Je bent hier: Home > Verzekeringen > Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Er zijn veel mensen die tegenwoordig een uitvaartverzekering afsluiten. Maar waarom zou je dit doen en welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er eigenlijk?

Waarom afsluiten?

Een uitvaart kost vaak veel geld voor de nabestaanden. Bereken met de DSC Finance tool de kosten van een uitvaart.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten bespaar je je nabestaanden deze kosten. De premie die je betaalt voor je verzekering uitvaart wordt opgespaard en dit wordt bij je overlijden aan je nabestaanden uitgekeerd.

Wat vergoedt een uitvaartverzekering?

Een verzekering uitvaart vergoedt de kosten van jouw uitvaart. De hoogte van het bedrag dat dan wordt uitgekeerd of besteed aan middelen en diensten wordt van tevoren vastgesteld. Aan de hand hiervan wordt de hoogte van de premie uitvaartverzekering bepaald.

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn vier soorten uitvaartverzekeringen waaruit je kan kiezen.

Natura uitvaartverzekering

Als je een natura uitvaart verzekering af wilt sluiten, worden de kosten van de uitvaart van tevoren vastgelegd in de polis. Dit bedrag wordt bij jouw uitvaart uitgekeerd in middelen en diensten. Indien je nabestaanden nog andere wensen hebben, dienen ze hiervoor te betalen.

Kapitaaluitvaartverzekering

Bij een kapitaaluitvaartverzekering wordt er een vooraf vastgesteld bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd. De nabestaanden hebben dan de volledige vrijheid over hoe ze dit bedrag besteden.

Natura sommenuitvaartverzekering

Een natura sommenuitvaartverzekering keert de nabestaanden bij overlijden van de verzekerde een bepaald bedrag uit. De nabestaanden zijn verplicht om dit bedrag aan de uitvaart te besteden.

Combinatie uitvaart verzekering

Bij een combinatie uitvaart verzekering wordt een deel van het vooraf vastgestelde bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd en een ander deel wordt in middelen en diensten omgezet.

Aanvullende uitvaartverzekering

Met een aanvullende verzekering ben je voor een hoger bedrag verzekerd. Zo voorkom je dat de nabestaanden toch nog hoge kosten moeten betalen. Daarnaast is het pakket uitgebreider en zijn er meerdere gasten opgenomen.

Premie

Je leeftijd en je gezondheid zijn twee factoren die grotendeels de premie van de uitvaartverzekering bepalen. Bij een ouder iemand of iemand met een slechte gezondheid is de kans om in korte tijd te overlijden groot. De verzekeringsmaatschappij zal dan eerder de uitvaart moeten betalen en de tijd die er is om het bedrag voor de uitvaart bij elkaar te krijgen is dus korter. Dit wordt gecompenseerd door een hogere premie.

Natuurlijk is ook het bedrag dat door de verzekeraar wordt uitgekeerd bij de uitvaart van belang. Des te hoger dit bedrag, des te hoger de premie. Daarnaast hangt de premie ook af van de periode waarin je de premie betaalt. Als de een tien en de ander vijf jaar premie betaalt terwijl het bedrag dat met de uitvaart uitgekeerd wordt hetzelfde is, betaalt degene die in vijf jaar de premie voldoet meer premie per maand. Het totaalbedrag van de premie die beide personen betalen zal uiteindelijk ongeveer gelijk zijn.

Bij ziekte

Je wilt een uitvaartverzekering afsluiten tijdens een ziekte? Als je ziekte zo ernstig is dat je niet zo lang meer te leven hebt, kan het zijn dat je bij sommige verzekeringsmaatschappijen wordt geweigerd. Blijf echter doorzoeken, want er zijn ook verzekeraars die mensen die ernstig ziek zijn wel willen verzekeren. Meestal dien je dan wel een fors hogere premie te betalen, omdat de kans op overlijden binnen korte tijd groter is.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl