Je bent hier: Home > Nieuws > EU verbiedt versturen crypto naar Rusland

EU verbiedt versturen crypto naar Rusland

EU verbiedt versturen crypto naar Rusland

09 april 2022 - door Redactie

Om tegen te gaan dat Rusland economische sancties ontloopt, heeft de EU het verboden om bepaalde cryptocurrency’s naar het land te versturen.

Lidstaten van de Europese Unie hebben besloten om het verzenden van cryptocurrency met een hoge waarde naar Rusland te verbieden. Dit besluit maakt deel uit van het vijfde sanctiepakket tegen Rusland als reactie op de oorlog in Oekraïne. Het verbod kan uiteraard alleen geïmplementeerd worden door gecentraliseerde exchanges. Wie een eigen cold wallet heeft, kan blijven doen wat hij of zij wil. 

De maatregel zal evenwel sterk bijdragen aan het verminderen van de mogelijkheden om eerdere sancties te ontlopen. Verder is het voor vier Russische banken onmogelijk geworden in de EU te opereren, wordt er gestopt met de import van steenkool en mag er geen financieel advies meer worden verleend aan de Russische oligarchen. 

In een verklaring van de Europese Commissie werd gezegd dat ook Russische individuen geen crypto meer in hun wallets mogen ontvangen. Er is geen hard bewijs dat cryptocurrency wordt gebruikt om sancties te ontlopen. 

Maatregelen VS

Ook de Verenigde Staten hebben maatregelen getroffen wat betreft de toevoer van cryptocurrency naar Rusland. Het Ministerie van Financiën heeft sancties geplaatst op de prominente Russische darkweb-marktplaats Hydra en cryptocurrency exchange Garantex, die vanuit Moskou en Sint-Petersburg worden gerund.

De sancties tegen Hydra en Garantex zijn volgens het ministerie een waarschuwing voor criminelen die willen verdienen aan de oorlog in Oekraïne. Personen uit de VS kunnen niet langer een bijdrage leveren of crypto overmaken naar de platformen.

Eerder deze week heeft ook de Duitse politie Hydra in het land afgesloten, en legde daarbij beslag op 25 miljoen dollar aan Bitcoin. 

Rusland onderweg naar grootste recessie sinds val Sovjet-Unie

Volgens de Britse overheid is Rusland onderweg naar een enorme recessie. Het BNP zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk tussen de 8,5% en 15% zakken, en zal niet snel weer kunnen stijgen door de doorgaande sancties.

Op het moment is ongeveer 330 miljard euro aan buitenlandse valuta door de wereldwijde sancties bevroren in Rusland, wat uitkomt op zo’n 60% van de buitenlandse valuta aan reserve. Door het bevriezen van de buitenlandse valuta, is het niet meer mogelijk voor Rusland om zijn binnenlandse schulden af te betalen. 


Laatste artikels over Sparen


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meer


Europeanen moeten gaan betalen voor uitstoot van CO2

22 december 2022

Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is na lang onderhandelen besloten.
Lees meer


Snel herstel van afkoelende economie en daling van de huizenprijzen

19 december 2022

De huizenprijzen in Nederland gaan in 2023 en 2024 dalen met ongeveer 6 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Reden voor deze daling is de hogere hypotheekrente en de afkoeling van de economie.
Lees meer


Ongeveer een derde van alle kotvissers wil stoppen

01 december 2022

Een groot deel van de kotvissers denkt na over het stoppen met vissen. Maar liefst 79 kotvissers zijn ingegaan op een saneringsregeling.
Lees meer


Alle gedupeerden van de spaartaks moeten gecompenseerd worden volgens de Consumentenbond

26 oktober 2022

Mensen die vroeger te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld worden door de Consumentenbond opgeroepen om zich te melden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken