Je bent hier: Home > Nieuws > Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022 - door Dylan

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Studenten van hbo en universiteiten gaan een rente betalen van 0,46 procent. Bij het mbo ligt het percentage nog hoger, want daar betalen studenten 1,78 procent rente. Het zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden.

Voor het eerst sinds 2016

Ook studenten van voor 2015, dus voor het leenstelsel werd ingevoerd, moeten dit rentepercentage gaan betalen. Het renteverschil was ook ontstaan door het invoeren van het leenstelsel. Door de verhoging van de rente is het voor het eerst sinds 2016 dat de rente weer boven de 0 procent komt. Het aflossen van een studieschuld kent een rentevaste periode van vijf jaar.

Zorgen bij studenten

Minister Dijkgraaf zegt te kunnen begrijpen dat er zorgen ontstaan bij huidige studenten en oud-studenten. Wel benadrukt hij dat DUO rekening houdt met de persoonlijke situatie van de personen die een studieschuld moeten aflossen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich ook grote zorgen over de financiële situatie van de studenten. Ze zeggen dat de verhoging van de rente de financiële problemen alleen maar vergroot. Ook de Landelijke Studentenvakbond is niet blij met de verhoging van de rente. Ze hebben bij de Eerste Kamer een petitie met honderdduizend handtekeningen aangeboden. In die petitie staat het voorstel om de rente op de studieschuld te bevriezen.

Geen gelijke behandeling

Het hogere rentepercentage bij mbo-studenten zorgt ook bij die groep studenten voor erg veel onvrede. JOB MBO, die mbo-studenten verdedigt, baalt van de verhoging van de rente, maar nog veel meer van het hoge verschil tussen de percentages. Ze zeggen zich ongelijk behandeld te voelen en ook vinden ze dat het nog een extra steek in de rug is voor iedereen die gewoon wilt studeren.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl