Je bent hier: Home > Creditcards > Veiligheid

Hoe veilig is betalen met een creditcard?

Er zijn wereldwijd drie verschillende creditcards te onderscheiden die nagenoeg overal geaccepteerd worden: VISA, Mastercard en American Express. Wat betreft betaalveiligheid en verzekering van jouw aankopen zijn deze creditcards vergelijkbaar. Vergelijk deze creditcards hier.

Vroeger hoefde je slechts een handtekening te zetten bij een betaling met jouw creditcard, maar tegenwoordig is de handtekening vervangen door een pincode. Hierdoor is het betalen met een creditcard in een winkel veel veiliger geworden. Daarnaast nemen banken veel voorzorgsmaatregelen zoals het constant monitoren van verdachte transacties. Bij online betalingen wordt bovendien steeds de veiligheidscode (cvv/cvc) gevraagd: dit is een driecijferige code die op de achterkant van jouw kaart staat. Soms is ook een digitale handtekening vereist, bijvoorbeeld te berekenen via een digipass of door het inscannen van een QR code via een app die op jouw smartphone staat.

Ik ben mijn creditcard kwijt

Als je jouw creditcard bent verloren of als ze is gestolen, dan is het zaak om zo snel mogelijk jouw bank of creditcard instelling te bellen. Elke instelling heeft een telefoonnummer dat vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar is om jouw creditcard te blokkeren. Vanaf dat moment kunnen er geen betalingen meer verricht worden en ben je beschermd tegen diefstal en fraude met jouw creditcard. Het rest je slechts om een formulier in te vullen om het bedrag dat besteed is terug te vorderen in de periode tussen het verlies en het blokkeren van jouw creditcard.

Zijn aankopen verzekerd als producten of diensten niet worden geleverd?

Jouw aankopen zijn vaak verzekerd als je ze met jouw creditcard aanschaft. De precieze voorwaarden verschillen per bank en per creditcardmaatschappij. Als je bijvoorbeeld een vliegticket hebt gekocht en de vliegtuigmaatschappij gaat failliet, dan belooft de creditcardmaatschappij of de bank jouw geld terug te storten. Aangezien het vaak een lang proces is om geld terug te vorderen van een failliet bedrijf, neemt de bank dit risico op zich. Je krijgt je geld terug zodra het faillissement van het bedrijf is bevestigd.

Er is een bedrag afgeschreven zonder mijn toestemming

Als er een bedrag van jouw creditcard is afgeschreven zonder je toestemming, dan kan er sprake zijn van fraude of diefstal. In dit geval kom je er pas na de transactie achter dat jouw gegevens gestolen zijn. Doordat het vaak te achterhalen is waar de betaling heeft plaatsgevonden, is het meestal eenvoudig aan te tonen dat je de transactie niet zelf hebt gedaan. Daarnaast worden verdachte transacties automatisch gedetecteerd. Bijvoorbeeld, bij een betaling met jouw creditcard in Rusland, terwijl je een uur daarvoor jouw creditcard nog in Nederland hebt gebruikt, wordt meestal direct actie ondernomen door de creditcardmaatschappij. Als is aangetoond dat je de betaling niet zelf hebt gedaan, wordt het bedrag teruggestort op jouw rekening en krijg je zo snel als mogelijk een nieuwe creditcard.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl