12 augustus 2023 - door Redactie
De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.
De rente op spaarrekeningen blijft laag en ligt in veel gevallen onder de 1%. Dat staat in schril contrast met de officiële rente van de ECB, die op 3,75 procent ligt. Jarenlang werden we in Europa geconfronteerd met negatieve rentevoeten, waardoor de banken moesten betalen om hun cash overschotten bij de ECB te stallen. Om deze reden was de rente op spaarrekeningen nul of in sommige gevallen werd er ook een negatieve rente aangerekend. Op een vrij korte periode is deze situatie weer helemaal anders. Dat komt omdat de ECB de hoge inflatie probeert te bekampen met hogere rentevoeten.
De banken brengen hun cash overschotten nog steeds bij de ECB onder, maar vangen hier nu 3,75% op. En omdat ze de rente om de rekeningen van hun klanten veelal onder de 1% houden, lopen hun rentewinsten dus flink op. In de eerste zes maanden realiseerde Rabobank bijvoorbeeld een winst van 2,5 miljard euro, dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Bij ING kwam de halfjaarwinst uit op 3,7 miljard euro, zo'n 2,5 keer meer dan vorig jaar. En ook bij ABN Amro verdubbelde de winst bijna tot 1,9 miljard euro.
Hoewel er op de markt wel prijsbrekers actief zijn met hogere rentevoeten op spaarrekeningen, blijven de meeste klanten gewoon zitten bij hun huidige bank. In veel gevallen laten ze het geld op hun betaalrekening verder aandikken en doen ze de moeite niet om een bedrag over te zetten op een spaarrekening of deposito.
Spaarders die bereid zijn om meer risico te nemen kunnen overwegen om te beginnen met beleggen. Het is dan wel raadzaam om te starten met het vergelijken van brokers. Ook een klein bedrag investeren in bitcoin behoort tot de mogelijkheden. Lees dan wel eerst een gratis boek zoals 'Bitcoin & crypto uitgelegd'.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.
Lees meer
09 juli 2023
Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.
Lees meer
23 februari 2023
De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.
Lees meer
03 februari 2023
Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.
Lees meer
30 januari 2023
Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.
Lees meer
26 december 2022
We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meer
22 december 2022
Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is na lang onderhandelen besloten.
Lees meer
19 december 2022
De huizenprijzen in Nederland gaan in 2023 en 2024 dalen met ongeveer 6 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Reden voor deze daling is de hogere hypotheekrente en de afkoeling van de economie.
Lees meer
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.