Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarrente vs. Inflatie

Spaarrente vs. Inflatie

Spaarrente vs. Inflatie

07 december 2012

U kan er voor kiezen om uw spaargeld op een spaarrekening te zetten en er verder niet meer naar om te kijken. Dit is niet handig! Wij adviseren u er altijd voor te waken dat u een lage rente krijgt en het geld minder waard wordt.

Kan dat dan!? Ja, dat kan door de inflatie en belastingheffing die men betaalt over spaargeld. Om te weten hoe het in elkaar steekt, is het handig te weten hoe inflatie ontstaat en hoe de belastingheffing wordt berekend.

Inflatie
Inflatie is een waardevermindering van het geld door prijsstijgingen. Anders gezegd, de producten en diensten worden steeds duurder, dus het geld wordt minder waard. In 2010 zijn de prijzen met 1,3% gestegen en in 2011 is er een prijsstijging geweest van 2,3%. Om een voorbeeld te geven: In 2010 koopt u een product dat €3,50 per stuk kost. In 2011 is de prijs van hetzelfde product met 2,3% gestegen. De koopkracht gaat hierdoor achteruit tenzij de lonen en de spaarrente dit compenseren.

Belastingheffing
Over het geld wat wij bezitten of andere waardevolle bezittingen moet u belasting betalen. Hoeveel belasting u moet betalen wordt berekend aan de hand van het boxenmodel. In box1 wordt het inkomen en uw woning belast. In box2 wordt het aanmerkelijk belang (aandelen, opties, winst uit een vennootschap) belast. In box3 worden inkomsten uit sparen en beleggen belast. Het spaargeld valt dus onder box3. In box3 heeft u vrijstelling tot €21.139.- per persoon. Heeft u een gezamenlijke rekening dan geldt een vrijstelling van €42.278.-. Over dit bedrag hoeft u geen belasting te betalen. Heeft u meer dan dit bedrag op uw spaarrekening staan, dan betaalt u wel belasting. Wettelijk is bepaald dat u een rendement (winst) van 4% zal behalen op het spaargeld. Dit is op dit moment totaal niet realistisch, maar goed. Over deze 4% winst draagt u 30% af aan de belastingdienst. Om het sneller uit te rekenen kan u ook 1,2%(4% x 30%) nemen van het spaargeld boven de vrijstelling.

Voorbeeld: U heeft €30.000.- op uw spaarrekening. Door de vrijstelling eraf te halen heeft u een restant van €8.861.-. Het bedrag dat u aan de belastingdienst afdraagt is 1,2% van €8.861.-. Dat komt neer op een bedrag van €106,33.

Hoe krijgt u een rendabele spaarrente?
Wanneer u gaat uitrekenen of een spaarrente rendabele is, moet u eerst in kaart brengen of u belasting moet betalen. Blijft het spaargeld buiten de belasting dan moet uw spaargeld minimaal een rente hebben die gelijk staat aan de inflatie. Het spaargeld wordt niet in waarde verminderd, maar u maakt er ook geen winst op. Komt het spaargeld wel boven de vrijstelling uit? Dan moet u rekening houden dat de spaarrente net zo veel is als de inflatie + 1,2% belastingheffing.

De inflatie van november 2012 staat op 2,8%. De spaarrentes bij een vrij opneembare spaarrekening liggen allemaal onder de 2,8%. Toch is het belangrijk om zo’n hoog mogelijke rente te nemen om het verschil zo klein mogelijk te maken. De rente bij een spaardeposito ligt wel boven de 2,8%, maar dan staat uw geld wel voor meerdere jaren vast.


Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

28 mei 2018

De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.
Lees meer >>


Hoe kun je veilig internetbankieren?

22 april 2018

Internetbankieren is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Niemand kan zich nog voorstellen dat hij acceptgirokaarten en met pen ingevulde overschrijvingsformulieren bij zijn bank inlevert zodat zij de betaling kunnen verwerken.
Lees meer >>


Geld verdienen vanuit huis

16 april 2018

Of je nu een bezige huismoeder, -vader of student bent, of gewoon wat extra geld wilt verdienen - werken vanuit het comfort van je eigen huis kan je helpen om op een aangename manier extra inkomen te genereren.
Lees meer >>


Zo spaar je gericht voor een bepaald doel

13 april 2018

Veel mensen vinden het moeilijk om te sparen. Maar ook al heb je niet veel ruimte in je inkomen, toch is het bijna altijd wel mogelijk om een klein bedrag te sparen.
Lees meer >>


Kan ik nog geld verdienen met mijn spaargeld?

14 maart 2018

De spaarrente is al geruime tijd historisch laag. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank een extreem lage rente hanteert.
Lees meer >>
geld lenen kost geld