Je bent hier: Home > Leningen > Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Je kan de voorwaarden en mogelijkheden van persoonlijke leningen vergelijken in de onderstaande tool. Op de websites van de aanbieders kan je ook berekenen hoeveel je kan lenen.

Wat is een Persoonlijke Lening?

De persoonlijke lening is een leenvorm die heel veel voorkomt. Vaak spreekt men ook kort over de 'PL'. Bij de persoonlijke lening krijg je het gehele leenbedrag in één keer op je rekening gestort en wordt vooraf bepaald hoe je dit zult terugbetalen. Deze aflossing vindt meestal plaats over een vastgesteld aantal termijnen in een vooraf bepaalde periode, bijvoorbeeld gedurende 5 jaren maandelijks een som aflossen. De looptijd en de rente van de persoonlijke lening worden in een leenovereenkomst vastgelegd en deze kunnen niet meer veranderd worden gedurende de looptijd. Anders dan bij het doorlopend krediet is het niet toegestaan om het afgeloste saldo opnieuw op te nemen. Hierdoor staat het verloop van de persoonlijke lening volledig vast.

Lenen voor grote aankopen

De persoonlijke lening wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals voor grote aankopen, die veel geld kosten. De aanschaf van een auto, de inbouw van een keuken, of een aanbouw aan het huis. Het gaat hierbij steeds over specifieke doeleinden waarvan je de kostprijs goed kan inschatten. De persoonlijke lening wordt echter niet vaak gebruikt voor de dagelijkse lasten, omdat je op deze wijze de rente niet van de belasting af kan trekken. De rente die voor een persoonlijke lening wordt berekend is meestal hoger dat die bij een hypotheek (omdat een hypotheek meer zekerheid geeft), maar lager dan die van het doorlopend krediet ( doordat er in de persoonlijke lening geen sprake is van een renterisico).

Voorbeelden

  1. Grote Aankopen: Als je van plan bent om een grote aankoop te doen, zoals een auto, meubels of een nieuwe keuken, kan een persoonlijke lening je helpen om de kosten te spreiden en de aankoop te financieren.

  2. Schulden Consolideren: Als je meerdere schulden hebt met verschillende rentetarieven, kun je overwegen om deze schulden samen te voegen in één persoonlijke lening met een vast rentetarief en een duidelijke terugbetalingstermijn.

  3. Allerlei Projecten: Voor persoonlijke projecten, zoals het volgen van een opleiding, een bruiloft organiseren of een reis maken, kan een persoonlijke lening helpen om deze dromen te verwezenlijken.

Vast bedrag

Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je meteen een afgesproken bedrag tot je beschikking hebt, wat zekerheid geeft. Omdat je vaste afspraken maakt, zullen er weinig verassingen zijn bijvoorbeeld wat betreft het aflossen. Een ander voordeel is dat je bij de persoonlijke lening een vast rentebedrag betaalt, dat dus niet varieert. Tot slot ben je er zeker van dat je na de vooraf bepaalde tijd je hele schuld zult hebben afbetaald.

BKR

De kans is groot dat de kredietverstrekker je vraagt om aan te tonen dat je huidige financiële situatie in staat is om de kosten van een dergelijke lening te dragen. Daarnaast voert de aanbieder waarschijnlijk ook een controle uit in het register van het BKR, het is dus belangrijk om hier geen negatieve beoordeling in te hebben.

Duidelijkheid

Als je een persoonlijke lening krijgt, dan is het belangrijk dat je met een paar zaken rekening houdt. Vraag altijd aan de bank of er eventuele kosten zijn verbonden aan vervroegd aflossen. Je kunt voor je akkoord gaat vragen of in de leenovereenkomst opgenomen kan worden dat versneld aflossen boetevrij is. Kijk verder goed naar de voorwaarden bij overlijden. Is het overlijdensrisico afgedekt? Een groot aantal verzekeraars schelden het openstaande bedrag bij overlijden kwijt, maar niet allemaal. Ga een persoonlijke lening alleen aan als je over al deze zaken duidelijkheid hebt!

Voordelen van Persoonlijke Leningen

  1. Vaste Rente en Termijn: Bij een persoonlijke lening is de rente vast, wat betekent dat je maandelijkse betalingen gedurende de looptijd van de lening niet zullen veranderen. Dit maakt het gemakkelijker om je budget te plannen.

  2. Duidelijke Voorwaarden: Een persoonlijke lening wordt afgesloten met duidelijke voorwaarden en een vastgestelde looptijd. Je weet precies hoeveel je moet betalen en wanneer je de lening zult aflossen.

  3. Snelle Goedkeuring: Afhankelijk van de geldverstrekker kan de goedkeuring voor een persoonlijke lening relatief snel zijn, waardoor je snel toegang krijgt tot het geleende bedrag.

Nadelen van Persoonlijke Leningen

  1. Rente en Kosten: Hoewel de rente bij een persoonlijke lening vast is, ligt het tarief hoger dan bij andere vormen van leningen, zoals hypotheken. Dit komt omdat er geen onderpand gevraagd wordt.

  2. Vroegtijdige Aflossing: Sommige geldverstrekkers kunnen kosten in rekening brengen als je de lening vroegtijdig wilt aflossen, wat je totale kosten kan verhogen.

  3. Schuldenlast: Het afsluiten van een persoonlijke lening kan je dieper in de schulden brengen als je de lening niet verstandig beheert of als je niet in staat bent om aan de maandelijkse betalingen te voldoen.

Conclusie

Een persoonlijke lening kan een handige optie zijn voor verschillende financiële behoeften, zoals grote aankopen, schuldenconsolidatie of persoonlijke projecten. Het biedt vaste rente en duidelijke voorwaarden, wat helpt bij het plannen van je budget. Hoewel persoonlijke leningen voordelen kunnen bieden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het afsluiten van een lening en ervoor te zorgen dat je de maandelijkse betalingen kunt voldoen. Vergelijk de rentetarieven, voorwaarden en kosten bij verschillende geldverstrekkers om de beste keuze te maken die past bij je financiële situatie en doelen.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl