Je bent hier: Home > Leningen > Spaarkrediet

Spaarkrediet

Het spaarkrediet is een leenvorm die erg op het doorlopend krediet lijkt. Het verschil echter is dat bij het spaarkrediet het geleende bedrag wordt afgelost via een belastingvrij spaarplan. Het spaarkrediet heeft twee verschillende kanten; je sluit bij de kredietverstrekker een rentekrediet af en tegelijkertijd een belastingvrij spaarplan.

Goedkoop

Deze werkwijze maakt het spaarkrediet tot een hele goedkope vorm van lenen. Maandelijks betaal je alleen rente over het opgenomen kredietsaldo zonder af te lossen. Pas na verloop van tijd wordt met het geld dat je via het belastingvrije spaarplan hebt opgebouwd het krediet terugbetaald. Het spaarkrediet is zo samengesteld dat wanneer je maandelijks constant het zelfde bedrag spaart, de opbrengst na 15 jaar belastingvrij is!

Maandelijks afbetalen

Als je een spaarkrediet aanvraagt dan ben je verplicht om maandelijks bedragen te storten in het belastingvrije spaarplan. Na een periode van minimaal 15 jaar wordt het spaarplan uitgekeerd en met dat bedrag los je het rentekrediet volledig af.

Lage maandlasten

Deze vorm van lenen heeft als voordeel dat, door het uitspreiden over 15 jaar, de maandlasten heel laag blijven. Hier staat tegenover dat de rentekosten in totaal hoger liggen dan bij andere financieringsvormen. Het spaarkrediet is daardoor vooral geschikt als een extra rekening voor aanschaffen die duurzaam zijn, zoals een keuken, of een verbouwing aan het huis. Ook voor andere grote voorziene uitgaven die niet van het eigen budget betaald kunnen worden, kan het spaarkrediet een oplossing zijn.

Vrijheid

Het verschil tussen het spaarkrediet en het doorlopend krediet is dat je bij een doorlopend krediet kunt aflossen wanneer je wilt. Bij een spaarkrediet is dit niet mogelijk, en los je alles in een keer af met het belastingvrije spaarplan. Als je bij het spaarkrediet eenmaal het volledige krediet hebt opgenomen, kun je geen verder opnames doen. Voor mensen die juist veel flexibiliteit willen bij aflossen en opnemen is het spaarkrediet daardoor minder geschikt. Zij zullen meer baat hebben bij een doorlopend krediet.

Sparen en lenen

Samenvattend is het spaarkrediet een leenvorm waarbij je leent en spaart voor de aflossing tegelijk. De maandelijkse lasten zijn heel laag, namelijk alleen rente en het maandelijks te storten spaarbedrag. Daar staat tegenover dat de rente vaak hoger ligt dan bij andere vormen van lenen. Bij het spaarkrediet kun je opnemen wanneer je dat het beste uitkomt. De duur van het spaarplan bedraagt minstens 15 jaar, om op deze wijze een belastingvrije uitkering te verkrijgen. Tot slot zijn er geen kosten verbonden aan het afsluiten van een rentekrediet.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl