Je bent hier: Home > Verzekeringen > Motorverzekering

Motorverzekering

Motorverzekering

Iedere motorbezitter in Nederland is verplicht een motorverzekering af te sluiten. Net als bij een bromfietsverzekering zijn er drie soorten motorverzekeringen die verschillen in prijs.

Soorten motorverzekeringen

WA motorverzekering

Een motorbezitter in Nederland moet minimaal een WA motorverzekering hebben. Deze verzekering dekt enkel de schade aan derden en is dan ook de goedkoopste motor verzekering. Als een andere persoon schade aan jouw motor veroorzaakt, kun je proberen een vergoeding te krijgen van zijn verzekering.

Je kunt het beste voor een WA motorverzekering kiezen als je een goedkope motor rijdt. Als je schade rijdt aan je eigen motor, zal de verzekering namelijk geen hoge vergoeding uitkeren als je een goedkope motor heeft. Dan ben je dus het voordeligst uit met een WA motorverzekering.

WA beperkt casco motorverzekering

Je wilt je motor verzekeren tegen schade aan derden en schade in bepaalde situaties zoals diefstal of storm. Dan kun je het beste kiezen voor een WA beperkt casco motorverzekering. Deze verzekering dekt schade aan derden en schade bij bijvoorbeeld diefstal, storm, brand of blikseminslag. Schade die je zelf veroorzaakt wordt niet vergoed. De premie is iets hoger dan de premie van een WA motor verzekering.

WA casco motorverzekering

Als je een dure motor hebt aangeschaft, wil je natuurlijk een goede motorverzekering. Het verzekeren motor WA casco is dan de beste keuze. Dit wordt ook wel een all risk motorverzekering genoemd. Deze motor verzekering vergoedt schade aan derden en alle schade aan jouw motor. Het maakt dan niet uit of u deze schade zelf heeft veroorzaakt of dat de schade is veroorzaakt door bijvoorbeeld diefstal of storm.

Bij deze motorverzekering zijn er echter ook uitzonderingen. Als de schade met opzet is veroorzaakt of als je ten tijde van het ongeval onder invloed was van verboden middelen, wordt er geen schadevergoeding uitgekeerd.

De WA casco motorverzekering is de duurste verzekering die er is. Je kunt deze het beste afsluiten als je net een nieuwe en dure motor hebt aangeschaft.

Premie

Er zijn meerdere factoren die de hoogte van de premie van een motorverzekering bepalen. Dit werkt eigenlijk net zo als bij een autoverzekering of een scooterverzekering. Zo zijn het aantal jaren dat je in bezit bent van een rijbewijs en je leeftijd van belang. Verzekeraars denken namelijk dat erg jonge of erg oude mensen sneller schade zullen rijden. Ook mensen die nog niet lang in het bezit zijn van een rijbewijs rijden doorgaans meer schade.

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd bepaalt de korting die je krijgt op de premie. Bij een WA beperkt casco of een WA casco motorverzekering zijn ook de aanschafkosten en de dagwaarde van je motor van belang.

Oldtimerverzekering

Als je een oldtimer motor hebt, kun je beter kiezen voor een oldtimer motorverzekering dan voor een gewone motorverzekering. Een motorverzekering oldtimer heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van een gewone motorverzekering.

Lagere premie

De premie van een motorverzekering voor een oldtimer is vaak een stuk lager, omdat je er minder kilometers mee zult rijden dan met een gewone motor. Dit betekent dat de kans kleiner is dat je een ongeval krijgt en de verzekeraar zal dus minder vaak de schade moeten vergoeden.

De verzekeraar wil vaak wel weten hoeveel kilometers je met uw motor rijdt. Er geldt meestal een regel dat je minder dan een bepaald aantal kilometers per jaar moet rijden als je een motorverzekering oldtimer wilt afsluiten.

Winterstopdekking

Met een oldtimer verzekering is het mogelijk om in de winter te profiteren van de winterstopdekking. Dit betekent dat je in de winter geen premie hoeft te betalen. Als je WA plus of WA casco verzekerd bent, zul je een lagere premie betalen en ben je nog wel verzekerd in situaties als diefstal en brand.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl