Je bent hier: Home > Leningen > Rood staan

Rood staan of krediet op betaalrekening

Een mogelijkheid om geld te lenen is door gebruik te maken van het krediet op betaalrekening, dat in de volksmond ook wel als rood staan gedefinieerd wordt. Indien je over een vast en regelmatig inkomen beschikt, kan de bank de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van krediet op betaalrekening. Daarbij gaat het veelal om kleine bedragen tot bijvoorbeeld duizend euro, maar in veelvoorkomende situaties, waarin er meer geld nodig is, kun je de bank verzoeken om akkoord te gaan met een hoger krediet op je eigen betaalrekening. Het krediet op betaalrekening krijgt dan de vorm en voordelen van een doorlopend krediet en biedt veel flexibiliteit ten aanzien van het aflossen en opnemen van bedragen.

Voordeel

De flexibiliteit van deze leenvorm maakt een krediet op betaalrekening aantrekkelijk: je kan geld opnemen wanneer het nodig is en dit allemaal via je gewone bankrekening.

Vooral consumenten, die tegen het einde van de maand over extra financiële zekerheid wensen te beschikken, kunnen voordeel hebben van een krediet op hun betaalrekening. Het gaat in de meeste situaties dan ook om tijdelijk rood staan op de eigen bankrekening, want zodra het salaris is gestort, kan het negatieve saldo weer worden aangevuld. Een ander voordeel van het gebruikmaken van krediet op betaalrekening is, dat er alleen rente in rekening wordt gebracht door de bank over het deel dat daadwerkelijk gebruikt is. Is het saldo positief op de bankrekening, dan zal er dus geen rente hoeven te worden betaald.

Nadeel

Het grote nadeel van rood staan is de erg dure rente. Je betaalt meestal een veelvoud van andere leenvormen. Daarom is een doorlopend krediet meestal veel interessanter.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl