Je bent hier: Home > Beleggen > Aandelen

Beleggen in aandelen

Wie geld in een bedrijf stopt en mede-eigenaar wordt, krijgt hiervoor aandelen in de plaats. Als het goed gaat en het bedrijf maakt winst, dan heb je recht op een deel van de winst: het dividend. Loopt het fout en gaat het bedrijf failliet, dan ben je je kapitaal kwijt. Aandelen kopen is dus niet zonder risico.

Naast het dividend kan de aandelenbelegger nog op een andere manier een return realiseren. Wanneer de onderneming winst maakt en goede vooruitzichten heeft, zal ook de prijs of koers van het aandeel stijgen. Je kan de aandelen dan tegen een hogere prijs verkopen dan de prijs die je zelf betaald hebt.

Heel wat (grote) bedrijven hebben ervoor gekozen om hun aandelen naar de beurs te brengen. Op die manier kan iedereen deze aandelen kopen en verkopen. Je moet niet zelf op zoek gaan naar een koper of verkoper, maar je geeft een order in via jouw broker of bank die het order naar de beurs stuurt. Daar zal het vervolgens snel worden uitgevoerd. De tussenpersoon doet dit natuurlijk niet gratis en rekent een commissie aan voor deze service. Vergelijk hier de kosten van brokers.

Waarom aandelen kopen?

Aandelen kopen is een alternatief voor sparen. De rente op spaarrekeningen fluctueert en we hebben lange tijd een extreem lage rentevoet gekend. Een spaarrekening heeft uiteraard een zeer laag risico, maar je wil toch graag dat jouw geld wat rendement oplevert. Je kan spaarrekeningen vergelijken om de hoogste rente in de markt te vinden. Wanneer je deze rente te laag vindt, kan je overwegen om aandelen te kopen. De beloning kan hoger zijn, zo kan je aandelen zoeken die meer dan 5% dividendrendement opleveren. Tegenover het hogere rendement staat wel een hoger risico. Zoals we hierboven gezegd hebben kunnen bedrijven failliet gaan.

Als je het historisch bekijkt over tientallen jaren levert het beleggen in aandelen hogere rendementen op dan het sparen op een spaarbankboekje. Maar wanneer je pech hebt en juist aandelen koopt wanneer de beurzen topkoersen neerzetten, kan je enkele jaren geconfronteerd worden met verliezen.

In welke aandelen beleggen?

Er is een groot aanbod van aandelen waarin je kunt beleggen. Sommige bedrijven doen het beter wanneer de economie aantrekt, ook wel de zogenaamde groeiaandelen. Andere bedrijven doen het weer beter als de economie in een recessie zit. Dit worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Daarnaast is er in elke sector een ruime keuze aan bedrijven. Zo kan je beleggen in sociale media bedrijven, de pharma industrie, smartphone fabrikanten, software leveranciers, voedingswaren, energie, transport, bouw, AI en noem maar op.

Risico's

Voor je begint met investeren in aandelen is het belangrijk dat je alle risico's goed begrijpt. Je kan namelijk jouw gehele belegde vermogen kwijt raken. Dit gebeurt als een bedrijf failliet gaat. Alle schulden moeten dan eerst terugbetaald worden en meestal blijft er dan niets meer over voor de aandeelhouders. Daarom moet je alleen beleggen met geld dat je eigenlijk kunt missen. Daarnaast is het belangrijk om voor diversificatie te zorgen: beleg in verschillende bedrijven om de risico's te spreiden.


Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl