Je bent hier: Home > Leningen > Zakelijke lening

Vandaag een zakelijke lening aanvragen

Met een zakelijke lening of een zakelijk krediet ontvang je als MKB of ZZP'er geld om in je onderneming te investeren, zodat je bedrijf blijft groeien. Je investeert bijvoorbeeld in een nieuw kantoor, nieuwe auto's, machines of extra personeel.

In principe is er wel een verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening. Een krediet is een bepaald bedrag waarop je beroep kan doen. Zo zou je bijvoorbeeld maandelijks tot 5.000 rood kunnen staan op jouw zakelijke rekening. Wanneer je krap bij kas zit, kan je dit dus tijdelijk opnemen. Bij een zakelijke lening wordt vooraf een bepaald bedrag afgesproken dat op jouw rekening zal geplaatst worden. Hiermee kan je vervolgens investeringen doen.

Zakelijke leningen vergelijken


New10

Vanaf € 20.000 tot en met 1 miljoen
Aantrekkelijke rente

Vraag aan

CapitalBox

€ 5.000 tot en met € 350.000
Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Vraag aan

Bridgefund

€ 5.000 tot en met € 100.000
Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Vraag aan

Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Tegenwoordig is het mogelijk om relatief snel te lenen zonder je jaarcijfers over te maken. De bank vraagt dan wel inzage in jouw bankrekening, zodat ze een goed zicht krijgt op de cash die binnen komt en buiten gaat. Op basis van deze data zal de bank een positieve of negatieve kredietbeslissing maken.

De rente van een zakelijke lening

In de meeste gevallen ligt de rente van een zakelijke lening relatief hoog. Een rentevoet van meer dan 12% is geen uitzondering. Dat komt omdat het risico voor de bank vrij groot is. Er zijn namelijk wel wat ondernemers die failliet gaan, waardoor de bank regelmatig tegen verliezen aankijkt. De inkomsten van zelfstandigen zijn veelal onzeker. Tegenover iemand met een vaste baan loopt de bank dus meer risico en daarom wordt een hogere rentevoet aangerekend.

De rente is verder wel afhankelijk van het doel van de lening. Wil je bijvoorbeeld een voorschot krijgen op gemaakte facturen, dan zal de rente lager liggen dan wanneer je geld nodig hebt om nieuwe machines te kopen.

Zakelijke lening voor een starter: de sleutel tot succesvol ondernemen

Het starten van een eigen bedrijf is een spannende onderneming, maar het brengt ook financiële uitdagingen met zich mee. Een van de grootste obstakels voor beginnende ondernemers is het verkrijgen van voldoende kapitaal om hun bedrijf van de grond te krijgen. Een zakelijke lening kan hierbij een cruciale rol spelen.

Wat is een zakelijke lening voor starters?

Een zakelijke lening voor starters is een specifieke financieringsoptie die bedoeld is om nieuwe bedrijven te helpen bij het opstarten en groeien. Deze leningen worden vaak aangeboden door banken, kredietverstrekkers en andere financiële instellingen, en zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften en uitdagingen van startende ondernemers.

Waarom kiezen voor een zakelijke lening?

Startkapitaal: Een lening kan het broodnodige startkapitaal verschaffen om essentiële uitgaven te dekken, zoals huur, inventaris, marketing en personeelskosten.

Flexibiliteit: Veel kredietverstrekkers bieden flexibele voorwaarden die zijn afgestemd op de specifieke situatie van de ondernemer, waardoor de terugbetalingen beter beheersbaar zijn.

Groei en uitbreiding: Met voldoende financiële middelen kunnen starters investeren in groeikansen, zoals het uitbreiden van hun productaanbod of het betreden van nieuwe markten.

Waarop letten bij het aanvragen van een zakelijke lening?

Businessplan: Een solide businessplan is essentieel. Kredietverstrekkers willen zien dat je een duidelijk en haalbaar plan hebt voor hoe je je bedrijf gaat runnen en hoe je van plan bent om de lening terug te betalen.

Kredietwaardigheid: Hoewel nieuwe bedrijven vaak nog geen bedrijfscredit hebben opgebouwd, kunnen persoonlijke kredietgeschiedenis en financiële stabiliteit van de ondernemer een rol spelen bij de goedkeuring van de lening.

Voorwaarden en rente: Vergelijk verschillende leningopties om de beste voorwaarden en rentetarieven te vinden die passen bij jouw behoeften en financiële situatie.

Alternatieve Financieringsopties: Naast traditionele leningen zijn er ook andere financieringsmogelijkheden zoals microkredieten, crowdfunding en investeerders die overwegen waard kunnen zijn.

Het verkrijgen van een zakelijke lening kan de eerste stap zijn naar het realiseren van je ondernemersdromen. Door zorgvuldig onderzoek te doen en goed voorbereid te zijn, kunnen starters de financiering vinden die hen helpt hun bedrijf succesvol op te starten en te laten groeien.

Soorten zakelijke kredieten

Elke financiële instelling bepaalt zelf welke soorten kredieten ze aanbieden aan zelfstandige ondernemers. Sommige instellingen willen bijvoorbeeld niet lenen aan nieuwe ondernemers of aan ondernemingen die slechts een lage omzet realiseren. Je moet dus zelf op zoek naar een instelling waarmee je in zee kan gaan. In het algemeen kan je wel stellen dat er een viertal soorten zakelijke kredieten bestaan.

Starterskredieten

Deze kredieten zijn bedoeld om nieuwe ondernemingen een duwtje in de rug te geven. Meestal gaat het over relatief beperkte bedragen tot bijvoorbeeld 50.000 euro.

Investeringskredieten

Deze kredieten zijn eerder gericht op bestaande ondernemingen die sneller willen groeien door het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe machines of door te investeren in meer personeel. Vaak gaat het over bedragen van meer dan 50.000 euro en kan je kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Hypothecair krediet

Als je een pand wil aankopen, dan kan je ook beroep doen op een hypothecair krediet. Er wordt dan een hypotheek geopend zodat het bedrijfspand als onderpand dient voor de lening. Om deze reden kan je ook als startende ondernemer beroep doen op deze vorm van krediet.

Doorlopend krediet

Net zoals bij particulieren kan je als zelfstandige een kredietlijn openen, waardoor je makkelijk geld kan opnemen om bijvoorbeeld een lastige periode te overbruggen waarin je wacht op de betalingen van klanten, terwijl je je vooraad al moet voorfinancieren.

Factoring

Bij factoring krijg je meteen een voorschot uitbetaald op de facturen die je opgesteld hebt. In dit geval moet je niet langer 30, 60 of 90 dagen wachten vooraleer het geld op jouw rekening staat. Vooral als je werkt voor grote bedrijven wordt je vaak geconfronteerd met dergelijke lange betaaltermijnen. Het grote bedrijf stelt dit namelijk vaak als eis en als kleine ondernemer heb je geen andere keuze en moet je dit uitstel van betaling toestaan.

Ondernemingsplan en financieel plan

Van de jonge ondernemingen wordt meestal verwacht dat ze een ondernemingsplan en financieel plan indienen.

In het ondernemingsplan beschrijf je de doelstellingen van je onderneming en licht je toe wat je wenst te realiseren in de toekomst. Je beschrijft de markt waarin je actief bent, hoe deze evolueert of hoe je het gat in de markt gevonden hebt. Je verduidelijkt hoe je het gaat opnemen tegen concurrenten en legt uit wat jouw product of dienst uniek en aantrekkelijk maakt. Je licht ook toe hoe je het product in de markt zal gaan zetten, hoe je klanten zal aantrekken met bijvoorbeeld promoties of reclamecampagnes. Veelal vragen banken ook een SWOT analyse: je moet bepalen wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en je moet oplijsten welke kansen en bedreigingen er zijn voor jouw bedrijf.

Kortom, in het ondernemingsplan presenteer je dus in detail wat je precies wil gaan doen, waarom en hoe.

In het financiële plan maak je een raming van de opbrengsten, kosten en investeringen. Voor drie tot vijf jaren in de toekomst tracht je te schatten hoeveel omzet je zal realiseren, hoe de kosten gaan evolueren, welke investeringen je wanneer zal doen en welke impact bijvoorbeeld extra medewerkers kunnen hebben op de verkoop. Zo kan je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om de onderneming op te richten of om een bepaalde investering of uitbreiding te kunnen financieren. Het financieel plan zal zo duidelijk maken hoe je in de toekomst je zakelijke lening zal kunnen aflossen.

Met een degelijk financieringsplan verhoog je de kans op succesvolle leningaanvraag. De kredietinstelling zal in een gesprek met jou nog bijkomende vragen stellen om een beter beeld te krijgen van je terugbetalingscapaciteit. Als alle informatie die je geeft overtuigend is dan zal het bedrijfskrediet worden toegekend.

Er zijn echter ook uitzonderingen. Bij BridgeFund kan je snel zakelijk lenen zonder jaarverslagen en businessplannen. Bij deze aanbieder betaal je ook dagelijks terug door middel van incasso. Zo verdwijnt er niet steeds maandelijks één groot bedrag van jouw rekening.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Elke situatie is anders, maar in veel gevallen zal de kredietinstelling eisen dat je al enkele jaren actief bent. Ofwel wil de bank jouw jaarcijfers bekijken, ofwel vraagt ze toegang tot jouw bankrekening. Op die manier wordt een beeld gevormd van jouw terugbetalingscapaciteit. Ondernemingen die reeds enkele jaren succesvol actief zijn, krijgen doorgaans vrij snel een nieuwe zakelijke lening toegekend.

Een zakelijke lening aanvragen bij een bank brengt meestal heel wat rompslomp met zich mee. Daarom kan je tegenwoordig veel sneller een zakelijke lening aanvragen buiten de banksector. Je leent zo zonder bank en vaak zelfs zonder jaarcijfers. Let wel op: Als er weinig voorwaarden gesteld worden, als er geen jaarcijfers nodig zijn, als er heel snel en vlot krediet wordt toegekend... dan is de rentevoet op je bedrijfskrediet meestal ook torenhoog. Rentevoeten van meer dan 15% zijn in dat geval geen uitzondering. Je moet voor jezelf goed de afweging maken of je een dergelijke lening wel zal kunnen terug betalen.

Naast de gewone bedrijfskredieten bestaan er nog andere creatieve manieren om snel over geld te beschikken. Als je momenteel al privé een auto bezit, dan kan je deze eventueel verkopen en dat geld investeren in jouw bedrijf. Vervolgens kan je via jouw onderneming gaan lenen om een nieuwe auto te kopen.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl