Je bent hier: Home > Verzekeringen > Bootverzekering

Bootverzekering

Bezitters van een zeilboot, motorboot of speedboot zijn wettelijk gezien niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Maar je kan natuurlijk altijd vrijwillig een verzekering afsluiten. Vaak wordt dit ook opgelegd door bepaalde instanties zoals bijvoorbeeld de jachthaven.

Welke bootverzekeringen zijn er?

Je kunt kiezen uit drie soorten boot verzekeringen: de WA bootverzekering, de WA beperkt casco bootverzekering en de WA casco bootverzekering.

WA bootverzekering

Bezitters van een grote boot sluiten best minimaal een WA bootverzekering af. Deze verzekering dekt enkel schade aan derden en is dan ook de goedkoopste van de drie verzekeringen. Als je een goedkope boot hebt aangeschaft, is dit voor jou de beste verzekering.

Bij kleinere boten wordt de schade vaak gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Als het motorvermogen onder de 4 pk is of het zeiloppervlak onder de 16 m2, dan kan eventuele schade worden vergoed door de AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Dit is echter niet het geval bij grotere boten, waardoor je dan beter minimaal een WA verzekering boot kunt afsluiten.

WA beperkt casco bootverzekering

Een WA beperkt casco bootverzekering is iets duurder dan een WA verzekering boot en dekt naast schade aan derden ook schade in bepaalde situaties (storm, diefstal).

All Risk bootverzekering

De duurste verzekering is de All Risk boot verzekering. Deze verzekering dekt nagenoeg alle schade. De schade wordt enkel niet vergoed als er sprake is van opzet of verboden middelen. Dit is voor jou de beste verzekering als je een dure boot hebt aangeschaft.

Aanvullende bootverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om naast de verzekering boten ook nog een inboedelverzekering voor de boot af te sluiten. Dan zijn de materialen in de boot ook mee verzekerd. Tevens kun je kiezen voor een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd voor de boot, waardoor je verzekerd bent van juridische hulp mocht dit nodig zijn.

Niet wettelijk verplicht

Een bootverzekering afsluiten is niet wettelijk verplicht. Toch is het wel verstandig.

Kosten van schade aan derden

Als je geen bootverzekering hebt afgesloten, zul je zelf de kosten van eventuele schade aan derden moeten betalen. Deze kosten bestaan uit materiële schade en letselschade en kunnen erg hoog oplopen.

Eis van organisaties

Er zijn veel bedrijven en organisaties die een verzekering boot verplicht stellen. Zo kan het zijn dat een jachthavenexploitant of een wedsttijdorganisatie om een bewijs van een bootverzekering vraagt, maar ook een watersportverening of een winterstallingsbedrijf kan dit vereisen.

Soms komt het zelfs voor dat je enkel een vaarvergunning kunt krijgen als je een bootverzekering hebt afgesloten.

Premie

De kosten van het verzekeren hangen af van meerdere factoren. Het type boot en de waarde van de boot zijn van belang, evenals het materiaal waarvan de boot gemaakt is. Daarnaast bepalen ook de ligplaats van de boot, het vaargebied en de maximum snelheid de hoogte van de premie. Als laatste hangt de hoogte van de premie af van het schadeverleden van de eigenaar en de hoogte van het eigen risico.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl