bitcoin heeft deze macro economische omgeving van strakker monetair beleid nog nooit meegemaakt. Resultaten uit het verleden zijn dus geen garantie voor de toekomst!
Hoewel bitcoin en cryptomunten vaak in de media komen omwille van fenomenale winsten, bestaat er uiteraard geen enkele garantie op winst. De koersen van cryptomunten zijn erg volatiel en stijgen erg sterk in bepaalde periodes, maar daarna gaan de koersen ook vaak flink onderuit. Wanneer je juist op een topkoers instapt, loop je het risico op grote verliezen. Dalingen van 80% tot 90% zijn geen uitzondering in deze markt.
Heel wat bitcoin investeerders gebruiken daarom een zogenaamde DCA strategie. Dit staat voor 'Dollar Cost Averaging', waarbij het risico op grote verliezen wat ingeperkt wordt. In plaats van in één keer voor 5.000 euro bitcoin te kopen, waarbij je dus het risico loopt om net op de top in te stappen, wordt dat aankoopbedrag verdeeld over vele maandelijke aankopen. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor om op elke eerste dag van de maand voor 200 euro bitcoin te kopen.
Op deze manier zal je kopen aan verschillende prijzen en wanneer de koers gedurende maanden een correctie maakt, zal je kunnen profiteren van lagere koersen. Zo krijg je een aantrekkelijke gemiddelde aankoopprijs en zal je minder geconfronteerd worden met gigantische verliezen.
Wie al zijn geld in bitcoin stopte op 60.000 euro keek tegen een koers van 15.000 euro aan tegen een gigantisch verlies. Wie echter maandelijks bitcoin kocht tijdens de rit naar beneden, heeft een veel betere gemiddelde aankoopprijs. Deze belegger kan tegen een koers van 25.000 of 30.000 euro al terug op winst staan.
Ondanks dat er al verschillende cyclussen zijn geweest van stijgende en dan weer dalende koersen, is er geen enkele garantie dat er weer opnieuw een periode van flinke stijgingen zal komen. Investeren in bitcoin en crypto blijft risicovol en je moet begrijpen dat je jouw inleg volledig kan kwijtspelen. Je doet dit dan ook best met slechts een beperkt deel van je ganse beleggingsportefeuille, waarbij je dus zorgt voor diversificatie over verschillende andere activa zoals aandelen, obligaties of vastgoed.
Mensen vragen soms 'welke bitcoin' ze moeten kopen. Er is uiteraard maar één echte bitcoin, maar naast bitcoin zijn er duizenden andere cryptocurrencies op de markt, beter bekend als altcoins of soms wel 'shitcoins'. Deze muntjes bieden een breed scala aan mogelijkheden, maar het is belangrijk om te begrijpen dat er grote risico's aan verbonden zijn. Deze risico's liggen doorgaans nog veel hoger dan bij bitcoin zelf.
Cryptocurrency exchanges worden door de grote vraag van klanten gestimuleerd om zoveel mogelijk cryptomunten aan te bieden. Het scala aan altcoins varieert van bekende namen zoals Ethereum, Ripple en Litecoin tot relatief obscure en nieuwe projecten. Dit brede aanbod trekt speculanten aan die op zoek zijn naar snelle winsten, omdat dergelijke altcoins vaak een periode van hype meemaken waardoor de koersen flink stijgen.
Een van de belangrijkste risico's van altcoins is hun volatiliteit. Hoewel de bitcoin koers zelf al erg kan schommelen, worden deze bewegingen vaak nog uitvergroot bij de altcoins. Ze kunnen grote prijsschommelingen van tientallen procenten ondergaan binnen korte tijdsperiodes, wat zowel kansen als risico's met zich meebrengt. Een sterke stijging kan leiden tot aanzienlijke winsten, maar aan de andere kant kan een daling leiden tot aanzienlijke verliezen.
Een ander risico is dat veel altcoins geen gevestigde geschiedenis hebben en alleen beloftecoins zijn. Veel nieuwe projecten worden gelanceerd als Initial Coin Offerings (ICO's), waarbij investeerders tokens kopen voordat het project volledig operationeel is. Helaas zijn er talloze gevallen geweest waarin ICO's frauduleus bleken te zijn of niet aan de beloofde resultaten voldeden. Dit kan leiden tot het verlies van het geïnvesteerde kapitaal.
Daarnaast zijn er ook technische risico's verbonden aan altcoins. Sommige projecten kunnen kwetsbaar zijn voor hacks of beveiligingslekken, wat kan resulteren in het verlies van fondsen. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je investeert in een altcoin. Handel alleen op betrouwbare en goed beveiligde cryptocurrency exchanges.
Bovendien kunnen altcoins ook worden beïnvloed door externe factoren, zoals regelgeving en marktsentiment. Nieuws over overheidsmaatregelen of negatieve berichtgeving kan leiden tot paniekverkopen en prijsdalingen. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om een goed begrip te hebben van de marktfundamenten voordat je investeringsbeslissingen neemt.
Om deze risico's te beperken, is het essentieel om een gediversifieerde portefeuille te hebben, die ook belegt in andere activa klassen zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Op de cryptomarkt investeer je alleen wat je bereid bent te verliezen. Het is verleidelijk om mee te gaan met de hype en te investeren in opkomende altcoins die snelle winsten beloven, maar probeer het hoofd toch koel te houden. In veel gevallen loopt een dergelijke investering namelijk helemaal fout en spelen speculanten hun ganse inleg kwijt.
Dat de koersen erg sterk bewegen, zie je hieronder in de lijst van stijgers en dalers. Sommige muntjes stijgen met tientallen procenten op een dag. Maar wanneer je pech hebt, kan je ook geconfronteerd worden met zware dalingen. Dagelijks zijn er altcoins die flink onderuit gaan. Je moet deze risico's goed begrijpen vooraleer zelf een aankoop te doen.
ADVERTENTIE
ADVERTENTIE