Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente vs. Inflatie

Spaarrente vs. Inflatie

Spaarrente vs. Inflatie

07 december 2012

U kan er voor kiezen om uw spaargeld op een spaarrekening te zetten en er verder niet meer naar om te kijken. Dit is niet handig! Wij adviseren u er altijd voor te waken dat u een lage rente krijgt en het geld minder waard wordt.

Kan dat dan!? Ja, dat kan door de inflatie en belastingheffing die men betaalt over spaargeld. Om te weten hoe het in elkaar steekt, is het handig te weten hoe inflatie ontstaat en hoe de belastingheffing wordt berekend.

Inflatie
Inflatie is een waardevermindering van het geld door prijsstijgingen. Anders gezegd, de producten en diensten worden steeds duurder, dus het geld wordt minder waard. In 2010 zijn de prijzen met 1,3% gestegen en in 2011 is er een prijsstijging geweest van 2,3%. Om een voorbeeld te geven: In 2010 koopt u een product dat €3,50 per stuk kost. In 2011 is de prijs van hetzelfde product met 2,3% gestegen. De koopkracht gaat hierdoor achteruit tenzij de lonen en de spaarrente dit compenseren.

Belastingheffing
Over het geld wat wij bezitten of andere waardevolle bezittingen moet u belasting betalen. Hoeveel belasting u moet betalen wordt berekend aan de hand van het boxenmodel. In box1 wordt het inkomen en uw woning belast. In box2 wordt het aanmerkelijk belang (aandelen, opties, winst uit een vennootschap) belast. In box3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Het spaargeld valt dus onder box3. In box3 heeft u vrijstelling tot €21.139.- per persoon. Heeft u een gezamenlijke rekening dan geldt een vrijstelling van €42.278.-. Over dit bedrag hoeft u geen belasting te betalen. Heeft u meer dan dit bedrag op uw spaarrekening staan, dan betaalt u wel belasting. Wettelijk is bepaald dat u een rendement (winst) van 4% zal behalen op het spaargeld. Dit is op dit moment totaal niet realistisch, maar goed. Over deze 4% winst draagt u 30% af aan de belastingdienst. Om het sneller uit te rekenen kan u ook 1,2%(4% x 30%) nemen van het spaargeld boven de vrijstelling.

Voorbeeld: U heeft €30.000.- op uw spaarrekening. Door de vrijstelling eraf te halen heeft u een restant van €8.861.-. Het bedrag dat u aan de belastingdienst afdraagt is 1,2% van €8.861.-. Dat komt neer op een bedrag van €106,33.

Hoe krijgt u een rendabele spaarrente?
Wanneer u gaat uitrekenen of een spaarrente rendabele is, moet u eerst in kaart brengen of u belasting moet betalen. Blijft het spaargeld buiten de belasting dan moet uw spaargeld minimaal een rente hebben die gelijk staat aan de inflatie. Het spaargeld wordt niet in waarde verminderd, maar u maakt er ook geen winst op. Komt het spaargeld wel boven de vrijstelling uit? Dan moet u rekening houden dat de spaarrente net zo veel is als de inflatie + 1,2% belastingheffing.

De inflatie van november 2012 staat op 2,8%. De spaarrentes bij een vrij opneembare spaarrekening liggen allemaal onder de 2,8%. Toch is het belangrijk om zo’n hoog mogelijke rente te nemen om het verschil zo klein mogelijk te maken. De rente bij een spaardeposito ligt wel boven de 2,8%, maar dan staat uw geld wel voor meerdere jaren vast.


Laatste artikels over Sparen


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer


Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

17 juli 2018

Het blijft een actueel thema: Een relatief hoog percentage huishoudens kampt met financiële problemen. En dat zijn lang niet alleen mensen met een uitkering of minimuminkomen.
Lees meer


Sparen voor je oude dag

26 juni 2018

De leeftijd waarop je met pensioen gaat en een uitkering ontvangt gaat de komende jaren omhoog. Vanwege de hogere levensverwachting vindt de regering heit niet langer haalbaar om werknemers op hun 65e met pensioen te laten gaan.
Lees meer


Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

28 mei 2018

De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.
Lees meer
geld lenen kost geld