Je bent hier: Home > Verzekeringen > Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een soort levensverzekering. Deze verzekering wordt afgesloten om de nabestaanden een bepaald bedrag achter te laten. Over het algemeen dient dit bedrag aan een bepaald doel besteed te worden.

Waarom afsluiten?

Een overlijdensverzekering sluit je meestal af met een bepaald doel. Stel dat je komt te overlijden, is er dan iemand aan wie je een bepaald bedrag wilt achterlaten? Je kunt bijvoorbeeld een bedrag achterlaten voor de studie van je kinderen. Je kunt echter ook een bepaald bedrag nalaten aan je zakenpartner, zodat die aandelen kan afbetalen en de onderneming voortzetten.

Dekking

Een risicoverzekering vergoedt wat je van tevoren hebt vastgesteld met de verzekeraar. Samen met de verzekeraar heb je een doel gesteld waaraan het geld moet worden besteed. Daarnaast hebben jullie besproken welk bedrag er wordt uitgekeerd. De hoogte van de premie van de verzekering hangt van dit bedrag af.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Tijdelijke risico verzekering

De meest voorkomende vorm is de tijdelijke risico verzekering. Deze verzekering is afgesloten voor een bepaalde tijd. Als de verzekerde binnen deze periode komt te overlijden, zal de verzekeraar het bedrag uitkeren. Indien de verzekerde na deze periode nog in leven is, hoeft de verzekeraar niets uit te keren.

Vaste termijn overlijdensverzekering

Dit is een tijdelijke verzekering, dus de verzekeraar zal alleen uitkeren als de verzekerde binnen een bepaalde periode komt te overlijden. Het verschil met de tijdelijke risico verzekering is dat de verzekeraar pas op een bepaalde vooraf afgesproken datum het geld hoeft uit te keren. Dit geldt ook als de verzekerde dus eerder te overlijden komt.

Levenslange overlijdensrisico verzekering

Deze verzekering geldt het hele leven lang. De verzekeraar moet dus zeker ooit uitkeren, waardoor de premie hoger ligt dan die van de andere twee overlijdensrisicoverzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, zit hier meestal ook meteen een overlijdensrisicoverzekering bij. Het kan zijn dat je komt te overlijden voordat de hypotheek is afbetaald. Dan betaalt je overlijdenrisicoverzekering de rest van de hypotheekschuld. Als je geen overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek krijgt, ben je vaak wel verplicht om deze eerst zelf af te sluiten.

Premie

De hoogte van de premie van een overlijdensrisicoverzekering hangt grotendeels af van het soort overlijdensrisicoverzekering dat je wilt. Een vaste termijn verzekering is het goedkoopst, omdat de verzekeraar niet altijd hoeft uit te betalen. Daarnaast weet hij welke datum hij uit moet betalen en dit is altijd later dan bij een tijdelijke verzekering. Des te langer de verzekeraar het geld mag houden, des te meer wordt het waard.

Na de vaste termijn verzekering is de tijdelijke verzekering het voordeligst. De levenslange verzekering is het duurst, omdat de verzekeringsmaatschappij de zekerheid heeft dat zij ooit een bedrag moet gaan uitbetalen.

Leeftijd en gezondheid zijn tevens van belang voor de hoogte van de premie. Daarnaast beïnvloeden de looptijd en de dekkingen waar je voor hebt gekozen hoe hoog de premie wordt. En als laatste is het verzekerde bedrag natuurlijk van groot belang.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl