Je bent hier: Home > Nieuws > Hogere rente levert banken meer winst op

Hogere rente levert banken meer winst op

Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023 - door Redactie

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.

De rente op spaarrekeningen blijft laag en ligt in veel gevallen onder de 1%. Dat staat in schril contrast met de officiële rente van de ECB, die op 3,75 procent ligt. Jarenlang werden we in Europa geconfronteerd met negatieve rentevoeten, waardoor de banken moesten betalen om hun cash overschotten bij de ECB te stallen. Om deze reden was de rente op spaarrekeningen nul of in sommige gevallen werd er ook een negatieve rente aangerekend. Op een vrij korte periode is deze situatie weer helemaal anders. Dat komt omdat de ECB de hoge inflatie probeert te bekampen met hogere rentevoeten.

Fors meer winst

De banken brengen hun cash overschotten nog steeds bij de ECB onder, maar vangen hier nu 3,75% op. En omdat ze de rente om de rekeningen van hun klanten veelal onder de 1% houden, lopen hun rentewinsten dus flink op. In de eerste zes maanden realiseerde Rabobank bijvoorbeeld een winst van 2,5 miljard euro, dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Bij ING kwam de halfjaarwinst uit op 3,7 miljard euro, zo'n 2,5 keer meer dan vorig jaar. En ook bij ABN Amro verdubbelde de winst bijna tot 1,9 miljard euro.

Klanten reageren traag

Hoewel er op de markt wel prijsbrekers actief zijn met hogere rentevoeten op spaarrekeningen, blijven de meeste klanten gewoon zitten bij hun huidige bank. In veel gevallen laten ze het geld op hun betaalrekening verder aandikken en doen ze de moeite niet om een bedrag over te zetten op een spaarrekening of deposito.

Spaarders die bereid zijn om meer risico te nemen kunnen overwegen om te beginnen met beleggen. Het is dan wel raadzaam om te starten met het vergelijken van brokers. Ook een klein bedrag investeren in bitcoin behoort tot de mogelijkheden. Lees dan wel eerst een gratis boek zoals 'Bitcoin & crypto uitgelegd'.

Finst

Laatste artikels over Sparen


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl