Je bent hier: Home > Sparen > Spaartips

Spaartips

Iedereen kan sparen. Ook als je weinig verdient. Het is juist belangrijk om te sparen als je een laag inkomen hebt. Zo ben je namelijk voorbereid op onverwachte uitgaven, bijvoorbeeld een wasmachine die kapot gaat. Door te sparen op een spaarrekening heb je altijd wat geld achter de hand. Hieronder staan een aantal spaartips.

Raisin

Europese spaarmarktplaats
Rente op jaarbasis tot 0,95%

Meer info

moneyou

Moneyou Go: 0,05%
Spaar- en betaalrekening in 1

Meer info

Funding Circle

Leen zelf geld uit aan het MKB, gemiddelde jaarlijkse rente van 6 tot 8%

Investeer

NIBC

Termijndeposito's
Rente op jaarbasis tot 0,7%

Meer info

Fast invest

Beleggen in persoonlijke leningen met een hoog rendement tot 14%

Investeer

1. Zet je inkomsten en uitgaven naast elkaar

Zet je inkomsten naast elkaar elkaar (bijvoorbeeld loon, zorgtoeslag, huurtoeslag) en daarnaast je uitgaven per maand (huur, gas, water, licht, boodschappen, internet- en telefoonabbonement etc.). Ook uitgaan en uiterlijke verzorging vallen onder uitgaven. Aan de hand van deze lijst kun je nagaan waarop je kunt besparen in je uitgaven, bijvoorbeeld een abonnement op een blad dat je eigenlijk niet zo vaak leest. Het geld wat je daarop bespaart, kan je op je spaarrekening zetten. Naast het verminderen van de uitgaven kun je ook kijken naar manieren om je inkomsten te laten stijgen.

2. Bespaar op vaste lasten

Je geeft maandelijks heel wat geld uit aan diensten waarop je veel kan besparen door goed te vergelijken. Door de goedkoopste diensten te selecteren kan je maandelijks veel geld besparen.

Vergelijk hier televisie, internet en telecom abonnementen.

Vergelijk hier stroom-en gas abonnementen.

3. Stop je kleingeld in een spaarpot

Het kleingeld in je portemonnee geef je het snelste uit en waaraan je dat uitgeeft is vaak een raadsel. Spaar je kleingeld op in een spaarpot en breng het na bijvoorbeeld 6 maanden naar de bank. Door het geld op een spaarrekening te zetten krijg je rente over het gespaarde geld. Alle beetjes helpen en door het op een spaarrekening te zetten, ben je minder snel geneigd om het geld uit te geven dan wanneer het in je portemonnee zit. Wil je het spaargeld in de spaarpot verhogen? Dat kun je doen door elke week een klein bedrag in de spaarpot te stoppen, bijvoorbeeld €5-, per week.

4. Bezuinig op je boodschappen

Je kunt flink bezuinigen op boodschappen. Kijk eerst in de koelkast en voorraadkast. Vaak heb je veel meer in huis dan je eigenlijk nodig hebt, bijvoorbeeld pasta. Sommige producten lopen daarom het risico om te bederven in je voorraadkast. Maak dus een lijstje van wat je écht nodig hebt. Laat je in de supermarkt niet verleiden door aanbiedingen als 'drie halen twee betalen'. Onbewust koop je zo vaak meer dan je nodig hebt. Ook door goed te kijken naar het goedkoopste merk, bespaar je geld. Deze liggen vaak onder in het schap. Nog een andere tip: doe boodschappen voor meerdere dagen. Als je minder vaak naar de supermarkt gaat, is de kans kleiner dat je je laat verleiden om extra eten en spullen te kopen.

5. Zorg voor extra geld op je spaarrekening

Wil je veel rente ontvangen? Dan is het handig om je spaargeld, zolang het kan, continu te verhogen. Ruim je huis of kledingkast grondig op. Spullen die je niet meer gebruikt of nodig hebt, kun je verkopen via internet of op een rommelmarkt. Deze extra opbrengsten zet je op de spaarrekening. Zo ontvang je weer een hoger rentebedrag. Door je inkomsten en uitgaven naast elkaar te zetten, weet je hoeveel je aan het eind van de maand overhoudt. Om ervoor te zorgen dat je dit geld niet onnodig uitgeeft, kun je dit geld elke maand automatisch laten overboeken van je betaalrekening naar de spaarrekening. Bijvoorbeeld wanneer je salaris gestort is. Ook wanneer je meevallers ontvangt, zoals een belastingterruggave, 13e maand, kinderbijslag of zorgtoeslag kun je dit geld doorsluizen naar je spaarrekening. Zet dit geld dan direct op je spaarrekening, want dat verkleint de kans dat je het uitgeeft.

6. Laat je spaargeld groeien

Er zijn veel aanbieders van spaarrekeningen. Zij hebben vaak allemaal een ander rentepercentage. Vergelijk regelmatig welke rente je krijgt en wat de andere aanbieders voor rentepercentages aanbieden. Mensen denken vaak dat het lastig is om over te stappen, maar je kunt juist makkelijk overstappen van aanbieder. Doe er je voordeel mee. Blijf niet vast houden aan dezelfde bank, terwijl je ergens anders een hogere rentere kunt krijgen. Je hoeft immers niet je betaalrekening en spaarrekening bij dezelfde bank te hebben. Een andere manier om het spaargeld te laten groeien is door een spaardeposito te nemen. Het geld zet je met een spaardeposito voor een bepaalde tijd vast bij de bank. In ruil hiervoor krijg je een hogere rente van de bank. Hou er wel rekening mee dat je bij een spaardeposito geen geld kan opnemen van de spaarrekening gedurende de looptijd. Vergelijk direct om de beste spaarbank te kiezen.

7. Belonen mag, maar met mate

Sparen betekent niet dat je niets meer mag kopen. Je mag jezelf belonen voor het sparen, maar doe dit wel met mate. Probeer zo min mogelijk geld van je spaarrekening uit te geven, tenzij het echt nodig is of je een bepaald doel hebt bereikt. Je wilde bijvoorbeeld sparen voor een vakantie en hebt je spaardoel bereikt. Wil je toch graag wat kopen? Ga dan in de uitverkoop winkelen of maak gebruik van kortingscodes bij webshops. En vraag je bij alles af: heb ik dit echt nodig? Nog een laatste tip. Ga naar de geldautomaat en neem een bedrag op dat je maximaal mag uitgeven, bijvoorbeeld €75-, voor boodschappen of €100-, om kleding van te kopen. Geef niet meer uit dan het bedrag dat je vooraf hebt opgenomen.

8. Leer beleggen en investeren

Als je veel geld gespaard hebt, dan heeft het weinig nut om al je spaarcenten op een spaarrekening aan te houden. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf geld uit te lenen aan particulieren of bedrijven. In dat geval zal je een hoger rendement realiseren dan op een spaarrekening. Zorg er wel voor dat het risico erg laag blijft zodat je eventuele verliezen tot een minimum kan beperken. In het algemeen geldt: hoe hoger het verwachte of beloofde rendement, hoe hoger het risico.

Je kan ook leren beleggen in diverse activaklassen. Als je rustig en gespreid belegt dan leveren aandelen nog steeds een superieur rendement op. Andere mogelijkheden zijn beleggen in obligaties, grondstoffen of vastgoed.

Wil je op korte termijn speculeren op de markten? Dan zijn er diverse cfd brokers op de markt waarmee je makkelijk kan speculeren op stijgingen én dalingen.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl