Wie geld in een bedrijf stopt en mede-eigenaar wordt, krijgt hiervoor aandelen in de plaats. Als het goed gaat en het bedrijf maakt winst, dan heb je recht op een deel van de winst: het dividend. Loopt het fout en gaat het bedrijf overkop, dan ben je je kapitaal kwijt. Beleggen in aandelen is dus niet zonder risico.
Naast het dividend kan de aandelenbelegger nog op een andere manier een return realiseren. Wanneer de onderneming winst maakt zal namelijk ook de prijs of koers van het aandeel stijgen. Je kan de aandelen dan tegen een hogere prijs verkopen dan die je zelf betaald hebt.
Heel wat (grote) bedrijven hebben ervoor gekozen om hun aandelen naar de beurs te brengen. Op die manier kan iedereen deze aandelen snel kopen en verkopen. Je moet niet zelf op zoek gaan naar een koper of verkoper, maar je geeft een order in via jouw broker of bank die het order naar de beurs stuurt. Daar zal het vervolgens snel worden uitgevoerd. De tussenpersoon doet dit natuurlijk niet gratis en rekent een commissie aan voor deze service. Vergelijk hier de kosten van brokers.
Voor het sparen krijg je een relatief lage beloning, daar staat wel tegenover dat je weinig risico loopt. Wanneer je aandelen koopt krijg je een hogere beloning omdat je een groter risico loopt. Als je het historisch bekijkt levert het beleggen in aandelen hogere rendementen op dan het sparen op een spaarbankboekje.
Er is een groot aanbod van aandelen waarin je kunt beleggen. Sommige bedrijven doen het beter wanneer de economie aantrekt, ook wel de zogenaamde groeiaandelen. Andere bedrijven doen het weer beter als de economie in een recessie zit. Dit worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Daarnaast is er in elke sector een ruime keuze aan bedrijven. Zo kan je beleggen in sociale media bedrijven, de pharma industrie, smartphone fabrikanten, software leveranciers, voedingswaren, energie, transport, bouw en noem maar op.
Simpel gezegd is het mogelijk om jouw hele belegde vermogen kwijt te raken. Dit gebeurt als een bedrijf failliet gaat. Alle schulden moeten dan eerst terugbetaald worden en meestal blijft er dan niets meer over voor de aandeelhouders. Daarom moet je alleen beleggen met geld dat je eigenlijk kunt missen. Daarnaast is het belangrijk om voor diversificatie te zorgen: beleg in verschillende bedrijven om de risico's te spreiden.
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.