Je bent hier: Home > Verzekeringen

Verzekeringen

Een verzekering is een contract tussen de verzekeraar en de verzekerde. Als de verzekerde schade ondervindt waarvoor hij is verzekerd, keert de verzekeraar een vergoeding uit. Hier tegenover staat dat de verzekerde maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag aan de verzekeraar betaalt. Dit bedrag noemen we de premie.Er zijn verschillende soorten verzekeringen en het verschilt per persoon welke verzekeringen er het beste afgesloten kunnen worden. De zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht en de WA autoverzekering is verplicht voor autobezitters. Zo is ook de WA motorverzekering verplicht voor motorbezitters en de WA bromfietsverzekering voor bromfietsbezitters. Daarnaast is een opstalverzekering vaak verplicht voor woningbezitters met een hypotheek. De rest van de verzekeringen is vrijwillig en je zult dus zelf moeten kijken of de verzekering voor jou nodig is.

Veel mensen zijn op zoek naar de beste en goedkoopste verzekering. Voor iedereen is dit echter anders, omdat dit van je persoonlijke situatie afhangt. Daarom kun je het beste verschillende verzekeringen vergelijken voordat je er een afsluit. Bedenk wel dat het de voorwaarden zullen zijn die bepalend zijn voor het ontvangen van een eventuele uitbetaling. Hou bij het afsluiten van een verzekering daarnaast ook steeds rekening met de zogenaamde vrijstelling. Veel nieuwe verzekeringnemers gaan er nog steeds vanuit dat ze vanaf de eerste euro geleden schade krijgen terugbetaald, maar dat is helaas niet correct. Niet zelden dien je namelijk rekening te houden met een vrijstelling die kan oplopen tot zomaar even enkele honderden euro's. Het verhogen van de vrijstelling biedt veelal wel interessante mogelijkheden om de kostprijs van de verzekering te drukken.

Online polis of per post

Sommige verzekeraars sturen nog steeds automatisch een polis op per post, maar andere verzekeraars zorgen ervoor dat je de polis online kunt inzien. Het kan ook zo zijn dat je zowel een online polis als een polis per post ontvangt.

Soorten verzekeringen

Er zijn veel soorten verzekeringen. Zo zijn er verzekeringen voor verkeer en voertuigen die de schade vergoeden die je veroorzaakt of oploopt. Voor elk voertuig zijn er drie soorten verzekeringen. De WA verzekering dekt schade aan derden en een WA beperkt casco verzekering dekt daarnaast ook eigen schade in bepaalde situaties. De WA casco autoverzekering vergoedt nagenoeg alle schade die je veroorzaakt.

Dan zijn er nog verzekeringen voor vakanties en reizen, zoals de reisverzekering en de annuleringsverzekering. Een reisverzekering vergoedt de schade die je oploopt als je op reis bent en een annuleringsverzekering zorgt ervoor dat je het geld van je vakantie terugkrijgt als je verhinderd bent.

Ook voor huis en wonen zijn er verzekeringen. Een opstalverzekering vergoedt schade aan de opstal en een inboedelverzekering schade aan de inboedel. Een woonverzekering is een combinatie van beiden. Dan is er nog de aansprakelijkheidsverzekering die materiële schade en letselschade vergoedt die jij veroorzaakt.

Daarnaast zijn er nog verzekeringen voor werk en inkomen. Een overlijdensrisicoverzekering vergoedt de uitvaart (en zaken daaromheen). Met een pensioensverzekering ben je verzekerd van een pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert zelfstandig ondernemers van een inkomen op het moment dat ze arbeidsongeschikt zijn.

Als laatste zijn er ook nog zorgverzekeringen en huisdierenverzekeringen. Een zorgverzekering vergoedt de medische zorg die je nodig hebt en huisdierenverzekeringen (kattenverzekering, hondenverzekering, paardenverzekering) vergoeden de kosten van medische zorg die je huisdier nodig heeft. Tevens zijn er nog een ongevallenverzekering die de schade vergoedt die men oploopt bij een ongeval, een uitvaartverzekering die de kosten van de uitvaart vergoedt, de rechtsbijstandverzekering die juridische hulp dekt.

Schadeverzekering

Schadeverzekeringen verzekeren de schade die de verzekerde oploopt aan zijn vermogen en schade aan derden. Hieronder vallen verzekeringen voor verkeer en voertuigen, vakanties en reizen en huis en wonen. Ook de rechtsbijstandsverzekering, de zorgverzekering en de huisdierenverzekeringen vallen hieronder.

Sommenverzekering

Een sommenverzekering keert een van tevoren vastgesteld bedrag uit bij schade. Sommenverzekeringen zijn verzekeringen die het leven of de gezondheid van een persoon verzekeren. Sommenverzekeringen zijn de verzekeringen voor werk en inkomen en een ongevallenverzekering.