Je bent hier: Home > Verzekeringen > Zorgverzekering

Zorgverzekering

besparen

Zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk de premies van zorgverzekeringen en bespaar fors!

Vergelijk »

In Nederland maken we gebruik van een regeling zorgverzekering. Dit wordt ook wel de zorgverzekeringswet genoemd. De zorgverzekering regeling is ingevoerd in 2006 om de stijgende kosten door de vergrijzing te handhaven.

Voor iedereen in Nederland van 18 jaar of ouder is de zorgverzekering verplicht. Kinderen zijn gratis meeverzekerd bij de zorgverzekering van één van hun ouders. Mensen met een lager inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen in de kosten van de ziektekostenverzekering. Dit is geregeld in de Wet op de zorgtoeslag. Zo kan de regering er voor zorgen dat de basis zorgverzekering door iedereen in Nederland betaalbaar is.

Verschillende soorten

Basis zorgverzekering

Een basis zorgverzekering is de verzekering die je verplicht moet afsluiten. Met een basis zorgverzekering ben je voor bepaalde medische kosten verzekerd, zoals huisartsbezoek en bij doorverwijzing van de huisarts ook voor geneesmiddelen, medisch specialisten, verloskundigen en ziekenhuisverblijf.

De overheid stelt de inhoud van de basisverzekering zorg vast. Basisverzekeringen zijn dus voor iedereen hetzelfde. Verzekeringsmaatschappijen mogen niemand weigeren die een basis verzekering af wil sluiten. Er zijn echter wel een aantal verzekeraars die een of meerdere extra's bieden zoals gratis anticonceptie.

Aanvullende zorgverzekering

Je hebt bij elke verzekeringsmaatschappij de keuze om naast een basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering is dus niet verplicht en wat er met deze aanvullende verzekering wordt vergoed, mag de verzekeraar zelf bepalen. Bij iedere verzekeringsmaatschappij kan dit dus anders zijn. Daarnaast heeft de verzekeringsmaatschappij geen acceptatieplicht en kun je dus geweigerd worden.

Met een aanvullende zorg verzekering worden bijvoorbeeld de kosten van de tandarts of de fysiotherapeut vergoed. Sommige verzekeraars bieden meerdere aanvullende zorgverzekeringen aan.

Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende verzekering bij andere verzekeraar af te sluiten. Daarnaast kun je ook enkel je basisverzekering bij een andere verzekeraar afsluiten, terwijl je wel aanvullend verzekerd blijft bij je oude verzekeringsmaatschappij. Meestal is het afsluiten van een losse aanvullende verzekering wel een stuk duurder.

Collectieve zorgverzekering

Met een zorgverzekering collectief kun je profiteren van een collectiviteitskorting. Aangezien de zorgverzekering met meerdere personen wordt afgesloten, kan de verzekeraar alle collectief verzekerden een korting op de premie geven. Er zijn meerdere organisaties die collectieve zorgverzekeringen aanbieden. Meestal kunnen studenten een collectief zorgverzekering afsluiten bij hun hogeschool of universiteit. Er zijn ook collectieve zorgverzekeringen voor bedrijven of voor het onderwijs. Zorgverzekeraars hopen dat personen die in het onderwijs werkzaam zijn hierdoor een betere zorgverzekering afsluiten. Dit zorgt er weer voor dat ze beter worden geholpen bij ziekte en daardoor weer sneller aan het werk kunnen, wat een positieve invloed heeft op de resultaten van de leerlingen.

Geschikte verzekering kiezen

De beste zorgverzekering is voor iedereen verschillend. Welke zorg verzekering voor jou het beste is, hangt namelijk totaal af van je gezondheid. Als je een slecht gebit hebt, is het bijvoorbeeld verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die tandartskosten dekt. Als je vaak last hebt van je rug en hiervoor naar de fysiotherapeut gaat, kun je het beste een aanvullende zorg verzekering afsluiten die in ieder geval de kosten van de fysiotherapeut dekt. Als je in goede gezondheid bent, kun je ook kiezen om enkel een basisverzekering af te sluiten.

Premie

De hoogte van de premie van de basiszorgverzekering wordt bepaald door de zorgverzekeraars. Dit doen ze met behulp van de berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij elke zorgverzekeraar is de nominale premie voor iedereen gelijk.

De premie hangt ook van de hoogte van je eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf dient te betalen aan medische zorg voordat de verzekeraar iets zal vergoeden. Des te lager het eigen risico, des te hoger de premie. De hoogte van de premie van een aanvullende zorgverzekering hangt af van wat er wordt verzekerd. De verzekeringsmaatschappij bepaalt de hoogte van deze premie zelf.

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Het eigen risico is een bepaald bedrag dat vaststaat voor een jaar, bijvoorbeeld 360 euro. Dit is het eerste gedeelte van de gemaakte kosten die je zelf moet betalen. Als dit bedrag is overschreden, zal de zorgverzekeraar het gehele jaar de rest van de kosten die worden vergoed dekken. Krijg je een ziekenhuisfactuur van 850 euro, dan moet je dus bijvoorbeeld 360 euro zelf betalen. Komt er daarna nog een rekening van het ziekenhuis, dan zal de verzekeraar deze volledig vergoeden.

De eigen bijdrage is het bedrag dat je zelf moet betalen voor een genees- of hulpmiddel. Dit is wettelijk vastgelegd, waardoor het ook wel een wettelijke eigen bijdrage wordt genoemd. Bij sommige medische kosten dien je een eigen bijdrage zorg te betalen en bij anderen niet.

Het eigen risico is op een bepaald moment verbruikt, zoals in het voorbeeld hierboven bij de ziekenhuisfacturen. Maar voor elke nieuwe uitgave wordt bekeken of er een eigen bijdrage van toepassing is.

Het wettelijk eigen risico is een bedrag dat wordt verplicht door de wet. De hoogte van het eigen risico dient voor iedereen minimaal dit bedrag te zijn. Dit wordt ook wel het verplicht eigen risico genoemd. Daarnaast is er ook nog het vrijwillig eigen risico. Dit is het bedrag dat je naast het wettelijk eigen risico nog als eigen risico wilt. Des te hoger het eigen risico vrijwillig, des te lager de premie van de zorgverzekering.

Zorgverzekering voor jongeren

Een zorgverzekering jongeren is eigenlijk hetzelfde als een gewone zorgverzekering. Het verschil is echter dat een zorgverzekering jongeren een stuk voordeliger is. Sommige jongeren zorgverzekeringen bieden ook nog enkele extra’s, zoals gratis anticonceptie.

Jongeren zijn nog jong en fit en zullen dus weinig medische zorg nodig hebben. Dit betekent dat verzekeringsmaatschappijen minder kosten hoeven te vergoeden, waardoor ze de kosten van de verzekering kunnen verlagen. Jongeren kunnen daardoor profiteren van een lagere premie. De zorgverzekering voor jongeren kan nog voordeliger gemaakt worden door het vrijwillig eigen risico te verhogen. De kans is doorgaans klein dat jongeren al veel medische zorgen gaan nodig hebben.

Afsluiten zorgverzekering

Het is gemakkelijk om de goedkoopste of beste zorgverzekering te vinden door te vergelijken op onze website. Zo kun je ook vinden wat de goedkoopste basisverzekering en de goedkoopste aanvullende verzekering is. Je hoeft enkel eenmalig je gegevens en wensen in te voeren en de vergelijker zal voor jou de premies van verschillende verzekeringsmaatschappijen berekenen. Hieruit kun je dan de meest gepaste zorgverzekering kiezen.

Opzeggen en overstappen

Aan het einde van het jaar krijg je van de zorgverzekeraar de nieuwe premie en de nieuwe polisvoorwaarden voor het volgende jaar toegestuurd. Voor 1 januari kun je dan van zorgverzekering overstappen. Er is een overstapservice: de nieuwe verzekeraar regelt alles netjes voor jou.

Doordat de premies en het wettelijk eigen risico haast elk jaar hoger worden loont het voor veel mensen om over te stappen naar een andere zorgverzekering. De verschillen zitten vaak in de voorwaarden van de zorgverzekering polis en niet zozeer in de prijs. Kijk dus niet alleen naar de prijs maar ook zeker naar de voorwaarden van de verzekering. Let wel, maak dit ook niet te zwaar: je zit maximaal 12 maanden vast aan een verzekeraar. Bevalt de verzekering niet dan stap je het volgende jaar weer over naar een andere verzekeraar.

In een aantal gevallen kun je jouw zorgverzekering wel opzeggen na 1 januari. Dit kun je doen als de verzekeringsmaatschappij de polisvoorwaarden heeft gewijzigd of als jouw collectief is beëindigd, bijvoorbeeld door ontslag bij je werkgever. Ook als je bent gescheiden kun je je zorgverzekering opzeggen na 1 januari.

Zorgverzekeringen vergelijken

Elk jaar stappen er honderdduizenden mensen over van hun zorgverzekering. In de laatste maanden van het jaar tot uiterlijk 31 januari is het mogelijk om je aan te sluiten bij een nieuwe verzekeraar voor je zorgverzekering. Omdat je vervolgens een heel jaar vast zit aan je nieuwe zorgverzekering is het wel zo fijn als je het complete pakket krijgt voor zo min mogelijk geld. Elk jaar komen er ook weer nieuwe verzekeraars bij die goedkoper zijn dan de meeste grote namen die je al kent. Om optimaal te kunnen profiteren van de voordeligste zorgverzekering kan het dan interessant zijn om elk jaar bij een nieuwe verzekeraar je zorgverzekering af te sluiten. Vergelijk zorgverzekeringen >>


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl