Je bent hier: Home > Leningen > Rentekrediet

Rentekrediet

Het rentekrediet is een van de meest flexibele leenvormen die bestaat. Door zijn flexibiliteit geniet dit krediet dan ook een grote populariteit. Als je op dit moment weinig af kunt lossen, maar weet dat dat over een paar jaar veel makkelijker zal gaan, kan een rentekrediet zeker interessant zijn. De maandlasten van het rentekrediet bestaan alleen uit rente, en bevatten geen aflossingsdeel. Met de kredietverstrekker spreek je een aflossingsvrije periode af, waarin je alleen rente betaalt. De periode daarna zul je de schuld kunnen aflossen op de manier die voor jou het meest geschikt is.

Kredietplafond

Voordat je het rentekrediet kunt gebruiken wordt met de bank altijd eerst een kredietplafond afgesproken. Dit is het maximale bedrag dat je op mag nemen. Bij de meeste kredietverstrekkers is dit bedrag minimaal 12.500 euro. Het rentekrediet is daardoor dus heel geschikt voor grotere uitgaven die je in de toekomst af wilt lossen. Net als bij het doorlopend krediet ben je niet verplicht het gehele bedrag op te nemen. De enige verplichting die deze leenvorm maandelijks geeft is het betalen van de fiscaal aftrekbare rente, over het kredietsaldo dat uiteindelijk opgenomen is.

Maandlasten

Met het rentekrediet kun je elk moment op nemen of aflossen naar wens. De maandlasten hangen af van het saldo dat daadwerkelijk is opgenomen, en waar je rente over betaald. Bij het rentekrediet kun je volledig zelf bepalen hoe je uiteindelijk de schuld af gaat lossen. Deze afbetaling begint echter pas na de aflossingsvrije periode, nooit eerder.

Aflossingsvrije periode

Als je na deze aflossingsvrije periode echter nog steeds niet over genoeg middelen beschikt om af te gaan lossen dan kun je aan de bank vragen of de aflossingsvrije periode verlengd kan worden. De bank zal bij de beslissing goed kijken of het aannemelijk is dat je later wel over de middelen tot aflossing zal beschikken. Als de bank overtuigd is, zal de aflossingsvrije periode verlengd worden en kun je later beginnen met het terugbetalen van je lening.

Vrij

Samenvattend is het rentekrediet een zeer flexibele leenvorm die geschikt is als je voor grote uitgaven staat. De rente over de lening is vaak zeer laag en de maandlasten zijn goed te overzien. Je betaalt de eerste periode immers alleen rente. De maandlasten kunnen wel variëren, afhankelijk van het door jou opgenomen bedrag. Er zijn geen bijkomende kosten die voor het afsluiten van het rentekrediet berekend worden. Tot slot staat de manier waarop je de schuld uiteindelijk aflost volledig vrij.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl