Je bent hier: Home > Leningen > Zakelijk krediet

Zakelijk krediet of lening

Met een zakelijk krediet of lening ontvang je als MKB of ZZP'er geld om in je onderneming te investeren, zodat je bedrijf kan blijven groeien. Je kan bijvoorbeeld investeren in een nieuw kantoor, nieuwe machines of extra personeel.

Aanbieders

B2 BusinessLening

€ 2.000 tot en met € 50.000
In 5 minuten aangevraagd

Vraag aan >>

Lendico zakelijke lening

€ 10.000 tot en met € 250.000
Lage rente: vanaf 3.79%

Vraag aan >>

Funding Circle

€ 5.000 tot en met € 100.000
Rente vanaf 3.79%

Vraag aan >>

De meeste banken zijn eerder terughoudend om geld te lenen aan startende zelfstandige ondernemers. Dit komt omdat de inkomsten van zelfstandigen veelal onzeker zijn. Tegenover iemand met een vaste baan loopt de bank dus meer risico en daarom zal je aan meer voorwaarden moeten voldoen vooraleer je een lening zal krijgen. De kredietinstelling kan bijvoorbeeld eisen dat je al enkele jaren actief bent en zal de jaarcijfers van jouw onderneming opvragen. Ondernemingen die reeds enkele jaren succesvol actief zijn, krijgen doorgaans vrij snel een nieuwe zakelijke lening toegekend.

Soorten zakelijke kredieten

Elke financiële instelling kan zelf bepalen welke soorten kredieten ze aanbieden aan zelfstandigen. Sommige instellingen willen bijvoorbeeld niet lenen aan nieuwe ondernemers of aan ondernemingen die slechts een lage omzet realiseren. Je moet dus zelf op zoek naar een instelling waarmee je in zee kan gaan. In het algemeen kan je wel stellen dat er een viertal soorten zakelijke kredieten bestaan.

Starterskredieten

Deze kredieten zijn bedoeld om nieuwe ondernemingen een duwtje in de rug te geven. Meestal gaat het over relatief beperkte bedragen tot bijvoorbeeld 50.000 euro.

Investeringskredieten

Deze kredieten zijn eerder gericht op bestaande ondernemingen die sneller willen groeien door het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe machines of door te investeren in meer personeel. Vaak gaat het over bedragen van meer dan 50.000 euro en kan je kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Hypothecair krediet

Als je een pand wil aankopen, dan kan je ook beroep doen op een hypothecair krediet. Er wordt dan een hypotheek geopend zodat het bedrijfspand als onderpand dient voor de lening. Om deze reden kan je ook als startende ondernemer beroep doen op deze vorm van krediet.

Doorlopend krediet

Net zoals bij particulieren kan je als zelfstandige een kredietlijn openen, waardoor je makkelijk geld kan opnemen om bijvoorbeeld een lastige periode te overbruggen waarin je wacht op de betalingen van klanten, terwijl je je vooraad al moet voorfinancieren.

Ondernemingsplan en financieel plan

Van de jonge ondernemingen wordt meestal verwacht dat ze een ondernemingsplan en financieel plan indienen.

In het ondernemingsplan beschrijf je de doelstellingen van je onderneming en licht je toe wat je wenst te realiseren in de toekomst. Je beschrijft de markt waarin je actief bent, hoe deze evolueert of hoe je het gat in de markt gevonden hebt. Je verduidelijkt hoe je het gaat opnemen tegen concurrenten en legt uit wat jouw product of dienst uniek en aantrekkelijk maakt. Je licht ook toe hoe je het product in de markt zal gaan zetten, hoe je klanten zal aantrekken met bijvoorbeeld promoties of reclamecampagnes. Veelal vragen banken ook een SWOT analyse: je moet bepalen wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en je moet oplijsten welke kansen en bedreigingen er zijn voor jouw bedrijf.

Kortom, in het ondernemingsplan presenteer je dus in detail wat je precies wil gaan doen, waarom en hoe.

In het financiële plan maak je een raming van de opbrengsten, kosten en investeringen. Voor drie tot vijf jaren in de toekomst tracht je te schatten hoeveel omzet je zal realiseren, hoe de kosten gaan evolueren, welke investeringen je wanneer zal doen en welke impact bijvoorbeeld extra medewerkers kunnen hebben op de verkoop. Zo kan je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om de onderneming op te richten of om een bepaalde investering of uitbreiding te kunnen financieren. Het financieel plan zal zo duidelijk maken hoe je in de toekomst je zakelijke lening zal kunnen aflossen.

Met een degelijk financieringsplan verhoog je de kans op succesvolle leningaanvraag. De kredietinstelling zal in een gesprek met jou nog bijkomende vragen stellen om een beter beeld te krijgen van je terugbetalingscapaciteit. Als alle informatie die je geeft overtuigend is dan zal het bedrijfskrediet worden toegekend.geld lenen kost geld