Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Soorten cryptomunten

Soorten cryptomunten: van altcoins tot memecoins

altcoins

Naast Bitcoin zijn er talloze andere digitale valuta ontstaan, die bekend staan als altcoins. Deze altcoins variëren in functie, doel en technologie. In dit artikel zullen we verschillende soorten cryptomunten verkennen. We zullen enkele prominente categorieën behandelen, waaronder security tokens, utility tokens, stablecoins en zelfs de memecoins.

Security Tokens

Security tokens zijn digitale activa met een 'echte' onderliggende waarde. Het zijn daarom meer effecten en ze hebben dus kenmerken van traditionele financiële producten zoals aandelen of obligaties. Security tokens kunnen investeerders eigendomsrechten in een crypto project geven of ze kunnen recht geven op dividenden of een deel van de omzet. Deze tokens zijn ontworpen om financiële beleggingen mogelijk te maken in de blockchain wereld.

Utility Tokens

Utility tokens, ook wel bekend als app-tokens of user tokens, worden voornamelijk gebruikt binnen een specifiek ecosysteem of platform. Met deze tokens krijg je bijvoorbeeld toegang tot een bepaalde service of krijg je korting op de tarieven. Soms zijn ze ook nodig om toegang te krijgen tot een specifieke functionaliteit van een gedecentraliseerde applicatie (DApp). Deze tokens kunnen dus gebruikt worden om bepaalde diensten te reserveren voor houders van de tokens. Ze kunnen ook gebruikt worden om betalingen uit te voeren in een welbepaald ecosysteem of om in-app-aankopen te doen. Ethereum is een bekend blockchain-platform dat veel utility tokens heeft ondersteund. Dit zijn dan meestal ERC-20 tokens die op de Ethereum blockchain draaien.

Stablecoins

Stablecoins zijn ontworpen om stabiliteit te bieden in prijs, zonder dat de belegger het crypto ecosysteem moet verlaten. In de meeste gevallen bootsen de stablecoins de koers van de dollar na. Er bestaan ook weer verschillende manieren waarop stablecoins tot stand komen.De meest logische manier is dat er bijvoorbeeld 1.000 tokens van een stablecoin in dollar worden uitgegeven wanneer de uitgever 1.000 echte Amerikaanse dollar in zijn kluizen gaat bewaren. Een stablecoin kan ook aan een grondstof als goud gekoppeld worden. Bekende voorbeelden van stablecoins zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC) en Dai (DAI).

De uitgever van de stablecoin zal ervoor zorgen dat er tokens beschikbaar zijn op verschillende blockchain netwerken. Zo heeft Circle USDC tokens op blockchain netwerken als Ethereum, Solana, Avalanche, TRON, Algorand, Stellar, Flow en Hedera. Als gebruiker moet je daarom goed weten op welk blockchain netwerk je een transactie wil uitvoeren.

Memecoins

Een opvallende ontwikkeling in de cryptowereld is de opkomst van memecoins. Deze cryptocurrencies hebben meestal geen specifieke gebruikswaarde of onderliggende technologie. In plaats daarvan zijn ze gebaseerd op internetmemes of populaire culturele referenties. In feite gaat het over muntjes die als een grap zijn opgestart. Maar ondanks deze vreemde basis hebben memecoins toch vaak een sterke gemeenschap of community, waarbinnen de muntjes vaak gebruikt worden als een vorm van amusement of sociale interactie. Dogecoin is een van de bekendste memecoins, die zijn oorsprong vindt in een populaire internetmeme met de afbeelding van een Shiba Inu-hond.

Regelmatig duiken er nieuwe memecoins op, die plots sterk in waarde stijgen. Dat gebeurt wanneer een bepaalde community er in slaagt om een heuse hype te creëren rond een memecoin. Iedereen wil dan plots het muntje kopen, uit angst om een stijging te missen. Maar wanneer iedereen gekocht heeft, crasht een dergelijke memecoin vaak erg sterk. Daarom is het niet verstandig om veel geld te investeren in deze memecoins.

Conclusie

Naast Bitcoin zijn er talloze altcoins ontstaan met verschillende doelen en functies. In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van enkele prominente categorieën van altcoins, waaronder security tokens, utility tokens, stablecoins en memecoins. Elk van deze categorieën heeft unieke eigenschappen en toepassingen in de cryptowereld. Het is belangrijk op te merken dat de cryptomarkt voortdurend evolueert en dat nieuwe innovaties en categorieën van digitale valuta's blijven ontstaan.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl