Je bent hier: Home > Leningen > BKR kredietcheck

BKR kredietcheck

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Laten we eerst beginnen met te zeggen dat BKR iets algemeens is. Een registratie hierbij hoeft dan ook zeker niet negatief te zijn. Je wordt geregistreerd bij de BKR als je een lening hebt afgesloten in het verleden. Of je nou geld leent voor een huis, een auto of een nieuwe televisie, alles wordt geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR. Dit is een bestand waarin alle kredietgegevens van mensen worden opgeslagen: het soort krediet, de NAW gegevens van de kredietnemer en eventuele bijzonderheden.

Jouw dossier kan een negatieve of een positieve BKR-codering hebben. Je krijgt een positieve BKR-codering als je jouw lening binnen de juiste termijn hebt afgelost. Je bent dan nog steeds kredietwaardig. Een negatieve BKR-codering ontstaat door het te laat aflossen van een lening.

Als je in Nederland een lening aanvraagt dan kan de kredietverstrekker bij het BKR jouw leengeschiedenis opvragen. Zo krijgen ze een overzicht van de leningen die je hebt afgesloten. De zogenaamde BKR-toetsing speelt een grote rol in het acceptatieproces van de lening. Als je al teveel leningen hebt of als je een geschiedenis met veel problemen hebt, dan zal de BKR-beslissing waarschijnlijk negatief uitvallen. Op deze wijze wordt niet alleen de bank, maar ook de aanvrager beschermd, die niet met onmogelijk af te lossen schulden achterblijft.

Je gegevens worden een hele tijd bewaard. Zelfs na het aflossen van een lening zullen je gegevens nog 5 jaren bewaard worden zodat een nieuwe kredietverstrekker inzicht kan krijgen in je kredietverleden.

Negatieve registratie

Krijg je te maken met een betalingsachterstand omdat je een keer de rente of de aflossing niet kan betalen, dan kun je een negatieve registratie krijgen. Je kredietverstrekker waarschuwt je wel vooraf. Je hebt dan nog altijd de mogelijkheid om te betalen, vooraleer er een achterstandsmelding bij BKR wordt gedaan. In de praktijk hebben 90% van de geregistreerden nog steeds een positieve BKR codering.

Negatieve bkr registratie verwijderen

Een negatieve BKR registratie kan je jarenlang blijven achtervolgen en kan onmiddellijk zorgen voor een afwijzing bij de aanvraag van een lening of een hypotheek. Misschien heb je even een moeilijke financiële periode gehad, die ondertussen achter de rug is. De negatieve BKR registratie is dan een streep door de rekening als je nog toekomstplannen hebt waarvoor je opnieuw moet lenen.

Gelukkig kunnen onterechte negatieve BKR registraties verwijderd worden, maar dit is werk voor specialisten.

Alternatieven

Er zijn nog wel oplossingen voor mensen met een negatieve BKR registratie. Heb je slechts een zeer beperkt bedrag nodig, dan behoort een minilening misschien nog tot de mogelijkheden.

Een andere mogelijkheid is particulier geld lenen bij vrienden of familie. Zorg er dan wel voor dat afspraken duidelijk op papier gezet worden om discussies in de toekomst te vermijden.

Ook klassieke creditcards zijn onmogelijk aan te vragen met een negatieve BKR. Maar er bestaan wel prepaid creditcards zonder bkr toetsing. Je moet dan wel zelf vooraf geld storten op deze creditcard vooraleer je een aankoop kan doen.

Coderingen

Na twee of drie maanden betalingsachterstand zal je kredietverstrekker een melding maken bij BKR. In dat geval zal er een codering verschijnen achter deze welbepaalde lening.

Voorbeelden coderingen:

  • Code A: Je loopt achter met de terugbetalingen
  • Code H: Hersteld. Je betalingsachterstand is weggewerkt
  • Code 1: Er is een aflossingsregeling opgesteld
  • Code 2: Kredietverstrekker eist het openstaande bedrag in één keer op
  • Code 3: Een afboeking of kwijtschelding
  • Code 4: Je bent onbereikbaar, kredietverstrekker kan geen contact maken met ontlener
  • Code 5: Er is een betalingsregeling voor een hypotheek (tijdelijke code)

geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl