Je bent hier: Home > Leningen > Zakelijk krediet

Zakelijke lening of zakelijk krediet aanvragen

Met een zakelijke lening of een zakelijk krediet ontvang je als MKB of ZZP'er geld om in je onderneming te investeren, zodat je bedrijf kan blijven groeien. Je kan bijvoorbeeld investeren in een nieuw kantoor, nieuwe auto's, machines of extra personeel.

In principe is er wel een verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening. Een krediet is een bepaald bedrag waarop je beroep kan doen. Zo zou je bijvoorbeeld maandelijks tot 5.000 rood kunnen staan op jouw zakelijke rekening. Wanneer je krap bij kas zit, kan je dit dus tijdelijk opnemen. Bij een zakelijke lening wordt vooraf een bepaald bedrag afgesproken dat op jouw rekening zal geplaatst worden. Hiermee kan je vervolgens investeringen doen.

Zakelijke leningen vergelijken


New10

Vanaf € 5.000 tot en met 1 miljoen
Aantrekkelijke rente

Vraag aan

CapitalBox

€ 1.000 tot en met € 350.000
Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Vraag aan

Bridgefund

€ 5.000 tot en met € 100.000
Zakelijk lenen zonder jaarcijfers

Vraag aan

De meeste banken zijn eerder terughoudend om geld te lenen aan startende zelfstandige ondernemers. Dit komt omdat de inkomsten van zelfstandigen veelal onzeker zijn. Tegenover iemand met een vaste baan loopt de bank dus meer risico en daarom zal je aan meer voorwaarden moeten voldoen vooraleer je een lening zal krijgen. De kredietinstelling kan bijvoorbeeld eisen dat je al enkele jaren actief bent en zal de jaarcijfers van jouw onderneming opvragen. Ondernemingen die reeds enkele jaren succesvol actief zijn, krijgen doorgaans vrij snel een nieuwe zakelijke lening toegekend.

Een zakelijke lening aanvragen bij een bank brengt meestal heel wat rompslomp met zich mee. Daarom kan je tegenwoordig veel sneller een zakelijke lening aanvragen buiten de banksector. Je leent zo zonder bank en vaak zelfs zonder jaarcijfers. Let wel op: Als er weinig voorwaarden gesteld worden, als er geen jaarcijfers nodig zijn, als er heel snel en vlot krediet wordt toegekend... dan is de rentevoet op je bedrijfskrediet meestal ook torenhoog. Rentevoeten van meer dan 25% zijn in dat geval geen uitzondering. Je moet voor jezelf goed de afweging maken of je een dergelijke lening wel zal kunnen terug betalen.

Naast de gewone bedrijfskredieten bestaan er nog andere creatieve manieren om snel over geld te beschikken. Als je momenteel al privé een auto bezit, dan kan je deze eventueel verkopen en dat geld investeren in jouw bedrijf. Vervolgens kan je via jouw onderneming gaan lenen om een nieuwe auto te kopen.

Soorten zakelijke kredieten

Elke financiële instelling kan zelf bepalen welke soorten kredieten ze aanbieden aan zelfstandigen. Sommige instellingen willen bijvoorbeeld niet lenen aan nieuwe ondernemers of aan ondernemingen die slechts een lage omzet realiseren. Je moet dus zelf op zoek naar een instelling waarmee je in zee kan gaan. In het algemeen kan je wel stellen dat er een viertal soorten zakelijke kredieten bestaan.

Starterskredieten

Deze kredieten zijn bedoeld om nieuwe ondernemingen een duwtje in de rug te geven. Meestal gaat het over relatief beperkte bedragen tot bijvoorbeeld 50.000 euro.

Investeringskredieten

Deze kredieten zijn eerder gericht op bestaande ondernemingen die sneller willen groeien door het aanschaffen van bijvoorbeeld nieuwe machines of door te investeren in meer personeel. Vaak gaat het over bedragen van meer dan 50.000 euro en kan je kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Hypothecair krediet

Als je een pand wil aankopen, dan kan je ook beroep doen op een hypothecair krediet. Er wordt dan een hypotheek geopend zodat het bedrijfspand als onderpand dient voor de lening. Om deze reden kan je ook als startende ondernemer beroep doen op deze vorm van krediet.

Doorlopend krediet

Net zoals bij particulieren kan je als zelfstandige een kredietlijn openen, waardoor je makkelijk geld kan opnemen om bijvoorbeeld een lastige periode te overbruggen waarin je wacht op de betalingen van klanten, terwijl je je vooraad al moet voorfinancieren.

Factoring

Bij factoring krijg je meteen een voorschot uitbetaald op de facturen die je opgesteld hebt. In dit geval moet je niet langer 30, 60 of 90 dagen wachten vooraleer het geld op jouw rekening staat. Vooral als je werkt voor grote bedrijven wordt je vaak geconfronteerd met dergelijke lange betaaltermijnen. Het grote bedrijf stelt dit namelijk vaak als eis en als kleine ondernemer heb je geen andere keuze en moet je dit uitstel van betaling toestaan.

Ondernemingsplan en financieel plan

Van de jonge ondernemingen wordt meestal verwacht dat ze een ondernemingsplan en financieel plan indienen.

In het ondernemingsplan beschrijf je de doelstellingen van je onderneming en licht je toe wat je wenst te realiseren in de toekomst. Je beschrijft de markt waarin je actief bent, hoe deze evolueert of hoe je het gat in de markt gevonden hebt. Je verduidelijkt hoe je het gaat opnemen tegen concurrenten en legt uit wat jouw product of dienst uniek en aantrekkelijk maakt. Je licht ook toe hoe je het product in de markt zal gaan zetten, hoe je klanten zal aantrekken met bijvoorbeeld promoties of reclamecampagnes. Veelal vragen banken ook een SWOT analyse: je moet bepalen wat de sterke en zwakke punten van je onderneming zijn en je moet oplijsten welke kansen en bedreigingen er zijn voor jouw bedrijf.

Kortom, in het ondernemingsplan presenteer je dus in detail wat je precies wil gaan doen, waarom en hoe.

In het financiële plan maak je een raming van de opbrengsten, kosten en investeringen. Voor drie tot vijf jaren in de toekomst tracht je te schatten hoeveel omzet je zal realiseren, hoe de kosten gaan evolueren, welke investeringen je wanneer zal doen en welke impact bijvoorbeeld extra medewerkers kunnen hebben op de verkoop. Zo kan je bepalen hoeveel geld je nodig hebt om de onderneming op te richten of om een bepaalde investering of uitbreiding te kunnen financieren. Het financieel plan zal zo duidelijk maken hoe je in de toekomst je zakelijke lening zal kunnen aflossen.

Met een degelijk financieringsplan verhoog je de kans op succesvolle leningaanvraag. De kredietinstelling zal in een gesprek met jou nog bijkomende vragen stellen om een beter beeld te krijgen van je terugbetalingscapaciteit. Als alle informatie die je geeft overtuigend is dan zal het bedrijfskrediet worden toegekend.

Er zijn echter ook uitzonderingen. Bij BridgeFund kan je snel zakelijk lenen zonder jaarverslagen en businessplannen. Bij deze aanbieder betaal je ook dagelijks terug door middel van incasso. Zo verdwijnt er niet steeds maandelijks één groot bedrag van jouw rekening.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl