Je bent hier: Home > Nieuws > Zakelijke kredieten buiten de traditionele banksector

Zakelijke kredieten buiten de traditionele banksector

Zakelijke kredieten buiten de traditionele banksector

01 juli 2018

Dankzij het internet zijn er veel meer mogelijkheden om een zakelijke lening in de wacht te slepen. Soms zijn hierbij zelfs geen jaarcijfers nodig, waardoor je snel een antwoord krijgt.

Wie als ZZP'er of MKB'er op zoek gaat naar een bedrijfskrediet wordt al snel geconfronteerd met de rompslomp in de traditionele banksector. Vaak worden er jaarcijfers gevraagd wat uiteraard onmogelijk is als je gaat starten. Nieuwe fintech startups spelen hier op in en trachten op een snelle manier een bedrijfslening toe te kennen of geven je meteen een accurate bedrijfslening simulatie.

Fintechs werken via internet zodat je een bedrijfskrediet kan aanvragen via jouw laptop of zelfs jouw smartphone. In de meeste gevallen volgt er binnen de 24 uur een antwoord en is het geld snel beschikbaar. Een groot verschil met de traditionele banken waar je voor een zakelijk krediet vaak verschillende dagen moet wachten op goedkeuring. 

Ondertussen zijn er op het internet al verschillende partijen actief die voor een snelle lening kunnen zorgen. 

Bedrijfskrediet met jaarcijfers

Funding Circle is een voorbeeld van een platform dat investeerders de mogelijkheid geeft om rechtstreeks geld te lenen aan Nederlandse bedrijven. Om in aanmerking te komen voor een lening moet jouw bedrijf minimaal twee jaar bestaan en een omzet van meer dan 30.000 euro per jaar draaien. Je moet 2 volledige jaarrekeningen inleveren en op basis hiervan beslissen de analisten of jouw bedrijf kredietwaardig is. De hele aanvraagprocedure neemt slechts enkele minuten in beslag en binnen de 24 uur mag je een kredietbeslissing verwachten. Bij Funding Circle kan je op deze manier tot 250.000 euro lenen.

Atlantis Financiers is ondertussen al een ervaren financier voor het MKB die meer risico durft nemen dan de traditionele banksector. Er worden verschillende vormen van kredieten aangeboden aan bedrijven die minimaal een jaaromzet boeken van 250.000 euro. Om een krediet te krijgen moet je een goed onderbouwd plan hebben en de relatiemanagers kunnen je ondersteunen tijdens de aanvraag van het krediet. De kredieten worden op maat gemaakt voor je onderneming.

New10 is dan weer het antwoord van ABN Amro op de fintech startups. Dankzij deze volledig digitale oplossing kan snel een lening worden toegekend, terwijl ABN Amro een solide aandeelhouder is die voor het nodige vertrouwen zorgt. Om een zakelijk krediet aan te vragen zal eerst gecheckt worden of jouw bedrijf wel in aanmerking komt. Je moet bijvoorbeeld minimaal 15 maanden actief zijn en een omzet boeken van minstens 100.000 euro. Op basis van de jaarcijfers zal bepaald worden hoeveel geld je maximaal mag lenen. Leningen zijn mogelijk vanaf 20.000 euro tot zelfs 1 miljoen euro.

Zakelijk krediet zonder jaarcijfers

Het eerste voorbeeld is B2 BusinessLening waar je op 5 minuten tijd een lening kan aanvragen van maximaal 50.000 euro. Binnen een dag kan het geld al op jouw rekening staan. B2 BusinessLening maakt deel uit van het beursgenoteerde Ferratum Groep en is reeds actief in 25 landen. Om een lening te kunnen krijgen moet jouw bedrijf langer bestaan dan 12 maanden en een omzet boeken van minstens 75.000 euro. Via jouw bankrekeningnummer krijgt B2 Businesslening een inzicht in de cash flow en op basis hiervan wordt beslist of je een lening kan krijgen.

BridgeFund is een ander voorbeeld van een startup die je binnen enkele minuten kan zeggen hoeveel geld je kan lenen. Je hoeft hierbij geen documenten aan te leveren, BridgeFund steunt namelijk niet op verouderde jaarcijfers of business plannen. Wel bepalen ze jouw leencapaciteit op basis van beschikbare actuele data: het mutatie overzicht van je bankrekening. Hierdoor verloopt het acceptatieproces snel en efficiënt. Om jouw leencapaciteit te kunnen beoordelen moet jouw bedrijf wel minimaal 1 jaar bestaan en moet het minstens 50.000 euro omzet gedraaid hebben. Als je goedgekeurd wordt kan je tot 100.000 euro lenen.

Bij InvoiceFinance kan je binnen 2 minuten een doorlopend zakelijk krediet aanvragen van 10.000 euro tot 2 miljoen euro. Je jaaromzet moet minstens 100.000 euro zijn en om goedgekeurd te worden moet je alleen inzage geven in de bankafschriften van het laatste half jaar. Binnen de 24u krijg je een antwoord en bij een positieve kredietbeslissing kan je vanaf dan steeds geld opnemen, wanneer je maar wil.

Ook bij Swishfund zijn jaarcijfers niet nodig. Op basis van de transacties van je de zakelijke bankrekening wordt een analyse gemaakt van de cashflow. Kredietaanvragen worden binnen één werkdag beoordeeld en binnen de 48u volgt er een voorstel. Swishfund verstrekt kortlopende leningen van 3, 6 tot 12 maanden voor bedragen vanaf 3.000 tot 250.000 euro. Bedrijven moeten minstens 1 jaar actief zijn en een jaaromzet boeken van minimaal 50.000 euro.

Via Financierenzonderjaarcijfers kan je dan weer snel lenen voor een wagen. Er zijn geen jaarcijfers nodig en binnen de 24u zal je weten of je aanvraag werd goedgekeurd. Via deze website kan je wel alleen lenen voor een auto, maar via een omweg kan je toch over geld beschikken als je dat wenst. Je zou bijvoorbeeld een auto die je reeds bezit kunnen verkopen, wat onmiddellijk cash oplevert voor jouw onderneming. En vervolgens ga je lenen voor een nieuwe auto. Dit is al mogelijk vanaf 150 à 200 euro per maand. 

Factoring

Een andere mogelijkheid om snel extra geld ter beschikking te hebben is factoring. Hierbij krijg je uitgereikte facturen onmiddellijk uitbetaald, wat vooral interessant is als je klanten hebt die een lange periode uitstel van betaling vragen. Grote ondernemingen durven vaak 90 of zelfs 120 dagen uitstel van betaling vragen en het MKB heeft geen andere keuze dan dit krediet toe te staan.


Laatste artikels over Leningen


Duizenden euro's besparen door het oversluiten van een lening

19 juni 2019

Heb je in het verleden meerdere leningen afgesloten waarover je nu veel kosten betaalt? Door het samenvoegen van verschillende afgesloten leningen ben je weer in het bezit van een enkele lening met een gunstig rentetarief en een voordelige looptijd.
Lees meer


Steeds minder hypotheken met betalingsachterstand

18 mei 2019

Op een half jaar tijd daalde het aantal hypotheken met betaalachterstand verder. Sinds 2015 gaat het over zo'n 40.000 mensen die hun achterstand konden wegwerken.
Lees meer


Ondernemers vinden banken niet innovatief

10 mei 2019

De Nederlandse MKB ondernemers zien een rooskleurige toekomst voor de jonge fintech spelers. De traditionele banken krijgen het volgens hen nog zwaar te verduren.
Lees meer


Vers geld voor kleine Nederlandse ondernemingen

22 april 2019

De website voor zakelijk krediet Funding Circle krijgt een injectie van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank, om uit te lenen aan Nederlandse en Duitse ondernemingen. 
Lees meer


Een zakelijk krediet voor een auto

07 februari 2019

Startende ondernemers die een auto willen financieren met een zakelijk krediet zonder jaarcijfers kunnen zich wenden tot een digitale speler op de markt.
Lees meer
geld lenen kost geld