Je bent hier: Home > Verzekeringen > Opstalverzekering

Opstalverzekering

Je wilt je huis verzekeren tegen schade. Dit kun je doen door een opstalverzekering af te sluiten. Schade aan je huis die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, blikseminslag of een ontploffing wordt dan vergoed.

Er zijn echter veel soorten opstalverzekeringen die allemaal andere soorten schade dekken.

Dekking

Een opstal verzekering vergoedt schade aan je huis. Opstal is al het materiaal dat aan het huis vastzit en dus niet te verhuizen is. Het materiaal dat wel te verhuizen is valt onder de inboedel. Dit kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Bij een opstalverzekering zijn het glas en de fundering van een huis vaak niet standaard meeverzekerd. Je kunt er meestal wel voor kiezen om dit tegen een hogere premie mee te verzekeren.

Soorten

Er zijn meerdere soorten opstalverzekeringen. Je kunt uw huis bijvoorbeeld alleen tegen brand verzekeren, maar ook tegen storm of waterschade. Per verzekeraar zijn de dekkingen heel verschillend. Daarom kun je het beste de premies en voorwaarden van een opstalverzekering goed vergelijken.

Glas en fundering zijn meestal niet meeverzekerd. Je kunt er bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wel voor kiezen om dit ook te verzekeren. Hiervoor zul je meestal wel een hogere premie moeten betalen. Het kan echter ook zijn dat dit al door de standaardopstalverzekering wordt gedekt.

Een VvE opstalverzekering is een opstalverzekering voor mensen die in een appartementencomplex wonen (Vereniging van Eigenaren). Als een groep mensen uit een appartementencomplex een VvE opstalverzekering afsluit, kunnen zij profiteren van een lagere premie.

Premie

De hoogte van de premie wordt bepaald door het gebied waar je woont en de aard van het risico. Daarnaast hangen de kosten ook af van de herbouwwaarde van de woning en eventuele preventieve materialen die je bezit (zoals een rookmelder). Tevens spelen het soort dekking dat je kiest en je schadeverleden een rol.

Bij schade aan de opstal bepaalt de verzekeraar de waarde van je opstal op dat moment. Je krijgt enkel deze waarde vergoed, ook al ben je voor een hoger bedrag verzekerd. Dan heb je eigenlijk teveel premie betaald. Als je voor een lager bedrag bent verzekerd, krijg je daarentegen niet alles vergoed.

Je kunt trouwens misschien beter een woonverzekering afsluiten. Dit is een combinatie van een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering en dit is goedkoper dan alle drie de verzekeringen los afsluiten.

Aanvullende glasverzekering

Meestal is glasschade standaard niet gedekt door de opstalverzekering. Veel mensen onderschatten de schade en de vervelende gevolgen van glasbreuk. Een glasverzekering kan hier een uitkomst bieden.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl