Je bent hier: Home > Leningen > Uitgestelde betaling

Uitgestelde betaling - Koop nu betaal later

Je kent ongetwijfeld de reclames met de pakkende tekst 'koop nu, betaal later', die niet alleen in de reclamefolders verschijnen, maar ook aangeplakt staan op ramen van winkels. Er is in dat geval sprake van een uitgestelde betaling en dat lijkt op het eerste gezicht een aantrekkelijke vorm om een dure aankoop mee te kunnen bekostigen, maar dan moeten de voordelen en nadelen van uitgestelde betaling wel tegen elkaar afgewogen worden.

Kopen zonder geld

De winkels, die de verkoop van producten aanbieden op basis van een uitgestelde betaling kunnen daarmee consumenten overtuigen van het doen van een extra aankoop. Stel dat je dringend een wasmachine nodig hebt, maar je hebt geen geld voorhanden, dan is het kopen zonder geld op basis van uitgestelde betaling een makkelijke optie. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de wasmachine over een aantal maanden of jaren alsnog betaald dient te worden. Daar hebben veel mensen blijkbaar problemen mee. Bij een uitgestelde betaling hoeft er niet altijd sprake te zijn van het berekenen van rente. Een uitgestelde betaling kan zonder rente zijn. Je leent namelijk geen geld, je gaat gewoon een toestel lenen en later het geld betalen. Er zijn geen aflossingen en na de looptijd los je het volledige kapitaal in zijn geheel af.

Omgekeerd sparen

Het kopen zonder geld betekent dus een omgekeerde vorm van sparen. Nadat je het product in een winkel op grond van een uitgestelde betalingsregeling hebt gekocht, dien je het bedrag bij elkaar te sparen in de periode waarin je nog niet tot terugbetaling verplicht bent. Deze vorm van een renteloos krediet wordt veel toegepast door winkels, die bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten en elektronica verkopen. Er zijn zelfs autodealers, die de mogelijkheid bieden om nu een auto te kopen en pas later te betalen.

Als je besluit om gebruik te maken van deze op het oog aantrekkelijk lijkende vorm van kopen, dan is het toch verstandig om vooraf de maandlasten en inkomsten in kaart te brengen.

Verzendhuiskrediet

Het verzendhuiskrediet is een veelvoorkomende kredietvorm in Nederland en wordt door een groot aantal consumenten gebruikt. Zelfs door consumenten die geen besef hebben wat de term verzendhuiskrediet nu eigenlijk betekent.

De term verzendhuiskrediet is dan ook minder ingeburgerd in vergelijking met bijvoorbeeld de benaming van het postorderkrediet. Het verzendhuiskrediet is een krediet dat gebruikt wordt voor de aanschaf van goederen of diensten bij een postorderbedrijf. Je hebt bij een verzendhuiskrediet dus de mogelijkheid om de meest uiteenlopende artikelen online te bestellen, variërend van kleding tot bankstellen en van wasmachines tot fietsen, waar je het totale bedrag in termijnen en met rente kunt aflossen aan het verzendhuis.

Voordelen verzendhuiskrediet

Een van de grootste voordelen van het benutten van een verzendhuiskrediet is dat je er geen persoonlijke lening of een doorlopend krediet bij een bank of andere kredietverstrekker hoeft af te sluiten om goederen te kunnen kopen. Je kunt dus op het moment dat je zelf het geld er niet voor hebt, besluiten om een product op afbetaling bij een postorderbedrijf of verzendhuis te kopen.

Het verzendhuiskrediet biedt een hoop gemak, maar daar staat wel tegenover, dat er zeker ook een aantal nadelen aan zijn verbonden. Indien het niet nodig is om van het verzendhuiskrediet gebruik te maken en er van een alternatief gebruik gemaakt kan worden, is die wijze dan ook aan te bevelen.

Nadelen verzendhuiskrediet

Het grootste nadeel van een verzendhuiskrediet is de hoge rente, die op het kredietbedrag in rekening wordt gebracht. De rente van een verzendhuiskrediet kan vele malen hoger uitvallen in vergelijking met de rente van een van de alternatieve leenvormen, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het is dan ook de moeite waard om niet te gemakzuchtig te zijn en na te gaan of er een voordeliger manier is om een product aan te schaffen. Bovendien kan het gemak van het kopen van artikelen op basis van het verzendhuiskrediet er toe leiden dat er steeds vaker gebruik van wordt gemaakt, ook al laat het inkomen het niet toe. Er moet namelijk wel elke maand afgelost worden op het verzendhuiskrediet. Bekijk dan ook goed de verschillende alternatieve mogelijkheden, die wellicht een goedkopere oplossing blijken te zijn in vergelijking met het benutten van een verzendhuiskrediet.


geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl