Je bent hier: Home > Verzekeringen > Bromfietsverzekering

Bromfietsverzekering

Iedereen in Nederland die in het bezit is van een bromfiets of scooter moet deze verzekeren, net als bij een autoverzekering of een motorverzekering. Een bromfiets verzekering vergoedt de schade aan derden en soms de schade aan je eigen scooter. Dit ligt echter net aan wat voor verzekering bromfiets je afsluit.

Soorten bromfietsverzekeringen

WA

De goedkoopste bromfietsverzekering is de WA bromfietsverzekering. Dit is de minimale verzekering bromfiets die je moet afsluiten als bromfietsbezitter en deze verzekering vergoedt enkel de schade aan derden. Als je zelf schade oploopt door een eigen fout, krijg je dus niets vergoed. Dit is de ideale verzekering als je een goedkope bromfiets hebt aangeschaft.

Beperkt casco

Een bromfiets verzekering die iets duurder is dan de WA bromfietsverzekering is de WA beperkt casco verzekering. Deze verzekering dekt schade aan derden en schade in bepaalde situaties (weersomstandigheden, diefstal, brand). De schade die je oploopt bij een ongeval dat je zelf hebt veroorzaakt wordt niet vergoedt.

Allrisk

Als je een dure bromfiets hebt aangeschaft, kun je het beste kiezen voor een All Risk verzekering. Dit noemen we ook wel een WA casco bromfietsverzekering. Alle schade die je veroorzaakt wordt dan vergoedt. Alleen als er sprake is van opzet of verboden middelen keert de verzekeraar geen schadevergoeding uit. Een WA casco verzekering is de duurste bromfietsverzekering.

Premie

Welke factoren bepalen de hoogte van de premie? Verzekeraars berekenen de premie aan de hand van je leeftijd, het aantal jaren dat je je bromfietsrijbewijs hebt en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Vanaf 16 jaar kan je je bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) halen.

Jongere en oudere mensen betalen meestal een hogere premie dan anderen. Verzekeringsmaatschappijen gaan ervan uit dat deze mensen meer schade rijden.

De verzekeraars verwachten dat mensen die in het verleden weinig schade hebben gereden in de toekomst ook weinig schade zullen rijden in de toekomst. Des te meer schadevrije jaren iemand heeft opgebouwd, des te hoger is de korting op de premie.

Je betaalt ook meer voor een verzekering voor een scooter 125cc dan voor een scooter 50cc, omdat je met een 125cc scooter harder kunt rijden en dus meer schade kunt veroorzaken.

Verzekeraars kijken verder ook naar de kans op diefstal. De kans dat een Vespa wordt gestolen is namelijk aanzienlijk groter dan een Tomos. Verzekeraars gebruiken hier de officiële nummers van de politie voor, om zo een bepaalde premie per scooter te bepalen.

De kosten van een eventuele reparatie zijn ook belangrijk voor verzekeraars. Onderdelen van een duurdere scooter kosten meer waardoor de premie van de verzekering ook duurder zal zijn.

De verschillen in de kosten van de soorten bromfietsverzekeringen zijn ook erg hoog. De goedkoopste bromfietsverzekering is de WA bromfietsverzekering die enkel de schade aan derden vergoedt, de WA beperkt casco is natuurlijk iets duurder en de all risk verzekering is het duurst.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl