Je bent hier: Home > Beleggen > Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen

Het vergt veel ervaring en kennis om goed te kunnen beleggen. Zelfs voor ervaren beleggers brengt het grote risico's met zich mee. Daarom wordt er vaak gekozen voor een beleggingsfonds. De fondsbeheerder staat aan het hoofd van het fonds en beheert de gelden van alle deelnemers. Er wordt gezocht naar geschikte aandelen maar er kan ook belegd worden in obligaties. Op die manier kan je door één fonds te kopen de risico's meteen mooi spreiden.

Voordelen

Expertise

Beleggingsfondsen worden door deskundige fondsbeheerders samengesteld. Als deelnemer maak je eigenlijk gebruik van de expertise van de fondsbeheerders. Dit is vanzelfsprekend niet gratis. Je betaalt hier namelijk verschillende kosten voor, waaronder de beheerkosten. Deze kunnen al snel oplopen tot 1 à 1,5 procent per jaar.

Het gemak

Omdat beleggingsfondsen actief worden beheerd hoef je niet dagelijks te kijken hoe je er voor staat en wat je moet wijzigen. Je hoeft alleen maar eenmalig een beleggingsfonds te kiezen waar je in wil beleggen en zij doen de rest.

Kleine bedragen mogelijk

Wanneer je een maandelijks een klein bedrag wil beleggen, dan kun je het beste kiezen voor een beleggingsfonds in plaats van aandelen. Je kan moeilijk voor 100 euro aandelen gaan kopen, vaak lopen de transactiekosten dan te hoog op. Bij beleggingsfondsen bestaan er wel formules waarbij je maandelijks een bedrag kan investeren tegen lage kosten.

Spreiding

Wanneer je tijdens het beleggen in aandelen het geld wil verspreiden over verschillende sectoren, bedrijven en landen moet je over een flink vermogen beschikken. Een beleggingsfonds doet dit meteen voor je. Daarnaast koop je aan alle mogelijke prijzen als je bijvoorbeeld elke maand een bedrag investeert. Je zal soms kopen aan lage prijzen en soms aan hoge prijzen. Maar doorheen de tijd heb je dan in feite aan gemiddelde koersen gekocht. Wanneer je een aandeel koopt en juist pech hebt dat dit aandeel op zijn top stond, dan kan je soms jaren na mekaar verliezen boeken.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl