Je bent hier: Home > Beleggen > Vastgoed

Investeren in vastgoed

Er zijn veel manieren om in de vastgoedmarkt te investeren. Je kan zelf een pand of meerdere panden kopen, maar je kan ook aandelen kopen van bedrijven die investeren in de vastgoedmarkt.

Direct beleggen

Wanneer je direct gaat beleggen koop je zelf de panden aan om deze vervolgens te exploiteren. Het grootste deel van je rendement wordt bepaald door de waardestijgingen en de huurinkomsten van het pand. Wanneer je een eigen huis bezit is dit ook een vorm van direct beleggen.

Voordelen

De kans op een hoog rendement is groot en omdat je zelf eigenaar bent beslis je over alles.

Nadelen

Je beschikt waarschijnlijk maar over beperkte middelen en kan hierdoor slechts op één of enkele locaties een pand kopen. Het risico is dus relatief groot. Voordat je direct kunt beleggen heb je ook een groot vermogen nodig. Je hebt zelf wat deskundigheid nodig om de juiste investering te bepalen en er komt heel wat beheer bij kijken.

Indirect beleggen

Wanneer je indirect gaat beleggen koop je beursgenoteerde vastgoedfondsen. Er zijn tientallen vastgoedfondsen met een beursnotering waar beleggers in kunnen investeren. Je hebt dan wel een goede broker nodig om aandelen te kunnen kopen.

Voordelen

Je hebt zelf geen kennis nodig van de vastgoedmarkt en het fonds zorgt zelf voor een spreiding van het risico door te investeren in verschillende projecten. Bovendien kan je erg snel in-of uitstappen. Je kan bijvoorbeeld snel inspelen op wijzigende marktomstandigheden of nieuwe trends.

Nadelen

Als aandeelhouder heb je weinig te zeggen, de bestuurders beslissen. Daarnaast kan een algemene negatieve stemming op de beurs ook wegen op de koersen van de vastgoedfondsen. Je belegging wordt zo ook afhankelijk van de grillen van de beurzen.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl