Je bent hier: Home > Beleggen > Obligaties

Obligaties

Een obligatie is simpel gezegd een verhandelbare lening. Als belegger leen je jouw geld uit aan een bedrijf of aan de overheid. In ruil zal je jaarlijks rente ontvangen.

Risico's

Net zoals alle andere beleggingen loop je ook met beleggen in obligaties een risico. Het bedrijf waarvan je obligaties hebt gekocht kan bijvoorbeeld failliet gaan. In dat geval is het nog maar de vraag of je jouw inleg zal terugzien.

Overheidsobligaties zijn veiliger wat dat betreft. De kans is eerder klein dat de overheid failliet gaat, maar de eurocrisis en de Griekse schuldenproblematiek hebben duidelijk gemaakt dat ook overheidsobligaties risicovol kunnen zijn.

Een laatste risico is de rentevoet. Als je vandaag een obligatie koopt die 1% rente geeft en de marktrente stijgt volgend jaar naar 3%, dan is jouw obligatie niet meer interessant. Moest je deze obligatie willen verkopen voor de afloopdatum, dan zal je er minder voor krijgen dan wat je zelf betaald hebt. Dit omdat het voor een belegger interessanter is om nieuwe obligaties te kopen die een hogere rentevoet geven. Als je van plan bent om de obligatie bij te houden tot de afloopdatum dan speelt dit probleem niet. Maar je weet dan wel dat je een hogere rentevoet misloopt omdat je geld vastzit in jouw laagrentende obligatie.

Obligaties kopen

Om obligaties aan te schaffen kun je het beste naar een broker of bank gaan. Deze zullen zij jou twee verschillende opties aanbieden: nieuwe of bestaande obligaties. De nieuwe obligaties worden uitgegeven aan de huidige marktrente, de bestaande obligaties koop je aan op de 'secundaire markt'. Als deze obligaties een lagere rentevoet hebben, dan zal je er minder voor betalen dan de uitgifteprijs. Een obligatie van 1000 euro kan je dan bijvoorbeeld kopen voor 950 euro. Deze lagere prijs compenseert dan de lagere rentevoet die de obligatie uitkeert.

Let op

Wanneer je gaat beleggen moet je jezelf niet laten verleiden door hoge rentes. In de meeste gevallen geven bedrijven met een lage kredietwaardigheid een hoge rente. De kans op een faillissement is namelijk veel hoger bij deze bedrijven en ze moeten hier dan ook een extra 'risicopremie' voor betalen.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl